Στον εσπερινό και στην Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο για τον Δεκαπενταύγουστο χοροστάτησε απόψε στον ΙΝ Αγίου Παύλου Κω ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου, με τον εφημέριο του ιερου ναού π. Περικλή Κιάρη.
Έψαλλε ο χορός του ιερού ναού υπό τον Πρωτοψάλτη Γιάννη Πεταλά με τους μικρούς ταλαντούχους βοηθούς του Μανώλη Βασιλώττο (από τη Ρόδο) και Γιώργο Κιάρη.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην μεγάλη αρετή της ταπείνωσης με το ιδιαίτερο παράδειγμα του Αγίου της ημέρας, Νήφωνα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως που λόγω συνθηκών άφησε τον πατριαρχικό θρόνο και πήγε μυστικά στο Άγιο Όρος ζητώντας να του αναθέσουν οποιοδήποτε διακόνημα και ευρισκόμενος τελικά να βόσκει γελάδια. Μέχρι που ο Τίμιος Πρόδρομος εμφανίστηκε προστακτικά στον ηγούμενο στον ύπνο του αποκαλύπτοντάς του ότι είναι Πατριάρχης…
Άγιος Νήφων Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
Λιπὼν ὁ Νήφων τὴν κάτω προεδρίαν
Χριστῷ παρέστῃ τῷ προέδρῳ τῶν ὅλων.
Πρόκειται για τον Πατριάρχη Νήφωνα τον Β’, που πατριάρχευσε τρεις φορές: α) 1486-1488. β) 1497-1498 και γ) 1502. Καταγόταν από την Πελοπόννησο και γεννήθηκε από τους Μανουήλ και Μαρία. Το κοσμικό του όνομα ήταν Νικόλαος. Προσκολλήθηκε σε κάποιον μοναχό Αντώνιο και έγινε μοναχός στην Επίδαυρο με το όνομα Νήφων. Μετά τον θάνατο του γέροντα του, πήγε στο κάστρο της Νάρδας, όπου γνώρισε τον ενάρετο Αγιορείτη Ζαχαρία, με τον όποιο εγκαταστάθηκε στη Μονή της Θεοτόκου στην Αχρίδα. Όταν ο Ζαχαρίας εκλέχτηκε αρχιεπίσκοπος Αχριδών, ο Νήφων αναχώρησε στο Άγιον Όρος, όπου χειροτονήθηκε διάκονος και Ιερέας στη Μονή Διονυσίου. Από τη Μονή αυτή κλήθηκε να γίνει Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και από εκεί, μετά τον θάνατο του Συμεών, ανέλαβε τον οικουμενικό θρόνο. Απομακρύνθηκε δύο φορές από τον θρόνο και κατέφυγε στη Βλαχία και από κει στο Άγιον Όρος στη Μονή Διονυσίου. Την τρίτη φορά που κλήθηκε στον Οικουμενικό θρόνο δεν πήγε στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε στη Μονή, αφού έζησε ζωή ασκητική.