Στον Ταξιάρχη στο Μανταμάδο και στους Αγίους Νεομάρτυρες Ραφαήλ. Νικόλαο και Ειρήνη η ενορία Αγίου Παύλου Κω

0
16460

Συνεχίζεται η προσκυνηματική εκδρομή της ενορίας του Αγίου Παύλου Κω στο νησί της Λέσβου με την πληθώρα των ιερών προσκυνημάτων και επίκεντρο των εορτασμό του φοβερού Ταξιάρχη στο Μανταμάδο με την θαυματουργή εικόνα φτιαγμένη από πηλό και αίμα.

Και με υποδοχή αυτές τις ημέρες της Τιμίας κάρας του Αγίου Ιγνατίου (φωτο).

Η Λέσβος είναι πραγματικά ευλογημένη, με πλήθος από μάρτυρες αλλά και μαρτυρίες της Χριστιανικής Ορθόδοξης πίστης. Η αγάπη και πίστη των κατοίκων του νησιού δεν θα μπορούσε να μην εκφραστεί μέσα από τους ναούς, μοναστήρια αλλά και τα αμέτρητα εξωκλήσια αφιερωμένα επί το πλείστον στους Αγίους και την Παναγία!

Ενδεικτικά θα προτείναμε σε όποιον έρθει στο νησί, τουλάχιστον να επισκεφτεί μερικά από τα πιο γνωστά θρησκευτικά προσκυνήματα του νησιού, όπως το Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Αγιάσο, την Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ στον Μανταμάδο, την Ιερά Μονή των νεομαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στο λόφο των Καρυών στην Θερμή, την Μονή Παναγίας Μυρσινιώτισσας και την Μονή Πιθαρίου στην Καλλονή, την Μονή Λειμώνος έξω από τα Δάφια, την Μονή Υψηλού ανάμεσα στην Ερεσό και το Σίγρι, την Ιερά Μονή Περιβολής στην Άντισσα.

Η ιστορία του Ταξιάρχη Μανταμάδου Λέσβου

Ο «Ταξιάρχης» είναι προστάτης και πολιούχος του Μανταμάδου αλλά θεωρείται και προστάτης ολόκληρου του νησιού.

11954601_1629341137336079_6628243526821556617_n

Μέχρι σήμερα η εικόνα του προκαλεί δέος με το αυστηρό ύφος του Αρχαγγέλου, τα μεγάλα μάτια και το μαύρο χρώμα, τη φοβερή ρομφαία και τα επιχρυσωμένα φτερά.

matamados

Η εικόνα στο εσωτερικό του ναού είναι μία από τις ελάχιστες ανάγλυφες εικόνες σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο.

Σύμφωνα με τον θρύλο, η μονή δέχθηκε την επιδρομή Σαρακηνών πειρατών, οι οποίοι κατέσφαξαν τους μοναχούς με εξαίρεση έναν νέο δόκιμο καλόγερο, ο οποίος πρόλαβε να κρυφτεί στην οροφή της εκκλησιάς. Από εκεί είδε μετά το μακελειό τη μορφή του Αρχαγγέλου να φτερουγίζει πάνω από τα πτώματα των μοναχών. Παίρνοντας χώμα, που είχε ποτιστεί με το αίμα τους, και κερί έφτιαξε τη μορφή του «Ταξιάρχη», όπως πρόλαβε να την αντικρίσει.

Σήμερα βλέπουμε μόνο το κεφάλι και όχι ολόκληρο το σώμα, όπως το είχε φτιάξει ο μοναχός. Οι πιστοί εναποθέτουν μέχρι σήμερα ως τάματα σιδερένια παπούτσια, επειδή η παράδοση θέλει τον Αρχάγγελο να τα φορά τις νύχτες.11987184_1629341154002744_7763328428906404179_nΣτην Πανελλήνια Πανήγυρη των Αρχαγγέλων

Η εκκλησία γιορτάζει επίσης την Κυριακή των Μυροφόρων, δύο εβδομάδες μετά την Ανάσταση, με μεγάλο θρησκευτικό και εμπορικό πανηγύρι συνοδευόμενο με ταυροθυσία και κατόπιν παρασκευή του παραδοσιακού φαγητού «κισκέκ», που διανέμεται εθιμοτυπικά στους προσκυνητές. Οι τελευταίοι εξακολουθούν σε μεγάλο ποσοστό να έρχονται στον Άγιο με τα πόδια την παραμονή της γιορτής από χιλιόμετρα μακριά αλλά και καβαλάρηδες με τα άλογά τους στολισμένα για να τιμήσουν τον Ταξιάρχη.

20160808_104522

Το μοναστήρι βρίσκεται βόρεια του Μανταμάδου στον δρόμο που οδηγεί προς τη Σκαμνιά.

Ακολουθήστε το σύνδεσμο και μπείτε στην ιστοσελίδα της Μονής Ταξιαρχών που θα σας οδηγήσει στην περιήγηση http://www.taxiarhismantamadou.gr/

 


https://www.youtube.com/watch?v=KhwEm0DlMTc

 

Η Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ

βρίσκεται στα Β.Α. του νησιού και σε απόσταση 3 χλμ από τον οικισμό της Θερμής. Η σημερινή Μονή χτίστηκε στη θέση Παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

Στη μοναστηριακή της ζωή διακρίνουμε τρεις περιόδους:
(α) από τον 10ο αιώνα έως το 1235,
(β) από το 1433 έως το 1463 – έτος καταστροφής της από τους Τούρκους, με τελευταίο ηγούμενο τον Άγιο Ραφαήλ και
(γ) από το 1962 έως σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ