Στην Κω, στην περιοχή νοτιοδυτικά του Ασκληπιείου και περίπου 150 μέτρα δυτικά από τη θέση Κοκκινόνερο (ιαματικές πηγές) βρίσκεται το παλαιότατο εκκλησάκι («μοναστηράκι») της Οσίας Μελούς. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου όρισε η μνήμη της Οσίας να εορτάζεται κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε για τον ασκητικό βίο της Οσίας Μελούς που έζησε στη σχισμή του βράχου πίσω από το σημερινό ναό και που κάπου εκεί κοντά βρίσκονται και τα ιερά λείψανά της.
Η οσία είναι η μοναδική αγιασμένη γυναικεία μορφή που φαίνεται ότι ήταν ντόπια, αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε την καταγωγή της. Ο Ιάκωβος Ζαρράφτης παραθέτει τη μαρτυρία ότι κατά το έτος 1018 μ.Χ. κάποιος ασκητής έκτισε μοναστήρι πλησίον του Ι. Ναού της Οσίας Μελούς και ζούσε εκεί θεραπεύοντας τους πιστούς που έφθαναν κοντά του υποδεικνύοντάς τους τα ιαματικά ύδατα.
Μάλιστα, μέχρι τις μέρες μας σώζονται τα ερείπια του κελλιού του ασκητή περίπου 50 μέτρα υψηλότερα από το ναΐσκο όπου ο Σεβασμιώτατος με τη βοήθεια των «Μαύρων Λύκων» έχει ανακατασκευάσει εκ νέου τα κελιά .
Επίσης, αναφέρθηκε στην αξία του εθελοντισμού, προσφέροντας στον ελεύθερο του χρόνο τις υπηρεσίες του , όπως κάνουν όλα αυτά τα χρόνια οι «Μαύροι Λύκοι».
Την φιλέρημον κόρην ύμνοις τιμήσωμεν…
Η Οσία Μελώ εμφανίζεται συχνά σε Κώους, κοντά στο ναό της, ανάμεσα σε ρόδα, δηλώνοντας την ευαισθησία και την αγνότητά της, αποτελώντας μια ξεχωριστή ευλογία για το νησί.
Η παρουσία της Οσίας υπογραμμίζει την ύπαρξη πλήθους αφανών αγίων, οι οποίοι εμπνέουν το λαό του Θεού με τους ασκητικούς αγώνες τους και τον στηρίζουν στην πνευματική του πορεία.
πηγή: https://www.kostv.gr/