Μόνη της ζει στην Κίναρο πλέον η Ρηνιώ Κατσοτούρχη, μετά την αποχώρηση του γιου της από την ακριτική βραχονησίδα του Αιγαίου.
Η γυναίκα που ασχολείται με την κτηνοτροφία είναι απόγονος της οικογένειας που κρατά το νησάκι εδώ και δεκαετίες, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη γραφειοκρατία, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια του επιδόματός της και το αίτημα καταβολής από μέρους της ενοικίου.
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε μιλώντας στο «Καλημέρα Ελλάδα», λόγω λάθους που έχει γίνει σε δήλωση Ε9 του γιου της, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δύο χρόνια να τους δώσει το επίδομα που δικαιούνται.
Καθώς το βοσκοτόπι το οποίο εκμεταλλεύονται φαίνεται να ανήκει στις τοπικές Αρχές, τους ζητείται επιπλέον να καταβάλουν ενοίκιο γι’αυτό.
Το μόνο που ζητεί η γυναίκα –φύλακας της ακριτικής βραχονησίδας είναι το δικαίωμα της ίδιας και της οικογένειάς της να παραμείνουν στο νησί.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα έδωσε το «πράσινο φως» για την παραχώρηση του βοσκότοπου στην οικογένεια, διαβεβαιώνοντας ότι θα επιληφθεί του θέματος.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Στο σεμινάριο που έγινε χτες για την ασφάλεια και τη συνεργασία στη Μεσόγειο με τον πρέσβη επί τιμή Βασίλη Κασκαρέλη, αναφερόμενος στο θέμα ο περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος, αναφέρει τα εξής:
«Θα σας μεταφέρω μία συζήτηση που είχα σήμερα το πρωί με την κα Ειρήνη Κατσοτούρχη, που είναι η μοναδική κάτοικος της νησίδας Κίναρος. Με κάλεσε στο τηλέφωνο γιατί κόπηκε ένα επίδομα που ήταν πολύ σημαντικό για τη διαβίωσή της. Μου έκανε την εξής ερώτηση αφού μου περιέγραψε το πρόβλημα: «κύριε περιφερειάρχη όλο και πιο δύσκολο γίνεται. Είναι εύκολο για εμένα να φύγω, γιατί έχω γιο που έχει οικογένεια αλλού και με περιμένει να πάω. Αλλά τι θα γίνει το νησί όταν φύγω εγώ; Ποιος θα προσέχει την Κίναρό μας;»
Αυτά είναι θέματα που μας τραυματίζουν στη χώρα μας γιατί νομίζω ότι όλοι συμφωνούν πως θα έπρεπε η δημόσια διοίκηση σε ζητήματα τα οποία έχουν και μία εθνική διάσταση στη διαχείρισή τους να έχει συμπεριλάβει διαδικασίες τέτοιες που να μπορεί να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως αυτή».
ΝΤΡΟΠΗ! ΘΑ ΤΗ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ
Στον απίστευτο γραφειοκρατικό «Γολγοθά» της 70χρονης Ειρήνης Κατσοτούρχη, που είναι η μοναδική κάτοικος της βραχονησίδας Κίναρος, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη.
Ο ίδιος είπε πως το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι είναι κρατική γη και θα πρέπει να πληρώνει ενοίκιο, εκτός και αν προσκομίσει μισθωτήριο ή τίτλους ιδιοκτησίας.
«Ο γιος της κυρίας Ειρήνης έπαιρνε επιδότηση για την κτηνοτροφική του δραστηριότητα και με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, που γίνονται πλέον οι καταβολές αυτές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πρέπει να αναρτηθεί, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, είτε τίτλος ιδιοκτησίας, είτε μισθωτήριο συμβόλαιο του τόπου στον οποίο βοσκούν τα ζώα τους», είπε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε:
«Στην περίπτωση αυτή, είναι μία πάρα πολύ δύσκολη περίπτωση, διότι το υπουργείο Οικονομικών επιτίθεται με μεγάλη σφοδρότητα στην περιοχή μας και ειδικά στα Δωδεκάνησα, διεκδικώντας όλες τις νησίδες ακόμα και νησιά κατοικημένα και συχνά και εις ολόκληρον».
Και εξήγησε: «Το υπουργείο Οικονομικών πιστεύει πως όλα αυτά είναι δικά του, οι κάτοικοι αυτών των νησιών οι οποίοι έχουν δικαιώματα πάνω σε αυτά τα νησιά, όπως είναι η οικογένεια της κα Ειρήνης, δυσκολεύονται να αποδείξουν τις ιδιοκτησίες τους εκεί».
Ο ίδιος δήλωσε ότι «εμείς αναζητούμε τη νομική οδό, να στηρίξουμε οικονομικά τη διαβίωση της κυρίας Ειρήνης στην Κίναρο με δικούς μας πόρους. Να το πω απλά, να αντικαταστήσουμε την οικονομική απώλεια που έχει υποστεί η κα Ειρήνη και η οικογένειά της, να την αντικαταστήσουμε εμείς».
Ο Γιώργος Χατζημάρκος δεσμεύτηκε για την επίλυση του θέματος εντός δύο – τριών μηνών.
Η κυρά Ρηνιώ φυλά Θερμοπύλες στην Κίναρο αλλά το κράτος της έκοψε το επίδομα στερώντας της 4.000 ευρώ(video0
Ρεπορτάζ του STAR
Παράδειγμα αποτελεί η 70χρονη Ρηνιώ Κατσοτούρχη, η ακρίτισσα του Αιγαίου που ζει μόνη στη θαλασσοδαρμένη Κίναρο εδώ και 18 χρόνια, σαν άλλη κυρά της Ρω, δίνοντας ζωή σε αυτό το μικρό βράχο στην μέση του Αιγαίου.
Η κυρά Ρηνιώ, ζωγράφισε στην οροφή του σπιτιού της την Ελληνική σημαία για να φαίνεται από ψηλά, όπως η ίδια αισθάνεται την πατρίδα μέσα στην καρδιά της.
Η μοναξιά δεν φαίνεται να την ενοχλεί, ούτε φοβάται μην πάθει κάτι παρά την έβδομη δεκαετία που κουβαλά στις πλάτες της. Κάθε μέρα ανάβει το καντηλάκι στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου για να την προστατεύει. Τίποτα δεν τη λυγίζει. Τη λύγισε όμως το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας.
«Είχα πάει στην Αυστραλία αλλά δεν με συγκίνησε τίποτα, θέλω την Κίναρο. Το 2000 ήρθαμε εμείς εδώ. Το 2000 ήρθαμε να μην ξαναμείνει το νησί μοναχό. Ο γιος μου πήρε επιδότηση με τα ζώα. Είχε η μάνα μου ένα κομμάτι χωράφι εδώ πέρα και το είχε σαν ενοίκιο του το έδωσε για να έχει τα ζώα» δήλωσε η ίδια.
Το 2012 πέθανε η μητέρα της και δεν δηλώθηκαν στο Ε9 οι μεταβολές στο χωράφι, με αποτέλεσμα η εφορία και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μπλοκάρουν την επιδότηση για τα 200 πρόβατα που βόσκουν ελεύθερα στο νησί και τις κότες της. Δηλαδή της στέρησαν 4.000 ευρώ το χρόνο.
«Γιατί δε μας δίνουν την επιδότηση; Από το Πάσχα μας πάνε στα Χριστούγεννα και από τα Χριστούγεννα στο Πάσχα, μας κοροϊδεύουν».
Εδώ και 2 χρόνια η κυρά Ρηνιώ προσπαθεί να βρει άκρη με την εφορία Καλύμνου. Όλο της υπόσχονται λύση. Αλλά λύση δεν έρχεται. Η προσκόλληση στο νόμο είναι πιο δυνατή από μια γυναίκα που φυλάει Θερμοπύλες στο Αιγαίο.
Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Γιάννης Τσιρώνης υποσχέθηκε σήμερα να δει το πρόβλημα.
Δείτε το video του STAR
(Πηγή : star.gr)
Ένα εντυπωσιακό οδοιπορικό στην άγνωστη Κίναρο – Η ιστορία της Ειρήνης και του Μικέ – Βίντεο
Τα μικρά και απομονωμένα νησιά του Αιγαίου μπορεί να μαγεύουν με την ομορφιά τους ωστόσο παραμένουν διαχρονικά ξεχασμένα από την Πολιτεία. Παρά την κραυγή αγωνίας των ακριτών, λόγω των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, δυστυχώς, χρειάζεται να συμβεί κάτι κακό για να στραφούν τα φώτα της δημοσιότητας στα μικρά αυτά νησάκια.
Ένα από αυτά είναι και η Κίναρος, μιας νησίδας των Δωδεκανήσων που βρίσκεται δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού. Έπρεπε να συμβεί το δυστύχημα τον Φεβρουάριο του 2016, όταν σκοτώθηκαν τρεις Έλληνες αξιωματικοί από την πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού μας Ναυτικού στη βραχονησίδα, για να βρεθεί στο επίκεντρο η Κίναρος και η μοναδική κάτοικος της νησίδας Ειρήνη Κατσοτούρχη. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα η γυναίκα-ακρίτας της Κινάρου κατήγγειλε τη γραφειοκρατική τρέλα που αντιμετωπίζει, εξηγώντας πως λόγω ενός λάθους που έχει γίνει σε δήλωση Ε9 του γιου της, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δύο χρόνια να τους δώσει το επίδομα που δικαιούνται.
Κι όμως, υπάρχουν κι εκείνοι –λίγοι φυσικά- που δεν ξεχνούν… Εκείνοι που περνούν στο πλαίσιο των διακοπών τους με το φουσκωτό, αλλά επιστρέφουν για να καταγράψουν τον Γολγοθά που βιώνουν οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών. Όπως ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος, φωτογράφος και εικονολήπτης, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει ένα μοναδικό οδοιπορικό το 2007, όταν είχε την παραγωγή και επιμέλεια της εκπομπής με τίτλο «Σε φόντο γαλάζιο» στον τηλεοπτικό σταθμό «Τηλε Άστυ, αποτυπώνοντας την κραυγή απελπισίας των ακριτών.
«Καραβοφάναρο» στο Αιγαίο. Έτσι χαρακτήριζε σε κείμενό του ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος στην ιστοσελίδα του Rib and Sea την Κίναρο. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η Ειρήνη Κατσοτούρχη ζούσε στο νησάκι με τον σύζυγό της, τον αείμνηστο Μικέ, έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τους γονείς της, Γιώργο και Ακαθή Θηραιού. Ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος είχε γνωρίσει το ζευγάρι των ηλικιωμένων στις αρχές της δεκαετίας του 80’ , όταν είχε επισκεφθεί το μέρος με το φουσκωτό του. Τότε, η Ειρήνη και ο Μικές ήταν ακόμα μετανάστες στην Αυστραλία… Όπως γράφει ο δημοσιογράφος, τελευταία επιθυμία του κυρ Γιώργη να μην μείνει μόνο του το νησί μετά τον θάνατό του. Ζήτησε λοιπόν από την Ειρήνη, να μετακομίσει στην Κίναρο όταν αυτός θα αναχωρούσε για το μεγάλο ταξίδι. Όταν πέθανε, η σύζυγός του μετακόμισε στην Αμοργό, με αποτέλεσμα το νησάκι να μείνει αφύλαχτο και να λεηλατηθεί από επιτήδειους. Όμως η Ειρήνη κράτησε την υπόσχεση που είχε δώσει στον πατέρα της και λίγα χρόνια αργότερα, επέστρεψε μαζί με τον σύζυγό της, Μικέ Κατσοτούρχη, στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Κίναρο.
Από τότε, ο Ιωσήφ τους επισκέφθηκε κάμποσες φορές με το φουσκωτό του, για να τους δει και τους βοηθήσει να λύσουν τα προβλήματά τους. Γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι δύο ερημίτες από πρώτο χέρι, υπήρξε ο «σύνδεσμος» για να τις δημοσιοποιήσουν. Όταν ο δημοσιογράφος είχε προσκληθεί σε εκπομπή του «Τηλε Άστυ», τον Ιούνιο του 2006, ο Μικές Κατσοτούρχης είχε μιλήσει για πρώτη φορά για τη ζωή τους στο βραχώδες νησί, την έλλειψη βασικών υποδομών και την αδιαφορία της Πολιτείας.
Λίγο αργότερα, τον χειμώνα του ίδιου έτους, όταν ξεκίνησε η προβολή της τηλεοπτικής εκπομπής του Ιωσήφ Παπαδόπουλου με τίτλο «Σε φόντο γαλάζιο», η Κίναρος δεν θα μπορούσε να λείπει από τα σχέδια του.
Έτσι, τον Μάιο του 2007 ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος πραγματοποίησε στο νησί ένα οδοιπορικό που τόσο λαχταρούσε. Τότε ζούσε ακόμα ο καλός του φίλος, Μικές, Οι εικόνες που κατέγραψε με την κάμερα ήταν εκπληκτικές, καθώς μέσω της εκπομπής ταξιδεύει κανείς νοερά στην Κίναρο, γνωρίζοντας την άγρια ομορφιά του νησιού. Εξάλλου, ο Ιωσήφ είναι σίγουρα από τους ελάχιστους ανθρώπους που έχει γυρίσει σπιθαμή προς σπιθαμή το νησάκι, έκτασης 4,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που διοικητικά ανήκει στη Λέρο.
«Νησί βραχώδες, δύσκολο στην καλλιέργεια. Λίγα αιγοπρόβατα τριγυρίζουν στις γύρω πλαγιές αρκούμενα στην τροφή που τους δίνουν ο Μικές και η Ειρήνη. Η Κίναρος είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 μαζί με το βόρειο τμήμα της Αμοργού και την γειτονική της Λέβιθα. Αποτελεί επίσης σημαντική περιοχή προστασίας πουλιών, καθώς το νησί αποτελεί τόπο αναπαραγωγής του Αιγαιόγλαρου και του Μαυροπετρίτη. Είχαμε περάσει κάποτε από κει με τα παιδιά της Ορνιθολογικής Εταιρείας, σε μια προσπάθεια να καταγραφεί ο αριθμός των προστατευομένων ειδών. Στην κορυφή του νησιού έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν οικιστική δραστηριότητα. Πιθανότατα υπήρξε μικρός οικισμός στο νησί κατά την περίοδο της ακμής της Κοινοπολιτείας της Αμοργού (Μινώα, Αρκεσίνη, Αιγιάλη)», γράφει χαρακτηριστικά ο Ιωσήφ στην ιστοσελίδα του.
Πέραν όμως των εντυπωσιακών εικόνων που κατέγραψε, προέβαλε όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν η Ειρήνη και αείμνηστος Μικές, συμβάλλοντας μάλιστα, έπειτα από επίπονες προσπάθειες, στην επίλυση πολλών εξ αυτών.
Ο μπαρμπά-Μικές έφυγε από τη ζωή 2013 και σήμερα η κ. Ειρήνη, 73 ετών, ζει μόνη της στο νησί, με τη γαλανόλευκη στη σκεπή του σπιτιού της για να βλέπουν όσοι πετούν από ψηλά ότι το νησί είναι ελληνικό. Συχνά-πυκνά την επισκέπτεται ο γιος της, ο οποίος ζούσε κι εκείνος στην Κίναρο, όμως πλέον διαμένει μόνιμα στην Κάλυμνο, με την οικογένειά του.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο το οδοιπορικό του Ιωσήφ Παπαδόπουλου στην Κίναρο το 2007
Πηγή:www.dimokratiki.gr