Άγιος Γεράσιμος Κεφαλονιάς: Η ξακουστή λιτανεία με το άφθαρτο σκήνωμά του κι η παράδοση με τα πλατάνια και τα πηγάδια

0
4506

Η Μονή του Αγίου Γερασίμου Κεφαλλονιάς βρίσκεται στο οροπέδιο των Ομαλών και αποτελεί το σπουδαιότερο θρησκευτικό μνημείο του νησιού. Ιδρύθηκε το 1560 από τον ίδιο τον Άγιο Γεράσιμο, που, λίγο μετά τον θάνατό του, ανακηρύχθηκε πολιούχος της Κεφαλλονιάς.

Ο Άγιος Γεράσιμος ονομάστηκε νέος ασκητής για να διακρίνεται από τον Άγιο Γεράσιμο τον Ιορδανίτη.

Η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη του σε 2 ημερομηνίες: Αυτή της ανακομιδής, στις 20 Οκτωβρίου, αλλά και στις 16 Αυγούστου, μια μέρα μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου. Και στις δύο περιπτώσεις γίνεται στο μοναστήρι μεγάλο πανηγύρι.

Για τους ντόπιους, ο Άγιος Γεράσιμος Κεφαλονιάς είναι ο «Άγιος» απλώς, ενώ δεν θα συναντήσετε συνηθέστερο όνομα στο νησί από το «Γεράσιμος» και το «Γερασιμούλα».

Στο Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου Κεφαλονιάς θα φτάσετε εύκολα από το Αργοστόλι ή τη Σάμη.

Το σκήνωμα του Αγίου είναι ενδεδυμένο με τα άμφια της ταφής και είναι τοποθετημένο μέσα σε ασημένια λάρνακα, πάνω από τον τάφο του.

Μπορείτε ακόμη να επισκεφθείτε το ασκητήριο του Αγίου Γερασίμου Κεφαλονιάς, καθώς η είσοδός του βρίσκεται μέσα στο ναό. Πρόκειται για ένα πολύ στενό πέρασμα που οδηγεί μέσω μιας σχεδόν κάθετης σιδερένιας σκάλας μήκους 3 μέτρων σε έναν υπόγειο χώρο, ο οποίος χωρίζεται από μία στενή οπή σε «2 δωμάτια».

Πλατάνι που φύτεψε ο ίδιος ο Άγιος

Στους χώρους της Μονής σώζονται ακόμη τα 3 μεγάλα πλατάνια που φύτεψε ο ίδιος ο Άγιος, όπως και τα 3 πηγάδια που άνοιξε με τα χέρια του, σύμφωνα με την παράδοση.

Ο νέος υπέρλαμπρος Ναός του Αγίου Γεράσιμου

Λόγω της δημοτικότητας του αγίου, η εκκλησία αυτή είναι παγκόσμιος χώρος προσκυνήματος και πολλοί άνθρωποι συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για να τιμήσουν τη μνήμη του αγίου. Το σκήνωμά του είναι ανοικτό για το κοινό 5 φορές τον χρόνο. Στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου γίνονται δύο λιτανείες για να μεταφερθεί το λείψανο του αγίου στον γέρικο πλάτανο που φύτεψε ο ίδιος ο άγιος και βρίσκεται κοντά στην εκκλησία.

Λίγα λόγια για τον Άγιο Γεράσιμο και τη Μονή

Ο Άγιος Γεράσιμος ήταν απόγονος της αριστοκρατικής οικογένειας των Νοταράδων και ο προπάππους του ήταν ο τελευταίος Πρωθυπουργός του Βυζαντίου. Μετά τις σπουδές του στα πιο ονομαστά ιδρύματα της εποχής, ο Άγιος Γεράσιμος έγινε μοναχός στο Άγιο Όρος και στη συνέχεια ταξίδεψε στα Ιεροσόλυμα όπου έμεινε για 12 χρόνια. Το 1555 μ.Χ. έφτασε στην Κεφαλονιά και πέρασε 5 χρόνια σε μια σπηλιά στη Λάσση ως ερημίτης.

Το 1560, μετακόμισε στο οροπέδιο των ομαλών, όπου επισκεύασε το παρεκκλήσι που υπήρχε εκεί και ίδρυσε μια μονή που την ονόμασε «Νέα Ιερουσαλήμ». Σήμερα η μονή είναι καλύτερα γνωστή ως η μονή του Άγιου Γεράσιμου και είναι το ιερότερο μέρος στην Κεφαλονιά. Η διαδρομή από το Αργοστόλι μέχρι τη μονή είναι 11 χιλιόμετρα. Για να φτάσετε στη μονή περνάτε από το χωριό Ροζάτα, όπου μπορείτε να κάνετε στάση και να απολαύσετε τη θέα του Ληξουρίου και του Αργοστολίου. Στη συνέχεια, περνάτε μέσα από τη ζώνη της Ρομπόλας και τα χωριά Φραγκάτα και Βαλσαμάτα. Μετά την πεδιάδα των 40 πηγαδιών, φτάνετε στη μονή. Η μονή είναι χτισμένη σε μια εκπληκτική τοποθεσία που περιβάλλεται από αμπέλια.

Ο Άγιος Γεράσιμος περνά πάνω από τους πιστούς

Γίνονται ακόμα θαύματα: Άνδρας βρήκε τη μορφή της Παναγίας σε πέτρα – Την είχε δει στον ύπνο του

γίνονται-ακόμα-θαύματα-άνδρας-βρήκε-τ-168967

Συγκλονίζουν τα όσα περιγράφει ένας άνδρας από το Κάιρο – Όπως αναφέρει βρήκε τη μορφή της Παναγίας σε πέτρα, ενώ είχε δει τη μορφή της στον ύπνο του.

Ένας 41χρονος Αιγύπτιος λογιστής, ο Άχμεντ Ελ Χουσεϊνί ανακάλυψε μια πέτρα, η οποία στη μια πλευρά της μοιάζει να φαίνεται η θαυματουργή μορφή της Παναγίας.

Την παράξενη αυτή ανακάλυψη έκανε περπατώντας με τον αδερφό του σε δρόμο κοντά στο Κάιρο, μέρες μετά αφού είχε δει στον ύπνο του τη μορφή της.

Ξαφνιασμένος από τη λευκή λάμψη που περιέβαλε την πέτρα, ο Άχμεντ την πήρε στα χέρια του για να διαπιστώσει πάνω της σχέδιο που θυμίζει τη μορφή της Παναγίας.

Δείτε το βίντεο:

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ