Ο μόλις 20 ετών νεαρός σεφ, Σπύρος Κουγιός, από τη Ρόδο, είναι ο νικητής του τελικού, στον γαστρονομικό διαγωνισμό που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για την ανάδειξη του σεφ…
που θα την εκπροσωπήσει, στον μεγάλο ευρωπαϊκό διαγωνισμό European Young Chef Award 2017 στη Βαρκελώνη στις αρχές Νοεμβρίου. Στον εν λόγω διαγωνισμό η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει για άλλη μια φορά με αξιώσεις, μετά την περυσινή πρωτιά του Ρόδιου σεφ Σταμάτη Μισομικέ, που αναδείχθηκε European Young Chef 2016.
Ο Σπύρος Κουγιός νικητής του διαγωνισμού
Αναζητώντας τον υποψήφιο που θα την εκπροσωπήσει, ανάμεσα σε εξαιρετικά ταλέντα που διαθέτουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου στη γαστρονομία, η Περιφέρεια, στο πλαίσιο της ανάδειξής της ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, διοργάνωσε το προηγούμενο διάστημα τέσσερις διαδοχικούς διαγωνισμούς, σε Ρόδο, Κω, Σαντορίνη και Τήνο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε νέους σεφ από όλα τα νησιά να διαγωνιστούν και να διακριθούν. Οι τέσσερις νικητές των αντίστοιχων διαγωνισμών πήραν μέρος στον τελικό που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στο Dolphin Bay, στη Σύρο, απ’ όπου ξεχώρισε ο 20χρονος Σπύρος Κουγιός, που στις 5 και 6 Νοεμβρίου, στη Βαρκελώνη, θα διεκδικήσει για λογαριασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τον τίτλο του European Young Chef 2017.
Ο Σπύρος Κουγιός, που εργάζεται στο εστιατόριο γνωστού ξενοδοχείο στη Ρόδο, παρουσίασε στην κριτική επιτροπή ένα πιάτο βγαλμένο από τη θάλασσα του νότιου Αιγαίου και κέρδισε τη συμμετοχή του στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό της Βαρκελώνης, με τα «χρώματα» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Στο τελικό της Σύρου, μαζί με τον Σπύρο Κουγιό (νικητή του διαγωνισμού στη Ρόδο), διαγωνίστηκαν ο Άκης Τσουκαλάς, νικητής του διαγωνισμού στην Κω, ο Σπύρος Κασσελούρης, νικητής του διαγωνισμού της Σαντορίνης, και ο Αντώνη Φουστάνιας, πρώτος στον διαγωνισμό της Τήνου.
Αξίζει να σημειωθεί το πολύ υψηλό επίπεδο όλων των νέων σεφ που έλαβαν μέρος στους τέσσερις διαγωνισμούς, γεγονός που δυσκόλεψε ιδιαίτερα το έργο της κριτικής επιτροπής. Οι διαγωνισμοί διεξήχθησαν στο πλαίσιο των δράσεων της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Στρατηγικό Συνεργάτη της, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.