Ο Απόστολος, Ευαγγελιστής και αγιογράφος Λουκάς γεννήθηκε από Έλληνα πατέρα στην Αντιόχεια της Συρίας, κατά τις αρχές του 1ου αιώνα μ. Χ. Έγραψε το τρίτο Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, καθώς και το βιβλίο «Πράξεις των Αποστόλων» της ίδιας Διαθήκης. Ήταν άριστος ιατρός και ταλαντούχος ζωγράφος.
Σύμφωνα με την ιερή παράδοση της Εκκλησίας μας, ο Απόστολος Λουκάς αγιογράφησε για πρώτη φορά την Παναγία με τον Χριστό ως τριετές παιδίο στην αγκαλιά της (τύπος της Οδηγήτριας), ενόσω αυτή ζούσε. Η Θεοτόκος όταν είδε την εν λόγω εικόνα της ευχαριστήθηκε πολύ και την ευλόγησε λέγοντας: «Η χάρις του εξ εμού τεχθέντος ειή δι’ εμού μετ’ αυτής (: Η χάρη του Χριστού να υπάρχει μέσω της μορφής μου σ’ αυτήν την πρωτότυπη εικόνα και σε όλα τα αντίγραφά της)».
Ο ευαγγελιστής Λουκάς υπήρξε στενός συνεργάτης και συνοδός του Αποστόλου Παύλου σε πολλές απ’ τις περιοδείες του. Κήρυξε στη Νότια Ευρώπη και την Ελλάδα. Πέθανε στη Θήβα της Βοιωτίας σε ηλικία 84 ετών κι εκεί βρίσκεται έως σήμερα ο τάφος του.
Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 18 Οκτωβρίου.
Ο άγιος Λουκάς είναι ο Πολιούχος του χωριού Αφάντου και η μνήμη του γιορτάζεται στις 18 Οκτωβρίου. Την παραμονή της γιορτής γίνεται το πανηγύρι στην πλατεία του χωριού, αφού γίνει η λειτουργία της εκκλησίας και η περιφορά της εικόνας του αγίου. Κατά τη διάρκεια της περιφοράς συμμετέχουν η φιλαρμονική, ο στρατός, πολιτιστικοί σύλλογοι, αλλά και κάποια από τα παιδιά ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές ή με ρούχα της παρέλασης. Ο δρόμος που θα ακολουθήσει η εικόνα είναι ντυμένος με μυρτιές και τα σπίτια ασπρισμένα και καθαρά. Παλιά ακολουθούσε μεγάλο γλέντι στην πλατεία το χωριού. με πολλή μουσική και χορό, κάτι που σήμερα δυστυχώς δε συνεχίζεται.
Ένα χαρακτηριστικό έθιμο που τηρείται εδώ και πολλά χρόνια είναι το ψήσιμο των σπουργιτιών. Μέρες πριν το πανηγύρι μαζεύουν τα σπουργίτια και την παραμονή του Αγίου Λουκά, κατά την διάρκεια του γλεντιού, όλα τα σπίτια και τα εστιατόρια προσφέρουν ψητά σπουργίτια μαζί με άλλα εδέσματα. Πολύς κόσμος από την πόλη της Ρόδου και από άλλα χωριά έρχονται αποκλειστικά για τα σπουργίτια.