Πανηγύρι Τιμίου Σταυρού (Νίσυρος 13-09-2017).
Το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού στην Νίσυρο βρίσκεται στο νοτιότερο και πιο απομακρυσμένο σχεδόν σημείο από το Μανδράκι που είναι ο μεγαλύτερος οικισμός και το εμπορικό λιμάνι του νησιού. Εκεί γίνεται μεγάλο πανηγύρι κάθε χρόνο την παραμονή του Τιμίου Σταυρού, στις 13 Σεπτεμβρίου. Αφού ψαλεί ο πανηγυρικός εσπερινός η επιτροπή προσφέρει φαγητό που αποτελείται από κατσίκα γιαχνί, πατάτες, ρύζι και σαλάτα, ενώ τα όργανα βιολί και λαούτο αρχίζουν να παίζουν. Τα παλιά χρόνια το πανηγύρι γινόταν έξω στην αυλή όταν ο καιρός το επέτρεπε ενώ σε περίπτωση κακοκαιρίας (συνήθως δυνατού αέρα) γινόταν στα δυο μικρά και στενά κελιά. Για τον λόγο αυτό η επιτροπή με πολύ κόπο και προσωπική εργασία κατασκεύασε καινούρια αίθουσα πριν 20 περίπου χρόνια που χωράει 300 άτομα. Όλα τα αγαθά που προσφέρονται στα πανηγύρια της Νισύρου είναι δωρεές από διάφορους Νισύριους. Τις κατσίκες προσφέρουν οι βοσκοί της περιοχής, ενώ τα άλλα αγαθά κάποιοι έμποροι του νησιού και διάφοροι κάτοικοι ακόμα και Νισύριοι της Αμερικής που ποτέ δεν ξεχνούν το νησί και σχεδόν κάθε καλοκαίρι βρίσκονται σε όλα τα πανηγύρια του. Είναι ένα από τα πιο όμορφα πανηγύρια του νησιού αφού την εποχή που γίνεται έχουν αναχωρήσει οι περισσότεροι επισκέπτες –τουρίστες και αυτό επιτρέπει στους ντόπιους να τηρήσουν μια τάξη που ορίζει τον μερακλή- χορευτή να παραγγέλνει στα όργανα για να χορέψει εκείνος με την παρέα του, ενώ οι υπόλοιποι περιμένουν να χορέψουν με την σειρά τους χωρίς να ανοίγεται δεύτερος κάβος (μπροστάρι). Τα τελευταία χρόνια με την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, η συμμετοχή πολλών επισκεπτών στα πανηγύρια του νησιού δεν επιτρέπει στους ντόπιους να τηρήσουν αυτή την τάξη-παράδοση με αποτέλεσμα οι Νισύριοι να δυσανασχετούν δικαιολογημένα και να αποχωρούν νωρίς.
Στο παραπάνω βίντεο βλέπετε τον Γιώργο Χατζηνικόλα σε μια από τις λίγες εμφανίσεις του ο οποίος έρχεται κάθε καλοκαίρι από την Αμερική και συμμετέχει μαζί με άλλους μουσικούς παίζοντας βιολί στα πανηγύρια. Τον συνοδεύει με το λαούτο ο Ιπποκράτης Πατάκος. Ο Γιώργος Χατζηνικόλας είναι γιος ενός απ΄ τους σπουδαιότερους βιολιστές του προηγούμενου αιώνα του Κωσταντή Χατζηνικόλα ο οποίος υπήρξε μαθητής του Γιώργου Μακρυγιάννη. Οι σκοποί που ακούγονται με τη σειρά είναι οι εξής: Αποστολίτικο, Μελαχρινό, Μες το Αιγαίου, τικ-τικιτάκ, βλάχα και σούστα. Η Νίσυρος έχει εισάγει ενσωματώσει και προσαρμόσει πάνω στους τοπικούς χορούς πολλούς σκοπούς και τραγούδια της Κωνσταντινούπολης λόγω της στενής εμπορικής σχέσης που διατηρούσε με αυτή για πολλούς αιώνες. Γι’ αυτό παρατηρεί κανείς τραγούδια όπως το τικ-τικιτάκ και την βλάχα να χορεύονται «εμπρός» δηλαδή σιανό ή ίσιο.
Άλλα πανηγύρια της Νισύρου είναι: στις 26 Ιουλίου παραμονή Αγίου Παντελεήμονα(Αυλάκι-Νικειά), το μεγαλύτερο πανηγύρι της Νισύρου της Παναγιάς της Σπυλιανής 14-15 Αυγούστου στο Μανδράκι, Παναγιά Κυρά 14-15-(22 εννιάμερα) Αυγούστου Μονή-Νικειά, 7 Σεπτεμβρίου παραμονή Γενέσιου Θεοτόκου Εμπορειός, 25 Σεπτεμβρίου παραμονή Άγιου Θεολόγου Νικειά, και 8 Νοεμβρίου των Ταξιαρχών στον Εμπορειό.
Μπροβάλετε-μπροβάλετε ΄΄Δράσεις΄΄
Γιάννης Μαστόρος – Κυριάκος Παππούλης