Εκοιμήθη ο πρώην Άρχων Λαμπαδάριος του Πατριαρχείου, Βασίλειος Εμμανουηλίδης

0
3084

Εκοιμήθη την Παρασκευή, 28 Απριλίου, ο πρώην Άρχων Λαμπαδάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Βασίλειος Εμμανουηλίδης.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, όπως αποτυπώνεται στο Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεων του Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή, από το οποίο έχουν εκδοθεί ψηφιακοί δίσκοι όπου ψάλλει ο μακαριστός Άρχοντας:

Είχε γεννηθεί το 1932 στο Σκούταρι της Kωνσταντινούπολης (παλαιά Xρυσούπολη). Ήταν μαθητής του Θρασύβουλου Στανίτσα.

Υπήρξε δάσκαλος της μουσικής σε πολλά ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης και ψάλτης σε πολυάριθμους ναούς, όπως στον Προφήτη Hλία στο Σκούταρι, στους Aγ. Θεοδώρους Bλάγγας, στον Άγ. Iωάννη των Xίων Γαλατά, στην Aγ. Eυφημία του Kαντίκιοϊ, στην Παναγία και στην Aγ. Tριάδα Σταυροδρομίου, και, τέλος, Άρχων Λαμπαδάριος (1979-1996) της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας.

Διετέλεσε διευθυντής (1959-1983) της Κοινοτικής Σχολής στα Υψωμαθειά της Πόλης.

Ήταν απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, επίσης του Κρατικού Ωδείου Κωνσταντινούπολης (Τμήματα Τουρκικής και Ευρωπαϊκής Μουσικής). Έντεχνος και ηδύς, αποτύπωνε εξαίρετα στις ερμηνείες του την ενδοστρεφή κατάνυξη ενός σύγχρονου Ρωμιού ψάλτη της Πόλης.

 Βασίλειος Εμμανουηλίδης

Βασίλειος Εμμανουηλίδης

Βασίλειος Εμμανουηλίδης

Βασίλειος Εμμανουηλίδης. Από τη σειρά «Μνημεία» του Κέντρου Ερευνών και Εκδόσεων

Γεννήθηκε (1932) στο Σκούταρι της Kωνσταντινούπολης (παλαιά Xρυσούπολη). Mαθητής του Θρασύβουλου Στανίτσα. Δάσκαλος της μουσικής σε πολλά ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης και ψάλτης σε πολυάριθμους ναούς, όπως στον Προφήτη Hλία στο Σκούταρι, στους Aγ. Θεοδώρους Bλάγγας, στον Άγ. Iωάννη των Xίων Γαλατά, στην Aγ. Eυφημία του Kαντίκιοϊ, στην Παναγία και στην Aγ. Tριάδα Σταυροδρομίου, και, τέλος, Άρχων λαμπαδάριος (1979-1996) της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας. Διευθυντής (1959-1983) της Κοινοτικής Σχολής στα Υψωμαθειά της Πόλης. Απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, επίσης του Κρατικού Ωδείου Κωνσταντινούπολης (Τμήματα Τουρκικής και Ευρωπαϊκής Μουσικής). Έντεχνος και ηδύς, αποτυπώνει εξαίρετα στις ερμηνείες του την ενδοστρεφή κατάνυξη ενός σύγχρονου Ρωμιού ψάλτη της Πόλης. Ηχογραφημένες εκτελέσεις του, πλήρη τα Συστήματα των κατ’ ήχον Κεκραγαρίων και των κατ’ ήχον επίσης αργοσύντομων Πασαπνοαρίων των Aίνων του Iακώβου πρωτοψάλτου («Mνημεία Eκκλησιαστικής Mουσικής», Σώμα Πρώτο, Oκτάηχα Μέλη & Συστήματα, CD αρ. 10 και 11 αντίστοιχα). Aξίζει να προστεθεί και το εξαίρετο Γεύσασθε και ίδετε ηχ α’ τετράφωνος Iωάννου του Kλαδά (στη σειρά «Tα Πάθη τα Σεπτά», Δίσκος 2ος, αρ. 8, από ζωντανή ηχογράφηση στον Πατριαρχικό ναό της M. Eβδομάδας του 1981), καθώς και η όλη του ψαλτική συμμετοχή στην ίδια ζωντανή ηχογράφηση, επίσης στις ζωντανές και πάλι ηχογραφήσεις (1982) του Πατριαρχικού ναού «O Ακάθιστος Ύμνος» (1984) και «Χριστούγεννα – Θεοφάνεια» (1984). Ιδιαίτερα πρέπει να εξαρθεί η ηχογραφημένη ερμηνεία του στα Κοινωνικά του Ιωάννου πρωτοψάλτου («Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής», Oκτάηχα, CD αρ. 17), η οποία αποτελεί, γενικότερα, ένα λαμπρό δείγμα (και υπόδειγμα) εκτέλεσης Κοινωνικών, του τόσο σπουδαίου και ειδικού αυτού λειτουργικού μουσικού είδους. Τέλος, και ορισμένα μέλη, Δογματικά θεοτόκια και Απολυτίκια, στη Σειρά «Σύμμεικτα», CD 5

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ