Β Κυριακή του Τριωδίου. Η Κυριακή του Ασώτου
Γνωστή μας είναι η παραβολή. Ανεξάντλητη σε νοήματα. Μέσα σ αυτήν βρίσκεται ολόκληρο το έργο της Θείας Οικονομίας.
Μάθημα μεγάλο δίνει σε όλους μας, ιδιαίτερα στους νέους που ψάχνουν την χαρά μακριά από το πατρικό σπίτι τους.
«Αναστάς πορεύσομαι προς τον πατέρα μου» . Η δύσκολη απόφαση γίνεται πράξη «Πάτερ ήμαρτον εις τον Ουρανό και ενώπιον σου»
Είναι το δεύτερο σκαλοπάτι μετά την ταπείνωση, που μας οδηγεί στην ανάγκη της μετανοίας και τα σωτηρία αποτελέσματα της.
Στην παραβολή του Ασώτου , ο πλούσιος στοργικός πατέρας είχε 2 γιους. Ο μικρότερος γιος επαναστάτησε, θέλει ελευθέρια, ανεξαρτησία. Θεωρεί περιορισμό τις συμβουλές του πατέρα του. Δεν ανέχεται χαλινάρι. Με λόγια σκληρά, αχάριστα, παίρνει την περιουσία του πατέρα του και φεύγει σε χώρα μακρινή. Εκεί σπαταλά την περιουσία του με άλλους άσωτους φίλους του και από πριγκιπόπουλο στο πατρικό του σπίτι καταντά δούλος, χοιροβοσκός, γυμνός, ξυπόλητος, πεινασμένος. Μέσα στην απελπισία του, θυμήθηκε τις συμβουλές και την αγάπη του πατέρα του και αντί να πέσει στην φοβερή απελπισία, μετανιωμένος με πλημμύρα δάκρυα επιστρέφει και γονατιστός, μόλις που πρόλαβε να φωνάξει «Ήμαρτον» γιατί τον έσφιγγε η γέρικη αγκαλιά η γεμάτη χαρά και συγκίνηση για την επιστροφή του ασώτου γιου του.
Για τον μεγάλο γιο, για την αντίθετη συμπεριφορά του πατέρα του, τι έγινε; Η παραβολή αφήνει σε μας να βγάλουμε το συμπέρασμα . Το βαθύτερο νόημα της παραβολής είναι:
- Η απελπιστική κατάσταση που μας οδηγεί η αμαρτία, η ανυπακοή στο θέλημα του θεού.
- Η μετάνοια και η επιστροφή στις εντολές του Ευαγγελίου.
- Η απέραντη, ασύλληπτη Πατρική ευσπλαχνία που πάντα μας περιμένει, μας συγχωρεί και μας αγκαλιάζει
Πολυεύσπλαχνε Πατέρα, σε παρακαλούμε κράτησε κοντά σου την νεότητα και δίνε σε όλους μας την δύναμή σε κάθε μας πτώση, αποφασιστικά να λέμε το «Αναστάς πορεύσομαι προς τον Πατέρα μου».
Με εκτίμηση
Αικατερίνη Σώκιαλη Κίννα .