Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ εψάλη απόψε ο πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγ. Νικολάου των Πτωχών στην πόλη της Κω, επί της οδού Αρτεμισίας, στο φερώνυμο ιερό παρεκκλήσιο, απέναντι από το παλαιό στάδιο «Ανταγόρας».
Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο γενικός Αρχιερατικός, Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης, π. Περικλής Κιάρης και ο π. Βαγιανός – Ιωάννης Κώστογλου.
Έψαλλε χορός ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη-καθηγητή κ. Γιώργο Σακέλλη, Νικόλαος Παπαθωμάς και Γιάννης Βαμβακάς με την προσέλευση αρκετών προσκυνητών.
Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Αντιδήμαρχος Σταμάτης Πης, ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής, ο Χειρουργός Γιώργος Πέρος κ.α.
Πρόκειται για την εορτή της μετακομιδή των ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας στις 20 Μαΐου.
Το Ιερό λείψανο του Αγίου Νικολάου, αναγνωρίστηκε από τους μοναχούς που είχαν μεταμφιεστεί σε εμπόρους, από το μύρο που έρεε άφθονο γεμίζοντας στάμνες με αυτό.
Ενώ, σύμφωνα με την παράδοση το πλοίο που μετέφερε τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Νικολάου έκανε στάση και στην Κω όπου το προσκύνησαν οι τότε πιστοί του νησιού και έχτισαν εις ανάμνηση αυτό το εκκλησάκι που γιορτάζει την ημέρα αυτή.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πλούσια παλιά ενορία της Αγίας Μαρίνας Κω, και στην συγκεκριμένη περιοχή όπου γινόταν το μοίρασμα διαφόρων προϊόντων στους πτωχούς της Κω, με αποτέλεσμα ο εκεί ναός του Αγίου Νικολάου να πάρει την προσωνυμία «των πτωχών».
Όλα αυτά τα κτήματα που ήταν της εκκλησίας και τα έσοδα από τα οποία πήγαιναν στα σχολεία και τις ανάγκες τους, οι Οθωμανοί κατακτητές τα σεβάστηκαν και ήρθαν οι «πολιτισμένοι» Ιταλοί κατακτητές και τα πήραν από την εκκλησία φτιάχνοντας την Καζέρμα, άλλα τα μοίρασαν σε δικούς τους ανθρώπους και στο δήμο τα υπόλοιπα. Κι έτσι έμειναν μόνο το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας και μόνο το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.
Βιογραφία
Η Ανακομιδή και μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου Νικολάου, έγινε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αλεξίου Α’ του Κομνηνού (1081 -1118 μ.Χ.) και Πατριάρχου Νικολάου Γ’ του Κυρδινιάτη (1084 – 1111 μ.Χ.). Το Ιερό λείψανο του Άγιου μετακομίστηκε στο Μπάρι της Ιταλίας, επειδή οι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη των Μύρων και οι κάτοικοι φοβήθηκαν μήπως οι άπιστοι το καταστρέψουν.
Κατά την συναξαριστική παράδοση το άγιο λείψανο αναχώρησε την 1η Απριλίου του 1087 μ.Χ. και έφθασε στο Μπάρι στις 20 Μαΐου.