Σύριος και Γάλλος κατηγορούνται για κλοπές σε ξενοδοχεία σε Κω-Ρόδο

0
620

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα καθίσουν 27χρονος Σύριος και 38χρονος Γάλλος οι οποίοι εμφανίζονταν ως τουρίστες σε ξενοδοχεία της Ρόδου και της Κω και αφαιρούσαν ότι πολύτιμο έβρισκαν στα χρηματοκιβώτια των δωματίων των επισκεπτών!

Οι δύο αλλοδαποί κατηγορούνται για την διάπραξη 22 κλοπών και διαρρήξεων σε δωμάτια ξενοδοχείων της περιοχής μας σε χρονικό διάστημα είκοσι ημερών τον Ιούνιο του 2015 και σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει η αστυνομία, είχαν συγκεκριμένο τρόπο δράσης από τον οποίο και αποκόμισαν λεία αξίας 60.000 ευρώ!

Το καλοκαίρι του 2016 οι κατηγορούμενοι κάθισαν στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου όπου και τους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 7 ετών και φυλάκιση 12 μηνών στον 27χρονο και κάθειρξη 7 ετών και φυλάκιση ενός μηνός στον 38χρονο με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη για κανέναν από τους καταδικασθέντες.

Κατά της απόφασης αυτής οι δύο άνδρες άσκησαν έφεση η οποία θα εκδικαστεί τον Φεβρουάριο του 2018.
Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν οι κ.κ. Στέλιος Αλεξανδρής και Γιάννης Μπαλαλής.
Η υπόθεση διαλευκάνθηκε ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού, η οποία και απέδειξε πως οι δύο αλλοδαποί διέπρατταν συστηματικά κλοπές από δωμάτια ξενοδοχείων στο νησί της Ρόδου και εξιχνιάστηκαν συνολικά είκοσι δύο -22- υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια στην Κω.

Η «αντίστροφη μέτρηση» για τους δύο άνδρες άρχισε την Παρασκευή 19.06.2015 οπότε και συνελήφθησαν ο 27χρονος από την Συρία και ο 38χρονος από τη Γαλλία, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης συμμορίας, διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, πλαστογραφίας πιστοποιητικών και κατοχής ναρκωτικών ουσιών.

Σύμφωνα με όσα επίσημα ανακοινώθηκαν από την αστυνομία, από την εμπεριστατωμένη έρευνα που διενεργήθηκε και τη συνδυαστική αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών που συλλέχθηκαν, προσδιορίστηκε ο τρόπος δράσης (modus operandi) που αφορούσε στην κινητικότητα των δραστών, την επιλογή του στόχου τους, τη διαμονή τους και σκιαγραφήθηκε το προφίλ (profiling) της εγκληματικής τους ομάδας.

Οι δύο αλλοδαποί που διέμεναν στο νησί μας, δεν δίστασαν να προσποιηθούν τους τουρίστες για να πετύχουν το στόχο τους. Έτσι ενοικίαζαν αυτοκίνητα και με αυτά πήγαιναν στα ξενοδοχεία που είχαν επιλέξει για τη «δουλειά» τους. Εκεί αφού τριγυρνούσαν όσο χρειάζονταν ως παραθεριστές, εντόπιζαν τα δωμάτια από τα οποία απουσίαζαν οι ένοικοι τους και αφού τα παραβίαζαν αφαιρούσαν από αυτά μικρά χρηματοκιβώτια ασφάλισης αντικειμένων (safe box), χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, προσωπικά αντικείμενα και ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σύμφωνα με την αστυνομία η εγκληματική δραστηριότητα των δύο αλλοδαπών περιλαμβάνει 21 κλοπές που διέπραξαν στη Ρόδο και 1 στην Κω, κατά το τελευταίο εικοσαήμερο, ενώ η αξία των αντικειμένων και χρημάτων που αφαίρεσαν εκτιμάται στις 60.000 ευρώ.

Οι δε περιοχές που δραστηριοποιούνταν στην Ρόδο οι δύο αλλοδαποί ήταν Ιαλυσός, Κολύμπια και Φαληράκι.
Με την υπόθεση ασχολούνταν το τελευταίο διάστημα προ της σύλληψης των δραστών, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου οι οποίοι την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 εντόπισαν αρχικά τον 27χρονο σε ξενοδοχείο της Ιαλυσού, όπου είχε γίνει κλοπή χρηματοκιβωτίου από δωμάτιο και τον προσήγαγαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου.

Ο 27χρονος κατά την προσαγωγή του επέδειξε παραποιημένο δελτίο ταυτότητας γαλλικών αρχών, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία και προϊόντα κλοπής.
Στην συνέχεια, βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας εντοπίσθηκε στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και ο 38χρονος συνεργός του, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν διαφορά χρηματικά ποσά και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Παράλληλα, σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που είχαν ενοικιάσει δηλώνοντας ψευδή στοιχεία διαμονής και χρησιμοποιούσαν για να προσεγγίζουν τα σημεία των διαρρήξεων, οι αστυνομικοί βρήκαν κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, αντικείμενα και χρηματικά ποσά προερχόμενα από κλοπές.

Επιπλέον, από την εξέλιξη της υπόθεσης και την εξέταση των συλληφθέντων προέκυψε ότι για την απόκρυψή των κλοπιμαίων φρόντιζαν να τα συγκεντρώνουν σε κτήμα «καβάτζα», όπου τα κάλυπταν επιμελώς με πέτρες.

Τα κλοπιμαία που βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και μέρος των οποίων αναγνωρίστηκε, αποδόθηκε στους δικαιούχους, ενώ τα υπόλοιπα φυλάχθηκαν προκειμένου να ταυτοποιηθεί η προέλευσή τους.
Συνοδευόμενοι από το δικηγόρο τους κ. Στέλιο Αλεξανδρή, οι δύο αλλοδαποί απολογούμενοι ισχυρίστηκαν πως η ανέχεια τους οδήγησε στις κλοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 27χρονος Σύριος ο οποίος και δηλώνει ότι είναι από το Μαρόκο αποδέχτηκε τη διάπραξη μόνο τεσσάρων κλοπών, τις οποίες όπως είπε αναγκάστηκε να κάνει για βιοποριστικούς λόγους.
Ο 27χρονος είπε ότι ήρθε στο νησί μας μερικές ημέρες πριν την σύλληψή τους προκειμένου με την βοήθεια του φίλου και συγκατηγορούμενου του να βρει κάποια δουλειά ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις του καθώς η σύζυγος του που διαμένει στην Κρήτη είναι έγκυος πέντε μηνών.

Καθώς δεν κατάφερε να βρει κάτι, αναγκάστηκε να κάνει τις κλοπές τις οποίες τις έκανε όπως τόνισε μόνος του και μόνο σε μία περίπτωση ήταν μαζί ο 38χρονος Γάλλος ο οποίος μόλις αντιλήφθηκε τι επρόκειτο να κάνει ο 27χρονος, τράπηκε σε φυγή.
Τα ίδια περίπου ανέφερε στην απολογία του και ο 38χρονος ο οποίος και αρνήθηκε ότι έχει την παραμικρή εμπλοκή στην υπόθεση.

Πηγή : rodiaki.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ