«Έφυγε» από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Καλυμνίων και ιατρός Μιχαήλ Π. Ζαΐρης

1
1467

«Έφυγε» από τη ζωή, χτες Τρίτη 8 Μαΐου 2018, στις 8.30 το βράδυ, ο πρώην Δήμαρχος Καλυμνίων και χειρούργος ιατρός Μιχαήλ Π. Ζαΐρης και η είδηση του θανάτου σκόρπισε θλίψη και οδύνη στην Καλυμνιακή κοινωνία.

Μία σημαντική προσωπικότητα για την Κάλυμνο και όχι μόνο .

Άριστος επιστήμονας με πλούσια προσφορά, με μία εξαιρετική διαδρομή στην πολιτική σκηνή της Καλύμνου και της Δωδεκανήσου, με αστείρευτη κοινωνική δράση, με συνεχή προσφορά στο συνάνθρωπό του, με μία πολυετή υποδειγματική δημοσιογραφική παρουσία.

Αξιαγάπητος και άριστος οικογενειάρχης

Η Κάλυμνος πενθεί ένα άξιο τέκνο της

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Τετάρτη 9 Μαίου 2018 στις 5.00 το απόγευμα στον Μητροπολιτικό Ι.Ν Σωτήρος Χριστού. Η σορός θα εκτεθεί σε προκύνημα από τις 12.00 το μεσημέρι.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, παραθέτουμε ένα πολύ σύντομο βιογραφικό  σημείωμα

Γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1935, και ήταν το δεύτερο παιδί, από τα δέκα της οικογένειας του Παύλου και της Μαρίας Ζαϊρη. Τέλειωσε το Νικηφόρειο 6/τάξιο Γυμνάσιο Καλύμνου το 1953. Εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία και αποφοίτησε το 1960.

Υπηρέτησε επί ένα χρόνο, ως προστάτης πολύτεκνης οικογένειας, τη στρατιωτική του θητεία στα Ελληνοαλβανικά σύνορα και στη συνέχεια υπηρέτησε ως αγροτικός ιατρός στο αγροτικό Ιατρείο Πυθίου του νομού Εβρου, για να εκπληρώσει την υποχρεωτική τότε υπηρεσία της υπαίθρου.

Το 1963 παντρεύτηκε τη φιλόλογο Μαρία Κωνσταντίνου Χατζηθεμιστοκλή, απόκτησε δε τρία παιδιά, τρεις  επιστήμονες, ένα χειρουργό τον Παύλο, μια φαρμακοποιό την Καίτη  και έναν πολιτικό Μηχανικό,τον Κώστα.

Από τα τρία αυτά παιδιά απόκτησε οκτώ εγγόνια, επτά αγόρια και ένα κορίτσι. Σήμερα ο ένας έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στην ιατρική, τα τέσσερα είναι φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,ένα  στην Ιατρική, δύο στη Φαρμακευτική και ένα στην Οδοντιατρική. Ακολουθούν τα άλλα τρία, άριστοι και αυτοί μαθητές Λυκείου, Γυμνασίου και Δημοτικού σχολείου το τελευταίο.

Το 1963 διορίσθηκε στο Θεραπευτήριο Ευαγγελισμός των Αθηνών για να πάρει την ειδικότητα του Γενικού Χειρουργού, την οποία και πήρε το 1967. Ως ειδικευμένος πλέον χειρουργός παρέμεινε για άλλα δύο χρόνια στον Ευαγγελισμό, για να εγκατασταθεί το 1969 στην Κάλυμνο, όπου διορίσθηκε Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στο Κρατικό Νοσοκομείο Καλύμνου. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 1977 και αποχώρησε, παρά τη θέλησή του, για αναλάβει την επιστημονική διεύθυνση της Ιδιωτικής Κλινικής «Αγιος Παντελεήμων».

Το 1972 υπέβαλε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών διδακτορική διατριβή με θέμα «ΣΠΛΑΧΝΙΚΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑΙ ΕΠΙΠΛΟΚΑΙ ΕΠΙ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΥΕΛΟΥ» και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του παραπάνω Πανεπιστημίου.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Επαρχίας Καλύμνου για δέκα χρόνια και συμμετείχε, ως εκπρόσωπος του, στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Η συνδικαλιστική του δράση και η συμμετοχή του στα κοινά, χρονολογείται από τα φοιτητικά του χρόνια, που υπήρξε Πρόεδρος των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής και αντιπρόεδρος της ΔΕΣΠΑ, της σημερινής ΕΦΕΕ.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετείχε από το 1978, υπηρέτησε δε αυτήν ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επί δύο χρόνια, ως Αντιδήμαρχος επί ένα χρόνο και στη συνέχεια εξελέγη Δήμαρχος για τρείς 4/ετίες. Με την ιδιότητα του Δημάρχου συμμετείχε σε όλα τα όργανα της Τοπικής και Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης (Επαρχιακό, Νομαρχιακό συμβούλιο, ΤΕΔΚΕ κ.τ.λ.).

Υπήρξε ο ιδρυτής της ΑΝΕΚ.

Το 1995 αποχώρησε οικειοθελώς από το Δήμο και άρχισε να εκδίδει μια 15/μερη εφημερίδα την ΚΑΛΥΜΝΙΑΚΗ, που εξακολουθεί να κυκλοφορεί και σήμερα σε όλη την Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες του Εξωτερικού, όπου υπάρχουν Καλύμνιοι.

Το τελευταίο φύλλο της  «Καλυμνιακής» του Μαίου 2018, εκδόθηκε μόλις πριν 7 ημέρες.

Διετέλεσε επί τέσσερις θητείες Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Καλύμνου, πρωτοστάτησε δε ως γιατρός και διοικητικός παράγοντας στη βελτίωση της υποδομής του και στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών του.

Το 2007 και μετά από 47 χρόνια άσκησης της Ιατρικής συνταξιοδοτήθηκε, αλλά παρέμεινε στις επάλξεις της Ιατρικής και της δημοσιογραφίας ,εξακολουθώντας να βοηθά τους συνανθρώπους του, όσο του ήταν δυνατό και  να ασχολείται με το γράψιμο.

Ο Δρ. Μιχαήλ Ζαίρης  είχε πλούσια συγγραφικό έργο έγραψε εννέα βιβλία, δεκαπέντε επιστημονικές εργασίες και εκατοντάδες Ιατρικά και πολιτικά δημοσιεύματα σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες.

Τα βιβλία αυτά είναι:

  1. Ναρκωτικά το 1971.
  2. Διδακτορική Διατριβή το 1972.
  3. Βιώματα και εμπειρίες ενός Δημάρχου το 1988.
  4. Όταν αρρωσταίνουν οι γιατροί το 1989.
  5. Η Μάχη των 6 ημερών το 1994.
  6. Χωρίς τίτλο το 1996.
  7. Η Αλήθεια το 1998.
  8. Απομνημονεύματα ενός Γιατρού το 2001
  9. Τα Πεπραγμένα μια εικοσαετίας το 2016

 

Σ.Σ Κλείνοντας και με αφορμή την εξαιρετική  συνεργασία που είχαμε ως εφημερίδα και ως Τυπογραφείο με τον αξιαγάπητο, αείμνηστο Μιχαήλ Ζαίρη ,αφού επί 12 χρόνια εκτυπώναμε την ΚΑΛΥΜΝΙΑΚΗ, θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγο του Μαρία, τα παιδιά του Παύλο ,Καίτη ,Κώστα, στα εγγόνια του ,στα αδέλφια του. στους λοιπούς συγγενείς του

Πηγή: kalymnos-news.gr

Εκ μέρους της ΚΕΔΕ αλλά και του ΙΣΑ, ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης εξέφρασε με συλλυπητήρια δήλωση, τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του πρώην Δημάρχου.

«Η αυτοδιοικητική οικογένεια αλλά και ο επιστημονικός κόσμος αποχαιρετά μία εμβληματική προσωπικότητα της Καλύμνου» αναφέρει σε επιστολή του.

«Ο Μιχάλη Ζαΐρης υπήρξε ένας άξιος συνάδελφος, ο οποίος υπηρέτησε τα καθήκοντα του με αφοσίωση, υψηλό αίσθημα ευθύνης και αποτελεσματικότητα. Οι πολίτες της Καλύμνου τον αγάπησαν για το έργο του και τον τίμησαν αναθέτοντάς του τα καθήκοντα του Δημάρχου για τρεις τετραετίες.

Η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή.

Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.»

Ψήφισμα ΔΣ Καλυμνίων

Επιστολή Δημάρχου Ι.Γαλουζή

Συλλυπητήρια επιστολή Ιατρικού Συλλόγου

Συλλυπητήρια μήνυμα Νοσοκομείου Καλύμνου

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την θλίψη μας για την απώλεια του πρώην Προέδρου και Διευθυντή της Χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου, καθώς και επί χρόνια Δημάρχου Καλυμνίων, ιατρού Ζαΐρη Μιχαήλ. Ο κος Ζαΐρης υπήρξε ιατρός με ιδιαίτερο ζήλο για τη δουλειά του και κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Καλύμνου και των γύρω νησιών στον τομέα της υγείας. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους δικούς του ανθρώπους.

Από το Νοσοκομείο Καλύμνου

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΔΗΛΩΣΗ Βασίλη Υψηλάντη

Ο π. Βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Α. Υψηλάντης στο άγγελμα του θανάτου του π. Δημάρχου Καλύμνου Ιατρού Μιχαήλ Π. Ζαΐρη, προέβη στην ακόλουθη συλλυπητήρια δήλωση:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση πληροφορήθηκα τον αδόκητο θάνατο του προσφιλούς μου πρώην Δημάρχου Καλύμνου, Ιατρού Μιχαήλ Π. Ζαΐρη. Εξέχουσα προσωπικότητα της επιστήμης και από τους πλέον σημαντικούς αυτοδιοικητικούς με τεράστια προσφορά στην Κάλυμνο και τα Δωδεκάνησα, διακρίθηκε και στο χώρο της δημοσιογραφίας μέσα από το δικό του δημιούργημα την «ΚΑΛΥΜΝΙΑΚΗ». Εκφράζω τα εγκάρδια συλλυπητήρια μου στους οικείους του και εύχομαι να είναι ελαφρύ το χώμα της Καλυμνιακής γης που θα τον σκεπάσει . Αιωνία του η μνήμη.»

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΠΕΔ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ

Το Δ.Σ της στο θλιβερό άκουσμα του θανάτου του Μιχάλη Ζαΐρη
Χειρούργου Ιατρού και τέως Δημάρχου Καλύμνου,
συνήλθε έκτακτα και αποφάσισε ομόφωνα :
 Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
 Να εξουσιοδοτήσει το μέλος του Δ.Σ. Δήμαρχο Καλυμνίων κ. Γιάννη Γαλουζή να
παρευρεθεί στην εξόδιο ακολουθία.
 Να δημοσιεύσει το παρόν στα ΜΜΕ των Νησιών της Περιφερειακής μας Ένωσης.
Ο Μιχάλης Ζαΐρης υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση για 16 συναπτά έτη, τα 12 εκ των
οποίων ως Δήμαρχος Καλύμνου, συμμετείχε ενεργά στο Δ.Σ της πρώην Τ.Ε.ΔΚ
Δωδεκανήσου και το Έργο, η Αυτοδιοικητική του Δράση, η διάθεση Προσφοράς στη Τοπική
Κοινωνία, το Ήθος, η Διορατικότητα και η Ευθυκρισία του, αποτελούν για όλους μας
παρακαταθήκη και χρέος για τα νησιά μας.
Ήταν ένας εξαίρετος επιστήμονας και ακάματος εργάτης για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την
Κάλυμνο, την οποία λάτρευε.
Να είναι ελαφρύ το χώμα της, που θα τον υποδεχτεί.

Για το Δ.Σ της Π.Ε.Δ Ν.Α

Ο Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος Ο Γραμματέας
Φώτης Χατζηδιάκος Γιώργος Μαραγκός Γιώργος Πόκκιας
Δήμαρχος Ρόδου Δήμαρχος Σύρου Αντιδήμαρχος Ρόδου

Από την οικογένεια του αείμνηστου Μιχαήλ Ζαϊρη, λάβαμε το παρακάτω ευχαριστήριο το οποίο και δημοσιεύουμε

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΠΕΝΘΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ Μιχάλη Ζαΐρη

Κάλυμνος 10/5/2018

Από τα βάθη της ψυχή μας ευχαριστούμε θερμά  τον Καλυμνιακό λαό από το Δήμαρχο και τους λοιπούς άρχοντες ως τον πιο απλό πολίτη, που προσέτρεξαν με συγκίνηση για να αποχαιρετήσουν και να τιμήσουν τον Μιχαήλ Ζαϊρη, τον γιατρό, τον Δήμαρχο, τον άνθρωπο που στάθηκε με υπευθυνότητα και δικαιοσύνη δίπλα τους σε όλη τη μακρά διαδρομή της ζωής του.

Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Παϊσιο και τους Ιερείς και Ιεροψάλτες που αφιλοκερδώς παραβρέθηκαν και τον συνόδευσαν ως την τελευταία κατοικία.

Τα στεφάνια ,τα λουλούδια, οι προσφορές εις μνήμην ήταν κι αυτά δείγμα τιμής και σεβασμού και απάλυναν όλα τον πόνο μας ,ως και η συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου μας, που παράλληλα με τη συγκινητική παρουσία των εγγονών του δίπλα στο φέρετρο κατά την εκφορά, δημιούργησαν εικόνα απόδοσης υψίστης τιμής κατά τα αρχαία πρότυπα.

Τα ψηφίσματα και οι ομιλίες ανέδειξαν το έργο του και απέδειξαν γιατί έγινε μια κηδεία που αντί να προξενεί λύπη, έδινε μαθήματα και παρουσίαζε πρότυπο ζωής για κάθε πολίτη

Η οικογένεια του.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ