Κάλυμνος: Γυναίκα έπεσε από ελαιόδεντρο και σκοτώθηκε! (Δένδρο καταπλάκωσε ΙΧ- Επιχείρηση διάσωσης τραυματία… Χαμός)

0
2704
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Γυναίκα στ’ Αργινώντα έπεσε από ελαιόδεντρο και σκοτώθηκε!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤραγική κατάληξη είχε σήμερα το πρωί η συγκομιδή ελιών για μια γυναίκα από τ’ Αργινώντα. Η 62χρονη γλίστρησε από το δέντρο, έπεσε και χτύπησε το κεφάλι της σε πέτρα για να καταλήξει λίγα λεπτά μετά.

Πρόκειται για την 62χρονη Μαρία Μελά, σύζυγος Δρόσου η οποία διατηρούσε με την οικογένειά της παραλιακή ταβέρνα- περίπτερο στην παραλία των Αργινωντών.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί όταν η άτυχη γυναίκα με συγγενικά και φιλικά της πρόσωπα, ανηφόρισαν στην πλαγιά προκειμένου να μαζέψουν ελιές για το λάδι της Παναγιάς, όπως λένε οι πληροφορίες. Κοντά στο αναρριχητικό μονοπάτι black Buddha και ενώ όλη η παρέα μάζευε ελιές, έπεσε από το δέντρο όπου ήταν ανεβασμένη και χτύπησε σε πέτρα. Από το χτύπημα προκλήθηκε ακατάσχετη αιμορραγία.

Αμέσως ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ και η Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης Καλύμνου δεδομένου ότι το συμβάν σημειώθηκε σε δυσπρόσιτη ορεινή περιοχή, προκειμένου να διακομιστεί η γυναίκα στο Νοσοκομείο, όπου εκεί απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
Δέντρο καταπλάκωσε αυτοκίνητο στις Ελιές Καλύμνου

aytok-2.jpg«Άγιο» είχε ο ιδιοκτήτης  ενός αυτοκινήτου, ο οποίος σήμερα το πρωί είχε σταθμεύσει το όχημά του δίπλα στη στάση του λεωφορείου -λίγα μέτρα μετά την πλατείας στις Ελιές- προκειμένου να εκκλησιαστεί στο Ναό της Αγίας Άννας.

22519313_10213203604498751_2590640972765778612_nΈνα δέντρο δεν άντεξε, προφανώς, τη δύναμη των έντονων ανέμων που πνέουν από χθες στο νησί και έσπασε, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με τους περίοικους, όταν ο ιδιοκτήτης του βγήκε από την εκκλησία μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, αντίκρισε σοκαρισμένος την παραπάνω εικόνα.

22497431_10213204271675430_770880115_n

Ουσιαστικά πρόκειται για κομμάτι του δέντρου!

 

 

Τραυματισμός αναρριχητή: Η δυσκολότερη επιχείρηση της Ομάδας Διάσωσης Καλύμνου

thumbnail_IMG_20171014_170629Στο εσωτερικό του σπηλαίου της Συκάτης έσπευσαν χθες το μεσημέρι μέλη της Ομάδας Διάσωσης Καλύμνου (Kalymnos Rescue Team) προκειμένου να μεταφέρουν με ασφάλεια αναρριχητή από τον Καναδά που έφερε τραύματα στον ώμο, στα πλευρά και στο χέρι, όταν έπεσε πάνω σε σταλακτίτη (από την ταλάντωση), με αποτέλεσμα αυτός να σπάσει πάνω στο πόδι του.

sykati-2Στην Ομάδα σήμανε συναγερμός λόγω του μεγάλου βαθμού δυσκολίας της συγκεκριμένης επιχείρησης, δεδομένου ότι πρώτον η κατάβαση στο σπήλαιο είναι πολύ δύσκολη -πόσο μάλλον η ανάβαση με την μεταφορά του τραυματία-, δεύτερον απαιτούνταν εξειδικευμένες γνώσεις όσον αφορά στις τεχνικές διάσωσης με σχοινιά, τρίτον απαιτούνταν αρκετός χρόνος λόγω της απόστασης και του δύσβατου της περιοχής με τα χρονικά περιθώρια να είναι περιορισμένα λόγω ώρας και τέταρτον χρειάζονταν επιπλέον εθελοντές για τη μεταφορά του εξοπλισμού.

22449696_1379544588824683_6155337251940187517_nΣτην επιχείρηση τελικά συμμετείχαν έξι μέλη της τεχνικής ομάδας, δύο επιπλέον εθελοντές (ένας Καλύμνιος αναρριχητής και ένας αστυνομικός), ο εκπαιδευτής καταδύσεων Δημήτρης Νυστάζος και ο κορυφαίος διασώστης της Ιταλίας και εκπαιδευτής της Ομάδας Εθελοντών Καλύμνου Massimo Datrino, o οποίος έτυχε να κάνει διακοπές στο νησί.

Με πολύ καλό συντονισμό όλα πήγαν κατ’ ευχήν και στις 5.30 το απόγευμα ο τραυματίας είχε επιβιβαστεί στο σκάφος του Δημ. Νυστάζου. Λίγο έξω από τον Βαθύ όμως ο χειριστής του αντιλήφθηκε ρήγμα στην πλώρη και νερά να μπαίνουν στο εσωτερικό του. Ο καπετάνιος – για λόγους ασφάλειας των επιβατών – άλλαξε κατεύθυνση και αντί για το λιμάνι, κατέπλευσε στις Ιχθυοκαλλιέργειες Κλειδαρά στην Ακτή, απ’ όπου το πλήρωμα του ΕΚΑΒ παρέλαβε τον αναρριχητή και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο.

IMG-f15d215b368ee5981f00e0f4f7b977b0-VΜια διάσωση που διήρκησε  συνολικά εννέα ώρες και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!!!

Και δεν είναι η πρώτη φορά που η Ομάδα Διάσωσης Καλύμνου προφέρει τις υπηρεσίες της αθόρυβα και αποτελεσματικά. Πριν από ένα μήνα μετέφερε από τον Προφήτη Ηλία Σουηδό τουρίστα που τραυματίστηκε στο πόδι του και πριν δυο χρόνια έναν Καλύμνιο προσκυνητή, που παραμονή του Προφήτη Ηλία πήγε να προσκυνήσει στο εκκλησάκι και άφησε την τελευταία του πνοή.

22549885_1379546255491183_4353299697432001244_nΣήμερα το πρωί κλήθηκε από κατοίκους των Αργινωντών να βοηθήσει, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, στη μεταφορά της άτυχης γυναίκας που έπεσε και χτύπησε θανάσιμα την ώρα που μάζευε ελιές σε ορεινή περιοχή.

Και πολλές ακόμη περιπτώσεις που η συνδρομή της Ομάδας ήταν καθοριστική, όπως σε περιπτώσεις προσφύγων, κυνηγών, περιπατητών κ.α.

Περιπτώσεις στις οποίες σπεύδουν να βοηθήσουν αφήνοντας κατά μέρους δουλειές, οικογένειες και ένα σωρό υποχρεώσεις.

Φανταστείτε τι θα γινόταν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αν δεν υπήρχε η Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης. Τραυματισμένοι συνάνθρωποί μας θα παρέμεναν για ώρες σε δυσπρόσιτες περιοχές περιμένοντας να φθάσει βοήθεια από άλλα μέρη. Φανταστείτε πόσο μεγάλη δυσφήμιση θα ήταν για τον πρώτο αναρριχητικό προορισμό παγκοσμίως, αν αναρριχητές τραυματίζονταν και έμεναν αβοήθητοι στα βράχια.

Μια μικρή υπόμνηση για να μην θεωρούνται όλα δεδομένα και αυτονόητα. Και μιλάμε πάντα για εθελοντές!!!

Και επειδή όσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο τα μέλη της Ομάδας καλούν όσους θέλουν να ενταχθούν στο δυναμικό της, αλλά και όσους θέλουν να συνδράμουν στην πολύ σπουδαία προσπάθεια που γίνεται, να ενημερωθούν για την εκπαίδευση και την πιστοποίησή τους και να ενισχύσουν οικονομικά –και όχι μόνο- τη δράση τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα τους: http://www.kalymnosrescueteam.org/

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ