(φωτογραφίες Νίκος Αρβανιτάκης)
ΑΓΙΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ, ΑΣΦΕΝΔΙΟΥ
Το όμορφο ξωκκλήσι του Αγίου Μερκουρίου είναι κρυμμένο κυριολεκτικά πίσω από δύο τεράστια κυπαρίσσια. Βρίσκεται μόλις 200 μ. ανατολικά της Αγίας Μαρίνας. Ανήκει στην ενορία των Ασωμάτων του Ασφενδιού και γιορτάζει μαζί με την Αγία Αικατερίνη στις 25 Νοεμβρίου.
Το ξωκκλήσι χτίστηκε πιθανότατα στις αρχές του 18ου αιώνα. Και τα δύο ξωκκλήσια (μαζί με την Αγία Μαρίνα) παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ιστορία του Ασφενδιού, διότι περιβάλλονται από ερείπια παλαιών οικοδομών, από τα οποία οι αρχαιολόγοι συμπεραίνουν ότι στη θέση αυτή βρισκόταν μεσαιωνικός οικισμός.
Οι διαστάσεις του εξωτερικά είναι 5,00Χ3,48 μ. και καλύπτεται με κλειστή καμάρα. Η στέγη του φέρει λεπτό στρώμα από σκυρόδερμα.
Σύμφωνα με το Βολανάκη το ξωκκλήσι ανήκει στην οικογένεια του Γεωργίου Ήλιου. Ο Καρπαθιου δε, αναφέρει ότι το 1952 έγιναν κάποιες επιδιορθώσεις με δαπάνη του ενοριακού ναού των Ασωμάτων αλλά το 1969 το ξωκκλήσι στερούταν εικονοστασίου.
Ο Άγιος Μερκούριος ο Μεγαλομάρτυρας ήταν γενναίος στρατιωτικός και τιμήθηκε με το αξίωμα του αρχιστρατήγου. Αλλά όταν κλήθηκε να συμμετέχει σε ειδωλολατρικές θυσίες, αρνήθηκε και δεν δίστασε, όταν ρωτήθηκε, να ομολογήσει ότι ήταν χριστιανός. Ο βασιλιάς προσπάθησε στην αρχή, με γλυκά λόγια να τον μεταπείσει. Βλέποντας όμως, ότι αποτύγχανε, διέταξε τον βασανισμό του. Και αφού τον γέμισαν με πληγές, και επέφεραν μεγάλα εγκαύματα στις σάρκες του, τον αποκεφάλισαν στην Καισαρεία της Καππαδοκίας, μεταξύ των ετών 253 και 259 μ.Χ.
Σε κάποιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και του Ασφενδιού (αν κρίνω από τα αναθήματα-τάματα- στην εικόνα) ο Άγιος τιμάται ως ιατρός των παθήσεων των αυτιών.
Πηγή: Το Ασφενδιού της Κω-Μανόλη Κιαπόκα
«Εκκλησία Κω Δωδεκανήσου»-Τόμος Πρώτος, βιβλίον Δεύτερον, Αθήνα 1969-Εμμανουήλ Ι. Καρπάθιου (Μητροπολίτου Μεσημβρίας της επί Ευξείνω)
http://www.saint.gr/1056/saint.aspx
Φωτογραφίες: Sophia Karagianni