ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Με λαμπρότητα η εορτή της Αναλήψεως στο Ζηπάρι

2
2210
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Η Εορτή της Αναλήψεως (25/5/2017)

‘Ανελήφθης εν Δόξη Χριστέ,….χαροποιήσας τους Μαθητάς Σου….,’

Για Σαράντα ημέρες η Αναστημένη και εξαϋλωμένη Αγία μορφή του Ιησού, παρέμεινε στη Γη. Τον συνάντησαν πρώτες οι Γυναίκες στον κήπο της Γεσθημανής και φυσικά οι Μαθητές Του, πριν τους υποσχεθεί πως θα τους αποστείλει την ημέρα της Πεντηκοστής, τον Παράκλητο, δηλ το Άγιο Πνεύμα, για να τους φωτίζει και να τους καθοδηγεί.

Ο Χριστός δεν έφυγε από τα ευλογημένα μέρη της Γαλιλαίας, αμέσως μόλις ηγέρθη εκ του Τάφου. Παρέμεινε στη Γη, για ένα και πλέον μήνα.

Θέλησε να μείνει ακόμη για λίγο κοντά στο θαυμαστό δημιούργημα, τον άνθρωπο, τον οποίο ευλόγησε. Παράλληλα ευλόγησε και το περιβάλλον που κατοικούσε ο άνθρωπος.

Αυτά μας είπε στο μεστό κήρυγμα του, ο Μητροπολίτης κ.κ. Ναθαναήλ, στον περικαλλή Ιερό Ναό της Αναλήψεως Ζιπαρίου.

Σύμφωνα με την Εκκλησιαστική και λαογραφική παράδοση, τον Ανάσταντα Χριστό, θα μπορούσαμε να τον δούμε να περιφέρεται στις εξοχές, στην θάλασσα, στα δάση και γενικά στην ανθισμένη Ανοιξιάτικη φύση. Για αυτό και οι παλιές λαογραφικές ιστορίες, λένε πως οι Χριστιανοί περιμένουν να περάσει η Ανάληψη του Χριστού, για να κάνουν μπάνιο στην θάλασσα, διότι πρέπει να είναι καθαρή. Όταν αναληφθεί ο Κύριος ευλογεί τα νερά και φεύγει.

Σήμερα ο Χριστός βρίσκεται γύρω μας, μαζί με τις διδαχές του και την Αγάπη, που δίδαξε λίγο πριν ανέβει στην κορυφή του όρους και Αναληφθεί για πάντα στους ουρανούς.

Τον Χριστό θα τον συναντούμε συνήθως στα απόμακρα Εξωκλήσια, αλλά και στους περίλαμπρους μεγάλους Ναούς. Η Αγία μορφή Του, κυριαρχεί παντού στις Αγιογραφίες, όπως στο Δωδεκάορτο του Τέμπλου, από την Γέννηση, τη Βάπτιση, τις διδαχές, τα θαύματα, τα Άγια Πάθη και την λαμπροφόρο Ανάσταση Του. Θα τον ανακαλύψουμε μέσα στα σοφά λόγια του Ιερού Ευαγγελίου και θα κλείσουμε στις καρδιές μας την Νέα Εντολή της Αγάπης.

Θα τον δούμε στα απελπισμένα μάτια του φτωχού, του κατατρεγμένου, του άστεγου, του ασθενή, του φυλακισμένου, του πρόσφυγα.

Θα θυμηθούμε τα Θεία λόγια του, όπως ακριβώς τα είπε. ‘Πως αν ανακουφίσετε τον πόνο ενός πονεμένου ή επισκεφτείτε ένα συνάνθρωπο σας σε μια δύσκολη στιγμή, είναι σαν να επισκεφτήκατε Εμένα.’

Όσα άφησε Ιερή παρακαταθήκη στους Χριστιανούς ο Ιησούς, είναι οι απλοί κανόνες που κάνουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη και πιο ειρηνική. Ο ειρηνιστής και πράος Διδάσκαλος Ιησούς μπορεί να έφυγε, να Αναλήφθηκε στους Ουρανούς, η παρουσία του όμως είναι παντού.

‘Ως πανταχού Παρών και τα πάντα Πληρών.’

Σε όλους τους Ιερούς Ναούς και στα φερώνυμα Εξωκλήσια, η ημέρα της Αναλήψεως, τιμήθηκε ιδιαίτερα. Το βράδυ της Τετάρτης, πολλά σπίτια άναψαν το παραδοσιακό κεράκι στο παράθυρο, που συμβολίζει το Άγιο Φως, που συνόδεψε τον Χριστό στους Ουρανούς. Κατά μιαν άλλη λαογραφική εκδοχή συμβολίζει το Άγιο Φως της Αναστάσεως και της Αγάπης που μας άφησε ο Αναστηθείς Ιησούς Χρίστος, φεύγοντας από τη Γη.

Εδώ στο νεόκτιστο σχετικά χωριό, στο Ζιπάρι της Κω, ο περικαλλής Ιερός Ναός της Αναλήψεως του Χριστού, που ανήγειραν οι ξενιτεμένοι μας μαζί με τους κατοίκους, τίμησε με λαμπρότητα την Αγία ημέρα.

Πλήθος πιστών, παρακολουθήσαν το Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης κ.κ. Ναθαναήλ, πλαισιωμένος από πολλούς Ιερείς, μαζί με τον εφημέριο παπά Γιάννη Κουτάντο. Την επομένη λαμπρότατη ήταν και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου συλλειτούργησαν οι ιερείς παπά Γιάννης Διακοπαναγιώτης, παπά Κυριάκος Παρασκευαδάκης και ο εφημέριος παπα Γιάννης, με τον ιεροδιάκονο Αμβρόσιο, την οποίαν παρακολούθησαν και πολλοί προσκυνητές, που ήλθαν από τα γύρω χωριά.

Μετά την Θεία Λειτουργία, η Ενοριακή Αδελφότης προσέφερε φιλοξενία στην παρακείμενη αίθουσα, στον Δεσπότη, στους Ιερείς τους υμνωδούς και στους ευλαβείς προσκυνητές.

Ξεχωριστή παραδοσιακή νότα έδωσαν και οι συνήθεις υπαίθριοι μικροπωλητές, προσφέροντας κυρίως στα παιδιά αμέτρητη χαρά, τα οποία και παρακολούθησαν ευλαβικά την Θεία Αρχιερατική Λειτουργία, το πρωί της Πέμπτης ήμερα της Αναλήψεως του Χριστού.

Ξανθίππη Αγρέλλη

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χρονια πολλά Ξανθιππη μου σε σένα κ σε όλο τον κόσμο.Η Ανάληψη του Χριστού μας να χαρίζει υγεία και δύναμη σε όλους. Παλια

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ