Σταυρός υψούται σήμερον και κόσμος Αγιάζεται | Γράφει η κ. Αικατερίνη Σώκιαλη-Κίννα

1
6360

Σταυρός υψούται σήμερον και κόσμος Αγιάζεται.

           Σεπτέμβριος: αρχή του φθινοπώρου και αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους. Γεμάτος γιορτές και χαρές.  Στολισμένος με πολλές μορφές Αγίων και Μαρτύρων του κόσμου.

Και να 8 Σεπτεμβρίου ημέρα Κυριακή έχουμε την ιερή γιορτή του Γενέσιου της Παναγιάς μας και αμέσως μετά την  Δευτέρα των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας.

Και στις 14 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε την ύψωση του Τιμίου Σταυρού.  Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα,  η εκκλησία μας υψώνει θριαμβευτικά την σημαία της . Γιατί ο Σταυρός είναι το καύχημα της, το στολίδι της. Είναι το Αγιότερο σύμβολο της Πίστης μας . Το ακαταμάχητο όπλο των Χριστιανών.  Είναι το στήριγμα των πιστών,  η δόξα των Αγγέλων και το τραύμα των δαιμόνων.

Η δύναμη του μεγάλη,  θαυματουργική. Γιατί επάνω του μάτωσε η Αγάπη του Θεού και άνθισε η λύτρωση του ανθρώπου.

Στο συναξάρι της Εκκλησίας μας, διαβάζουμε άπειρα θαύματα που έκαναν οι Άγιοι με το σημείο του Σταυρού.

Αναφέρω  ένα γεγονός που διάβασα και χαράχτηκε στην ψυχή μου . Κάποιος ευσεβής απλός ιερέας , ανοίγοντας την τηλεόραση και βλέποντας πλήθος κόσμου να παρακολουθεί τα μαγικά τεχνάσματα μεγάλου φημισμένου μάγου, έβαλε αμέσως τον Τίμιο Σταυρό μπροστά στην οθόνη και ο μάγος διέκοψε την παράσταση, αδυνατώντας να συνεχίσει.

Και η απορία…

Γιατί δεν φέρνει και σ εμάς τα ίδια θαυμαστά αποτελέσματα; Μήπως πρέπει να προβληματιστούμε;

Το σημείο του Σταυρού είναι μεγάλο και φοβερό, γι αυτό ο καθένας μας πρέπει να το κάνει με φόβο, τρόμο, ευλάβεια και από προσοχή.  Όχι ως έτυχε και από συνήθεια.

Μήπως δεν τυπώνουμε σωστά  το σημείο του Σταυρού στο σώμα μας ; Γιατί το σημείο του Σταυρού,  έχει μεγάλο θεολογικό βάθος.  Όπως ξέρουμε τα τρία δάχτυλα του δεξιού χεριού που ενώνουμε,  συμβολίζουν τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος: τον Πατέρα,  τον Υιόν και το Άγιο Πνεύμα. Τα άλλα δύο δάκτυλα που ακουμπούν στην παλάμη,  συμβολίζουν τις δύο φύσεις,  τις δύο ενέργειες τις δυο  θελήσεις του Χριστού,  την θεία και την ανθρώπινη. Η κάθετη διάσταση,  ενώνει τον Θεό με τον άνθρωπο και με την οριζόντια διάσταση,  ενώνεται ο άνθρωπος με τον συνάνθρωπο του . Και ο Χριστός σε σχήμα Σταυρού σταυρώθηκε,  και εμείς απλώνοντας τα χέρια,  Σταυρός γινόμαστε.  Ο Σταυρός είναι μια αγκαλιά.

Κάνοντας και μόνο σωστά το σημείο του Σταυρού,  ομολογουμένως την πίστη μας στον Τριαδικό Θεό .

Ο ιερός Χρυσόστομος,  αυστηρά μας λέει, να μην αφήνουμε τον διάβολο, να κινεί το χέρι μας για να  χλευάζει το Πανίερο σύμβολό του Τιμίου Σταυρού.

Ας προχωρούμε λοιπόν,  ας παλεύουμε και ας νικάμε με πίστη,  με το σημείο του Σταυρού και με συνοδοιπόρο τον Κύριο μας και Θεό μας .

Καλό και ευλογημένο φθινόπωρο.

 

Με εκτίμηση

Αικατερίνη Σώκιαλη – Κίννα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΉΤΑΝ ΜΑΓΝΗΤΟΣΚΟΠ/ΝΗ Ή ΖΩΝΤΑΝΗ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ-ΕΚΠΟΜΠΉ Τ ΜΑΓΟΥ;ΠΡΑΓΜΑΤΙ ,ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ