Συζητείται αγωγή οικογένειας από Κάλυμνο κατά νοσοκομείου για τον θάνατο 26χρονης εγκύου

0
1694
Για σήμερα έχει προγραμματιστεί, μετά και την έκδοση προδικαστικής αποφάσεως, η συζήτηση ενώπιον του 2ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, αγωγής που άσκησαν ένας κάτοικος Καλύμνου και τα τρία του παιδιά κατά του Γενικού Νοσοκομείου Κέντρου Υγείας Καλύμνου, με την οποία ζητούν αποζημίωση για τον άδικο θάνατο της συζύγου και μητέρας τους μετά από νοσηλεία.
Με την αγωγή τους ζητούν συγκεκριμένα ο μεν σύζυγος 500.000 ευρώ και από 400.00 ευρώ καθένα από τα παιδιά, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης, που υπέστησαν, από τον θάνατο σε ηλικία μόλις 26 ετών της Χρυσοβαλάντως Μαγκλή, που ήταν έγκυος, τον οποίο αποδίδουν σε παράνομες, κατά τους ισχυρισμούς τους, πράξεις και παραλείψεις των οργάνων του εναγόμενου νοσοκομείου, κατά τη νοσηλεία της σε αυτό, την 6η Ιανουαρίου 2008.
Το ίδιο δικαστήριο είχε με προδικαστική απόφασή του αναστείλει την πρόοδο της δίκης προκειμένου να καταβληθεί το οφειλόμενο τέλος δικαστικού ενσήμου.
Όπως εξιστορείται στην αγωγή, την 5η Ιανουαρίου 2008 η σύζυγος του πρώτου και μητέρα των λοιπών, παρουσίασε συμπτώματα γρίπης, και συγκεκριμένα πυρέτιο 37,5-38,00, συνοδευόμενο από έντονο βήχα.
Λόγω των έντονων συμπτωμάτων που παρουσίαζε, κάλεσαν αυθημερόν κιόλας στην οικία τους παθολόγο ιατρό, ο οποίος την εξέτασε το μεσημέρι της ιδίας ημέρας και τους ενημέρωσε ότι επρόκειτο μάλλον για κάποια ίωση, την οποία θα παρακολουθούσαν.
Της χορήγησε δε μόνο αντιπυρετικά ιατρικά σκευάσματα (Depon), συστήνοντάς της αποφυγή έκθεσης και κατάκλιση.
Τις βραδινές ώρες της ιδίας ημέρας η γυναίκα παρουσίασε υψηλότερο πυρετό (μέχρι 39) με συνοδούς εντονότατο βήχα και εμφανή καχεξία, ενώ στην πορεία όταν παραπονέθηκε για έντονο πόνο στο στήθος και ταχυκαρδία, ο σύζυγός της την μετέφερε στο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και στην ανάγκη να νοσηλευθεί.
Η είσοδός τους στο νοσοκομείο έγινε επακριβώς περί ώραν 08:30′ πρωινή και όπως υποστηρίζουν, ο εφημερεύων ιατρός εμφανίστηκε στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία μετά από παρέλευση 1 ώρας και 20 λεπτών.
Εξέτασε την γυναίκα η οποία, βάσει του ιστορικού ασθενούς που συνέταξε εν συνεχεία, παρουσίαζε όψη βαρέος πάσχοντος ατόμου, δέρμα κάθυδρο, ταχύπνοια, και φλεβοκομβική ταχυκαρδία έως 144 σφίξεις το λεπτό, ενώ από την ακρόαση των πνευμόνων διαπιστώθηκε μείωση αναπνευστικού ψιθυρίσματος άμφω ενώ στη συνέχεια εξετάστηκε κατά σειρά από καρδιολόγο, ο οποίος διέγνωσε φλεβοκομβική ταχυκαρδία, χωρίς όμως άλλα καρδιολογικά ευρήματα και από γυναικολόγο ο οποίος δεν διαπίστωσε πρόβλημα στο κύημα της ασθενούς.
Οι ενάγοντες διατείνονται ότι οι ιατροί όφειλαν να είχαν διατάξει την άμεση διακομιδή της στην Αθήνα, δοθέντος ότι η κατάστασή της δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί στην Κάλυμνο, το Νοσοκομείο της οποίας στερείται Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
Από τις εργαστηριακές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι παρουσίαζε «λευκοπενία», δηλαδή πτώση των λευκών αιμοσφαιρίων, υπονατριαιμία και ιδιαίτερα αυξημένο σάκχαρο. Επίσης, οι «αναπνοές» της ήταν σαφώς ανώτερες των φυσιολογικών ορίων, που σήμαινε ότι ο οργανισμός δεν ελάμβανε το προσδόκιμο οξυγόνο.
Τονίζουν ακόμη ότι υποβλήθηκε με καθυστέρηση σε ακτινολογικό έλεγχο ενώ περαιτέρω το αντιβιοτικό σχήμα που της δόθηκε δεν κάλυπτε δραστικά παθήσεις πνευμονιόκοκκου.
Με καθυστέρηση, όπως υποστηρίζουν διακομίστηκε στο Νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» των Αθηνών αργά το βράδυ της 6.1.2008, της έγινε θεραπευτική διακοπή της κύησης της και τελικά κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ