ΒΙΝΤΕΟ Η προσκυνηματική επίσκεψη από Κάλυμνο στην Ιερά Μονή Ιβήρων με τον Κώο Καθηγούμενο π. Ναθαναήλ

0
3913

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024, 4η Hμέρα της προσκυνηματικής επίσκεψης της 7μελούς ομάδας φίλων του Αγίου Όρους από την Κάλυμνο. στην οποία συμμετείχαν οι Μανώλης Μουσελλής, Μιχάλης ΜπούκηςΝικόλας ΤσαγκάρηςΜιχάλης ΜπιλλήρηςΓιάννης ΤσαγκάρηςΓιώργος Κρητικός και Μάμας Χαραμαντάς

Η ομάδα, μετά τη θεία λειτουργία στο Ιερό Κελί Αγίων Θεοδώρων, που μπορείτε να δείτε παρακάτω, αναχώρησε για ένα όμορφο οδοιπορικό .Γεμάτη ανυπομονησία και ευλάβεια, προετοιμάστηκε για μια απαιτητική, αλλά πνευματικά γεμάτη διαδρομή, που θα κατέληγε στη φημισμένη Ιερά Μονή Ιβήρων.

Η διαδρομή: Μέσα στο μεγαλείο της φύσης

Η ημέρα ξεκίνησε με οδηγίες από τον γέροντα Θεόκλητο για το μονοπάτι που οδηγεί στο κελί του γέροντα Γαβριήλ. Το μονοπάτι, περνούσε μέσα από δάσος και με τον ήχο του τρεχούμενου νερού, προσέφερε μια μοναδική εμπειρία στους προσκυνητές και τη διαπίστωση “Η μυρωδιά του δάσους και ο ήχος των νερών δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που μηδενίζει την κούραση.”

Κατά τη διάρκεια της πορείας, έγινε αναφορά στην εξαιρετική τεχνική των αγιορείτικων μονοπατιών: οι λιθόστρωτοι δρόμοι, που αντέχουν αιώνες, εντυπωσίασαν την ομάδα.

Μετά την επίσκεψη στον σεβάσμιο γέροντα Γαβριήλ και τις ευχές που έδωσε, η ομάδα συνέχισε

Στάση στην Παναγούδα και η σκέψη στον Άγιο Παΐσιο

Παρά τις προσπάθειες της ομάδας να φτάσει εντός του ωραρίου, το κελί της Παναγούδας, όπου ασκήτεψε ο Άγιος Παΐσιος, ήταν κλειστό. Ωστόσο, η αναφορά στον μεγάλο Άγιο του Αγίου Όρους γέμισε τις καρδιές των προσκυνητών με δέος και σεβασμό.

Άφιξη στην Ιερά Μονή Ιβήρων

Μετά από την κοπιαστική αλλά πανέμορφη διαδρομή, η ομάδα έφτασε στη Ιερά Μονή Ιβήρων, γνωστή και για την εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας. Η μεγαλόπρεπη θέα της Μονής και η ευλογία να προσευχηθούν μπροστά από την ιερή εικόνα ήταν η κορύφωση του ταξιδιού.

Το απόγευμα, μετά τον Εσπερινό και την Παράκληση, οι προσκυνητές συμμετείχαν στο δείπνο, ενώ ο ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης κ.Ναθαναήλ. – καταγόμενος από την Κω – εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το δώρο που του πρόσφερε η ομάδα: ένα βιβλίο από το Επαρχείο Καλύμνου.

Η επιστροφή: Αναχωρώντας με γεμάτες καρδιές

Το επόμενο πρωί, οι προσκυνητές παρακολούθησαν τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία στις 2:00 π.μ., ολοκληρώνοντας την πνευματική τους πορεία με την ευλογία του Αγίου Όρους. Η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη συνοδεύτηκε από συναισθήματα ευγνωμοσύνης και όπως είπαν : “Φεύγουμε πλουσιότεροι σε εμπειρίες, πιο ταπεινοί και πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητά μας.”

Μήνυμα και προσκλητήριο

Η 7μελής ομάδα κάλεσε όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το Άγιο Όρος, να το κάνουν. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε: “Το Άγιο Όρος δεν ερμηνεύεται με τη λογική. Μόνο βιώνεται.”

Με εικόνες κατανυκτικές, στιγμές πνευματικής ανάτασης και βαθιά σύνδεση με τη φύση και την πίστη, αυτό το προσκύνημα έμεινε χαραγμένο στην καρδιά όλων και όπως είπαν: Μέχρι την επόμενη φορά, με την ευχή να ξαναζήσουμε αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Πριν παρουσιάσουμε το όμορφο video από το οδοιπορικό ,όπως το κατέγραψε ο Μάμας Χαραμαντάς ,λίγα λόγια για την Ιερά Μονή των Ιβήρων

Ιερά Μονή Ιβήρων

Στη βορειοανατολική πλευρά του Άθωνα, βρίσκεται μία από τις παλαιότερες μονές του Αγίου Όρους. Η Μονή Ιβήρων είναι μια επιβλητική Μονή που ιδρύθηκε στο τέλος του 10ου αιώνα, λίγο μετά την ίδρυση της Μονής Μεγίστης Λαύρας και της Μονής Μεγίστης Βατοπαιδίου. Ιεραρχικά κατατάσσεται στην 3η θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες 20 αγιορείτικες μονές και γιορτάζει στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η Μονή Ιβήρων ιδρύθηκε αρχικά τον 8ο αιώνα και ήταν γνωστή ως μονή του Κλήμεντος. Ωστόσο, το 980, μια ομάδα Γεωργιανών μοναχών από τη Μέγιστη Λαύρα και υπό την καθοδήγηση του επιφανή μοναχού Ιωάννη Τουρνίκιο, ενίσχυσαν το μοναστήρι και το κατέστησαν σημαντική δύναμη. Έχει 60 μοναχούς (στο κοινόβιο 33 και στα εξαρτήματά της 27).

Η Ιερά Μονή Ιβήρων διαθέτει 16 παρεκκλήσια, που εντυπωσιάζουν με τις τοιχογραφίες τους, όπως αυτές του Αγίου Νικολάου και των Αγίων Αρχαγγέλων.

Σκευοφυλάκιο Μονής

Το Σκευοφυλάκιο της μονής Ιβήρων στεγάζεται μαζί με τη βιβλιοθήκη στο αυτοτελές κτίριο, που βρίσκεται απέναντι από το Καθολικό. Θεωρείται από τα αξιολογότερα του Αγίου Όρους. Φυλάγονται ανεκτίμητοι θησαυροί, χρυσοκέντητα άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη, σταυροί, δισκοπότηρα, εγκόλπια, μίτρες, η αρχιερατική στολή του Πατριάρχη Διονυσίου του Δ΄, ο μανδύας του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, αυτοκρατορικός σάκος του 15ου αιώνα και άλλα ιερά αντικείμενα και κειμήλια. Επίσης φυλάσσονται αυτοκρατορικά και πατριαρχικά έγγραφα

Βιβλιοθήκη Μονής

Η βιβλιοθήκη της μονής Ιβήρων είναι καλά οργανωμένη και πλούσια σε περιεχόμενο. Περιέχει περισσότερα από 20.000 έντυπα, από τα οποία 33 είναι αρχέτυπα και 11.000 παλαίτυπα βιβλία. Επίσης περιλαμβάνει περισσότερους από 2.300 χειρόγραφους κώδικες καθώς και 14 λειτουργικά ειλητάρια. Από τους κώδικες 223, στην ελληνική και γεωργιανή γλώσσα, είναι περγαμηνοί. Οι υπόλοιποι είναι βομβύκινοι και χάρτινοι. Υπάρχουν 68 ελληνικά χειρόγραφα και ένα σλαβικό που είναι εικονογραφημένα. Στο νέο διώροφο κτίσμα της νότιας πλευράς της μονής Ιβήρων διαμορφώθηκε ειδικός χώρος για τη βιβλιοθήκη.

Υπαγωγές

Η μονή Ιβήρων έχει εξαρτήματά της τη Σκήτη Τιμίου Προδρόμου Ιβήρων, επονομαζόμενη και Ιβηρήτικη, δέκα Καθίσματα και είκοσι έξι Κελλιά. Δέκα κελλιά είναι στον οικισμό των Καρυών, δέκα τρία βρίσκονται προς την κατεύθυνση των Καρυών και τα υπόλοιπα τρία προς την Μονή Φιλοθέου. Το Κελλί του Αγίου Δημητρίου στις Καρυές χρησιμοποιείται ως αντιπροσωπείο. Το σύνολο των κελλιωτών μοναχών της μονής είναι είκοσι επτά και οι περισσότεροι ασχολούνται κυρίως με γεωργικές καλλιέργειες. Η μονή απέχει περίπου 1:15 ώρα από τις Καρυές,

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας

Η Παναγία Πορταΐτισσα αποτελεί έναν σημαντικό θρησκευτικό και πνευματικό θησαυρό για το Άγιον Όρος. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας είναι ένα από τα πολυτιμότερα κειμήλια της Μονής και προστατεύει όλο το Άγιον Όρος.

Δίπλα από την παλιά είσοδο της Μονής συναντάμε το παρεκκλήσι της Παναγίας Πορταΐτισσας, μέσα στο οποίο φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Η ιερά εικόνα βγαίνει από το παρεκκλήσι και μεταφέρεται στο Καθολικό μόνο στη διάρκεια των πανηγυριών και τελείται λιτανεία την Τρίτη του Πάσχα.

Τα 7 μέλη της Ομάδας, όπως προαναφέραμε συναντήθηκαν με τον Καθηγούμενο της Ιεράς μονής Ιβήρων τον αρχιμανδρίτη Ναθαναήλ (επ. Καλαϊτζής), Κώος στην καταγωγή, που τους υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά και αγάπη ,ενώ μίλησε με θέρμη για την θρησκευτικότητα των Καλυμνίων. Φωτογραφίες από τη συνάντηση

Δείτε το όμορφο video από το οδοιπορικό όπως το κατέγραψε ο Μάμας Χαραμαντάς

Θεία λειτουργία στο Ιερό Κελί Αγίων Θεοδώρων στο Άγιο Όρος, με το Ροδίτη μοναχό π. Θεόκλητο και στο αναλόγιο η 7μελής Ομάδα από Κάλυμνο (video)

Κυριακή πρωί 17 Νοεμβρίου 2024 και ο συνεργάτης του  kalymnos News Μάμας Χαραμαντάς, καταγράφει τη θεία λειτουργία στο  Ιερό Κελί Αγίων Θεοδώρων στο Άγιο Όρος .

Μία κατανυκτική θεία λειτουργία με τον καταγόμενο από την Ρόδο π.Θεόκλητο να λειτουργεί και την καλύμνικη ομάδα με τους Μανώλη Μουσελλή, Μιχάλη Μπούκη, Μιχάλη Μπιλλήρη, Νικόλα Τσαγκάρη, Ιωάννη Τσαγκάρη, Γιώργο Κρητικό, να συμμετέχει ενεργά ψάλλοντας και βοηθώντας στην τέλεση της θεία λειτουργίας και το Μάμα Χαραμαντά να καταγράφει όμορφες εικόνες ,με την κάμερα του.

Λίγα λόγια για το Ιερό Κελί Αγίων Θεοδώρων 

Το Ιβηρίτικο κελί των Αγίων Θεοδώρων ανήκει στην  Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου , απέχει μια ώρα απόσταση με τα πόδια από τις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους.  Οι δραστήριοι μοναχοί της περιοχής αγωνίζονται σκληρά για την αναστήλωση του Ιερού Κελιού ενώ εξασφαλίζουν τα προς το ζην όπως περίπου όλοι οι κελλιώτες, απ’ την κτηματοκαλλιεργητική παραγωγή και απ’ το εργόχειρο τους, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή αγιογραφιών μοναδικής τεχνοτροπίας, ξυλόγλυπτων χειροποίητων σταυρών και γνήσιου αγιορείτικου μύρου. Τα εξαιρετικά εργόχειρα που φτιάχνουν διατίθενται αποκλειστικά από την Έκθεση Προϊόντων Αγίου Όρους

Δείτε το ρεπορτάζ που ετοίμασε  ο Μάμας Χαραμαντάς.

πηγή: https://kalymnos-news.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ