Παρουσιάστηκε το Πρωινό της Καλύμνου, στο πλαίσιο του θεσμού «Ελληνικό Πρωινό»
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, στηρίζει όλες τις δράσεις που αφορούν την αιγαιακή διατροφή και την προώθηση των τοπικών προϊόντων των νησιών της
Το Ελληνικό Πρωινό της Καλύμνου παρουσιάστηκε την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στην Κάλυμνο, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Καλυμνιακή Ένωση Ξενοδόχων, τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων (Ξενίας), το Δίκτυο AlterNet Καλύμνου, τους Αγροτικούς Φορείς και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ξ.Ε.Ε.), κατά το πρότυπο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Καλύμνου, κ. Νικόλαο Τσαγκάρη, παρουσία του Εκπροσώπου του Ξ.Ε.Ε. και Υπεύθυνου του θεσμού «Ελληνικό Πρωινό».
κ. Γεωργίου Πίττα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα προτεινόμενα πλούσια εδέσματα του Ελληνικού Πρωινού της Καλύμνου, προσφορά των Παραγωγών, των Επαγγελματιών και των Κοινωνικών Φορέων του νησιού. Το παγκοσμίως γνωστό θυμαρίσιο μέλι, τα μυρωδάτα αρτοσκευάσματα προεξάρχοντος του Επτάζυμου Άρτου, τα ντόπια τυροκομικά προϊόντα, τα αλίπαστα & καπνιστά προϊόντα της θάλασσας και τα αγροτικά προϊόντα, κυρίως εσπεριδοειδή της κοιλάδας του Βαθύ, τα αιθέρια έλαια από βότανα της Καλυμνιακής γης και οι παρασκευές αλμυρών και γλυκών εδεσμάτων από την πλούσια παράδοση του νησιού.
Μετά την εκδήλωση ο κ. Νικόλαος Τσαγκάρης, σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από την επιτυχία της εκδήλωσης για το Ελληνικό πρωινό της Καλύμνου. Η προσέλευση των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου (ξενοδόχων, εστιατόρων, ιδιοκτητών καταστημάτων που προσφέρουν πρωινό) ήταν εντυπωσιακή, όπως εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία των τοπικών παραγωγών.
Χάρμα οφθαλμών και γεύσης ήταν όλα τα προϊόντα της Καλύμνου που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση. Γνήσιο θυμαρίσιο μέλι και σπιτικές μαρμελάδες, καλύμνικα τυροκομικά και εφτάζυμα ψωμιά, γαλακτομπούρεκο και γλυκό κρασί ανάμα, αλίπαστα από τον τοπικό συνεταιρισμό γυναικών, όλα προϊόντα που έφεραν την σφραγίδα τοπικών παραγωγών, εδέσματα που παρασκευάσθηκαν υπό την επιμέλεια Καλύμνιων διακεκριμένων σεφ, αλλά και παραδοσιακές συνταγές που ετοιμάσθηκαν με αγάπη και μεράκι από γυναίκες του νησιού, που τηρούν τις γευστικές παρακαταθήκες των μανάδων και των γιαγιάδων τους.
Αυτό το πολιτισμικό- γαστρονομικό πλούτο της Καλύμνου, καλούμαστε τώρα να αξιοποιήσουμε εμείς οι ξενοδόχοι της περιοχής, προσφέροντας τον στους επισκέπτες του νησιού, κάνοντας τους να πάρουν μαζί τους φεύγοντας όσο περισσότερη Κάλυμνο γίνεται».
Με τη σειρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα & Γαστρονομίας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης ανέφερε: «Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019, στηρίζει όλες τις δράσεις που αφορούν την αιγαιακή διατροφή και την προώθηση των τοπικών προϊόντων των νησιών μας. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια διασύνδεσης του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, με επιστέγασμα τη διάθεση των τοπικών προϊόντων για τις ανάγκες του τουρισμού».