Με λαμπρότητα & μεγαλοπρέπεια η εορτή του ΙΝ Αγίου Παύλου Λινοποτίου | Ακολούθησε μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι με πλήθος κόσμου

1
7923


Με τη δέουσα λαμπρότητα, επισημότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου στην περιοχή Λινοποτίου Κω.

Τον εσπερινό τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ και οι Ιερείς: π. Αντώνιος Κασιώτης-Ιερατικός προϊστάμενος, π. Ευτύχιος Παπαγεωργίου και π. Ιωάννης Σταυρόπουλος.

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη Μιχάλη Ανδρέου: Δημήτρης Τσάμπαλας, Τρύφων Γεωργίου, Χάρης Σβορώνος, Γιάννης Κουτσουράης, Άλκης Ποταμιάνος, Γιώργος Κουτσουδάκης, Αναστάσιος Γιακουμής, Γιάννης Κουζούκας,  Άγγελος Μαλαμίδης, Γιώργος Κανδύλης, Μιχάλης Καρακιόζης, Γιάννης Βαμβακάς κ.α.
Κατάμεστος ο Ιερός Ναός, καθώς τον Εσπερινό παρακολούθησε με κατάνυξη πλήθος πιστών μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών (π Αντιδήμαρχος Σταμάτης Πης, ο Τοπικός σύμβουλος Σεβαστιανός Παρβέρης, η Πόπη Κιαπόκα κ.α.) καθώς και αρκετοί πιστοί.
Σήμερα η εκκλησία τιμά την ιερά μνήμη του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, Ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κω που αποτελεί μεγάλη μορφή του Χριστιανισμού.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπ΄λεως π.Ιωακειμ Οικονομικος που αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Αποστόλου και ζήτησε από τους πιστούς να βάλουν στην καρδιά τους την αγάπη για τον Χριστό μας. Ανήμερα της εορτής θα ψαλλει Όρθρος και θα τελεσθεί θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Η μεγάλη εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου:

Ο Απόστολος Πέτρος καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν γιος του Ιωνά, αδελφός του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου. Ο Πέτρος και ο Ανδρέας ήταν ψαράδες στη λίμνη Γεννησαρέτ. Είχε νυμφευθεί στην Καπερναούμ, όπου έμενε οικογενειακά μαζί με την πεθερά του. Όπως μας πληροφορεί το Ευαγγέλιο, όταν ο Ιησούς έφθασε στη λίμνη της Γεννησαρέτ συνάντησε τους δυο αδελφούς Πέτρο και Ανδρέα οι οποίοι έριχναν τα δίχτυα τους. Αμέσως μετά την κλήση τους, άφησαν τα δίχτυα και τις οικογένειές τους και τον ακολούθησαν. Ψαράς στο επάγγελμα, ήταν τύπος αυθόρμητος, ορμητικός, και τη ζωή του κοντά στο Χριστό τη μαθαίνουμε από τα τέσσερα Ευαγγέλια, ενώ την αποστολική του δράση, από τις πράξεις των Αποστόλων. Έγραψε και δύο Καθολικές Επιστολές, μέσα στις οποίες να τι προτρέπει τους χριστιανούς: «Νήψατε, γρηγορήσατε, ο αντίδικος υμών διάβολος ως λέων ωρυόμενος περιπατεί ζητών τίνα καταπίη» (Α΄ Πέτρου, ε΄ 8). Δηλαδή εγκρατευθείτε, γίνετε άγρυπνοι και προσεκτικοί. Διότι ο αντίπαλος και κατήγορός σας ο διάβολος, σαν λιοντάρι που βρυχάται, περιπατεί με μανία και ζητάει ποιον να τραβήξει μακριά από την πίστη και να τον καταπιεί. Μετά την Ανάληψη του Κυρίου, ο Πέτρος, δίδαξε το Ευαγγέλιο στην Ιουδαία, στην Αντιόχεια, στον Πόντο, στην Γαλατία, στην Καππαδοκία, στην Ασία και τη Βιθυνία. Κατά την παράδοση (που σημαίνει ότι δεν είναι απόλυτα ιστορικά διασταυρωμένο) έφτασε μέχρι την Ρώμη, όπου επί Νέρωνος (54-68μ.Χ.) υπέστη μαρτυρικό θάνατο, αφού τον σταύρωσαν χιαστί, με το κεφάλι προς τα κάτω περί το έτος 64 μ.Χ.

Ο δε Απόστολος Παύλος γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας σε ένα χωρίο που ονομάζεται Γίσχαλα και στην αρχή ήταν σκληρός διώκτης του Χριστιανισμού. Το 36 μ.Χ. περίπου, όταν κάποτε μετέβαινε στη Δαμασκό για να διώξει και εκεί χριστιανούς, έγινε θαύμα στο οποίο φανερώθηκε ο Χριστός, ο οποίος τον πρόσταξε να πάει στον Ανανία ο οποίος τον κατήχησε και τον βάπτισε. Έτσι, έγινε ο μεγαλύτερος κήρυκας του Ευαγγελίου, θυσιάζοντας μάλιστα και την ζωή του γι’ αυτό. Ονομάστηκε ο πρώτος μετά τον Ένα και Απόστολος των Εθνών, λόγω των τεσσάρων μεγάλων αποστολικών περιοδειών του. Είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συνέγραψε 14 επιστολές προς τις Εκκλησίες τις οποίες εκείνος ίδρυσε. Τη ζωή του με τις περιπέτειές του θα τα δει κανείς, αν μελετήσει τις Πράξεις των Αποστόλων, αλλά και τις 14 Επιστολές του στην Καινή Διαθήκη. Ο Απόστολος Παύλος θέλει κάθε χριστιανός, όπως και ο ίδιος, να αισθάνεται και να λέει: «ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός» (Προς Γαλάτας β΄ 20). Δηλαδή, δε ζω πλέον εγώ, ο παλαιός άνθρωπος, αλλά ζει μέσα μου ο Χριστός. Και ακόμα, «τα πάντα και εν πάσι Χριστός» (Προς Κολασσαείς γ΄ 11). Να διευθύνει, δηλαδή, όλες τις εκδηλώσεις τις ανθρώπινης ζωής μας ο Χριστός. Ο Απόστολος Παύλος υπέστη μαρτυρικό θάνατο  δι’ αποκεφαλισμού στη Ρώμη μεταξύ των ετών 64 – 67 μ.Χ.

 

Ακολούθησε μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι με προσφορά πλούσιας τράπεζα και παραδοσιακή μουσική με την ορχήστρα των Λιοντή Ντινώρη (βιολί), Σάββα Κεφαλιανού (λαούτο-τραγούδι), Γιώργου Ξενίκα (λαούτο, τον Γιάννη Χατζηβελούδο στο τραγούδι και πολλούς μερακλήδες.

ΒΙΝΤΕΟ

 

Το πρωί της εορτής εψάλη ο Όρθρος και τελέστηκε Αρχιερατική Θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ με συλλειτουργούς τον Αρχιμανδρίτη και Ιεροκήρυκα της ΙΜ π. Ιωακείμ, και τους Ιερείς π. Ευτύχιο Παπαγεωργίου και π. Ιωάννη Σταυρόπουλο.

Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη καθηγητή Γιώργο Σακέλλη, Μιχάλης Ανδρέου, Δημήτρης Τσάμπαλλας, Άλκης Ποταμιάνος, Γιάννης Κουζούκας, Ειρήνη Χατζημιχαήλ.


ΒΙΝΤΕΟ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το κρητικό συγκρότημα που είναι στα βίντεο σας ;;;;διακρίσεις!!! Και του χρόνου με υγεία για όλο τον κόσμο !!!! Να είστε γεμάτη υγεία μα πάνω από όλα να έχουμε αγαπηηηηη!!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ