Η 22α Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992.
Το θέμα του φετινού εορτασμού «Νερό και δουλειές» επικεντρώνεται στο πώς η ποσότητα και ποιότητα του νερού μπορεί να αλλάξει τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης των εργαζομένων, αλλά και να μεταμορφώσει προς το καλύτερο τις κοινωνίες και τις οικονομίες.
Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.
• Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
• 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
• 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
• 400 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
• 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.
• 300 σημεία σ’ όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο Δήμος Νισύρου με στοχευμένες ενέργειες υλοποιεί σταδιακά το πρόγραμμα του για την επάρκεια υψηλής ποιότητας νερού στο νησί. Έτσι, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού ο οποίος πέραν του ότι θα λύσει τα προβλήματα των υγρών λυμάτων αποτρέποντας τη δυσοσμία και τον πολλαπλασιασμό νοσογόνων βακτηριδίων, παράγει νερό κατάλληλο και για πότισμα μειώνοντας τον λογαριασμό του νερού και εξοικονομώντας πολύτιμο πόσιμο νερό. Σύντομα θα λειτουργήσουν οι μονάδες πόσιμου νερού, εντός των οικισμών στο Μανδράκι και τους Πάλους για την εξυπηρέτηση των κατοίκων με καθαρό και φτηνό νερό και με προφανή οικονομία σε πλαστικά μπουκάλια που ρυπαίνουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Ολοκληρώθηκαν και εντάχθηκαν για χρηματοδότηση στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα οι μελέτες για την ύδρευση Νικειών και Εμπορειού και η εγκατάσταση – λειτουργία νέων μονάδων αφαλάτωσης με χρήση ΑΠΕ.
Παράλληλα, εξυγιαίνεται όπου είναι δυνατό το δίκτυο ύδρευσης. Η Νίσυρος πολύ σύντομα θα αποκτήσει αυτονομία στο νερό, επιτρέποντας με ασφάλεια τη χρήση συνεχούς ροής νερού στους οικισμούς.