Ανανίας, Κουνάκης, Ζωγραφίδης: Προτάσεις ως αντίμετρα στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

0
549

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Των περιφερειακών συμβούλων νοτίου Αιγαίου, κ.κ. Άγγελου Ανανία, Ηλία Γ. Ζωγραφίδη και Παναγιώτη Κουνάκη.

Ρόδος, 4.11.2017

Στην 11η συνεδρίαση της 4ης Νοεμβρίου 2017 του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και στο πλαίσιο της συζήτησης του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης με τίτλο «Ανάληψη πρωτοβουλιών εν όψει της επικείμενης κατάργησης των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου», υποβάλλαμε τις προτάσεις μας για επανεκκίνηση της οικονομίας και συγκράτηση του πληθυσμού στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ως αντίμετρα στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α. στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Αφετηρία του όποιου πολιτικού σχεδιασμού θα πρέπει να είναι η βαθιά και επεξεργασμένη γνώση των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της οικονομίας, της συγκοινωνίας, της κοινωνίας και γενικότερα της φυσιογνωμίας κάθε νησιού ξεχωριστά. Π.χ. υπάρχουν νησιά, όπως η Κάλυμνος, όπου το κύμα της μετανάστευσης είναι μεγάλο και πολλοί νέοι της Καλύμνου μη βρίσκοντας εργασία εκεί μεταναστεύουν. Υπάρχουν άλλα νησιά λιγοστών μονίμων κατοίκων, όπως π.χ. η Ανάφη, το Καστελλόριζο, το Μαράθι, η Ψέριμος, οι Αρκιοί ή ακόμη και η Μεγίστη, η Τήλος, η Χάλκη, η Αστυπάλαια κλπ, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι «φυλούν Θερμοπύλες», κρατώντας τα νησιά μας ζωντανά με την ελληνική σημαία ψηλά.

Στα νησιά αυτά μπορούν να θεσπισθούν μέτρα, που θα ωφελήσουν και τις τοπικές οικονομίες, αλλά και τα ίδια τα δημόσια οικονομικά του Κράτους.

Πριν από την παράθεση συγκεκριμένων μέτρων δηλώνουμε ότι κατά την άποψή μας θα ήταν πολύ χρήσιμο και ωφέλιμο το φλέγον αυτό ζήτημα πριν την εισαγωγή του στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού μας Συμβουλίου, να είχε ήδη εισαχθεί ως θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιου κάθε Δήμου / Νησιού της Περιφέρειάς μας, κατόπιν οι σχετικές αποφάσεις – γνώμες των Δημοτικών αυτών Συμβουλίων να διαβιβάζονταν στην Περιφέρειά μας και στο σύνολο των Περιφερειακών μας Συμβούλων, ώστε να γίνει μία ολοκληρωμένη συζήτηση επί του θέματος, που θα ελάμβανε υπόψη της τις ανάγκες και τις γνώμες κάθε τοπικής κοινωνίας. Ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης είναι ακρογωνιαίος λίθος της αυτοδιοίκησης και η επικοινωνία της Περιφέρειας με αυτόν πρέπει να είναι συνεχής, άμεση και διαδραστική.

Μέτρο πρώτο :

Ενθάρρυνση ενάρξεως νέων επιχειρήσεων με μείωση πάσης φύσεως φορολογικών συντελεστών κάτω του 50 % από αυτούς που ισχύουν σήμερα για τα πρώτα 3 έτη της λειτουργίας τους και μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζομένους που θα προσλαμβάνουν για αντίστοιχη χρονική περίοδο. Με τον τρόπο αυτό και η επιχειρηματικότητα θα μπορεί να αναπτυχθεί και η ανεργία να καταπολεμηθεί και η τοπική κοινωνία να τονωθεί και η συγκράτηση του πληθυσμού να επιτευχθεί και το Κράτος να αποκτήσει νέα έσοδα τόσο από τον εργοδότη επιχειρηματία όσο και από τον εργαζόμενο, οι οποίοι θα συνιστούν πλέον νέους ενεργούς φορολογούμενους πολίτες, ενώ μέχρι τότε κάλλιστα θα μπορούσαν να βρίσκονται στην ανεργία λαμβάνοντας επιδοτήσεις ανεργίας ή απορίας και επιβαρύνοντας, χωρίς καμία ανταπόδοση τα οικονομικά του κράτους.

Μέτρο δεύτερο :

Στην εποχή μας υπάρχουν πολλές εταιρείες οι οποίες μπορεί μεν να έχουν την έδρα τους στην Αθήνα, αλλά δεν χρειάζεται οπωσδήποτε οι εργαζόμενοί τους να βρίσκονται εκεί για να εργαστούν, όπως π.χ. όλα τα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών των εταιρειών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, καθώς και τραπεζικών εταιρειών και εταιρειών καλωδιακής τηλεόρασης, οι εταιρείες παροχής πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου κλπ.

Όταν κάποιος από όποιο σημείο της Ελληνικής Επικράτειας καλεί αυτές τις εταιρείες και επιθυμεί για την επίλυση του προβλήματός του να συνομιλήσει με εκπρόσωπό τους, αυτός ο εκπρόσωπος, εφ’ όσον έχει εκπαιδευθεί κατάλληλα, δεν χρειάζεται να βρίσκεται οπωσδήποτε στην Αθήνα. Μπορεί να βρίσκεται στη Μεγίστη, στην Ανάφη, στην Ηρακλειά, στην Τήλο, στους Αρκιούς, στη Σέριφο, στη Σύμη, στη Χάλκη, στην Κάρπαθο, στην Κάσο και σε οποιοδήποτε άλλο μικρό νησία μας.

Η πρότασή μας, λοιπόν, είναι είτε να επιδοτηθούν όσες επιχειρήσεις επιλέξουν μονίμους κατοίκους των νησιών μας (ορίστε εσείς τα νησιά, αλλά με προσεκτικά κριτήρια κατόπιν μελέτης – την οποία δέον όπως μην αναθέσετε σε επιτροπή, καθώς θα παρέλθουν 5 έτη, οπότε και θα οριστεί άλλη επιτροπή για να επεξεργαστεί τα ανύπαρκτα ουσιαστικά πεπραγμένα της πρώτης) για εργαζομένους είτε να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής εισφορών για τα πρώτα 3 – 5 έτη. Θα μπορούσατε δε, να προχωρήσετε και ένα βήμα παραπάνω μειώνοντας τη φορολογία στο μισθό των εργαζομένων αυτών. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε αφ’ ενός μεν να εφαρομσθεί και σε κάθε μορφή και είδος επιχείρησης μπορεί να επιτυχεί το παραγωγικό της αποτέλεσμα με τηλε-εργασία και αφ’ ετέρου να επεκταθεί σε ορεινά χωριά της ηπειρωτικής ελληνικής μεθορίου, που έχουν ερημώσει.

Μέτρο τρίτο :

Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και καταλύματα τα οποία δέχονται ατομικές κρατήσεις έναντι των κρατήσεων all inclusive, ώστε να δωθεί κίνητρο να επωφελείται η κοινωνία περισσότερα.

Μέτρο τέταρτο :

Να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα το κόστος των εισιτηρίων της διαμονής και της σίτισης από και προς τα αστικά κέντρα (Αθήνα, Πειραίας, Θεσσαλονίκη) από και προς τα μεγάλα νησιά της περιφέρειας είτε ως νομικά πρόσωπα είτε ως φυσικά, όπως επίσης και τα έξοδα συνοδών σε περιπτώσεις ασθένείας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ