25η Μαρτίου διπλή γιορτή για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία | Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

3
1294
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία

 

Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

 

‘Ευαγγελίζου Γη χαρά μεγάλη’  και ο γλυκός ήχος της καμπάνας, συνοδεύει τους Βυζαντινούς υμνολόγους, για την ημέρα την  ξεχωριστή,  την μεγάλη Εορτή του Ευαγγελισμού της Παναγίας.   Το  χαρμόσυνο μήνυμα της έλευσης του Σωτήρα Χριστού, πλημμυρίζει με ελπίδα και αγαλλίαση τους ανθρώπους. Ο  Ευαγγελισμός της Παναγίας,  αποτελεί για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, μεγάλη και σημαντική γιορτή.    Το  ίδιο σημαντική είναι και για το Έθνος μας,  η ημέρα αυτή.

Την ημέρα του Ευαγγελισμού της Παναγιάς, διάλεξαν οι οπλαρχηγοί με προεξάρχοντα τον γενναίο Θεόδωρο  Κολοκοτρώνη,  για να σηκώσουν το λάβαρο της λευτεριάς και  να κηρύξουν την έναρξη της επανάστασης του 1821.

Μια επανάσταση δύσκολη και φαινομενικά ακατόρθωτη, αφού μπόρεσε να αποτινάξει τον 400 χρόνων βαρύ Οθωμανικό ζυγό  και να χαρίσει στους Έλληνες την πολυπόθητη λευτεριά. Η αποφράδα ημέρα της 13 Μαΐου του 1453, όταν η ‘Πόλης εάλω’ από τον Οθωμανικό  κατακτητή, βύθισε την Ελλάδα και τα γύρω Ευρωπαϊκά κράτη, σε μια ατέλειωτη σκλαβιά, τεσσάρων και πλέον αιώνων.

Με τα χρόνια, το  ένα μετά το άλλο, οι λαοί  που ήταν  υπό την κατοχή του Σουλτάνου απελευθερώθηκαν, μέχρι που έφτασε και η ώρα της Ελλάδας, να θυσιάσει ποταμούς αίματος για να αποτινάξει τον τυραννικό ζυγό της μεγάλης  Οθωμανικής Αυτοκρατορίας .  Χάρις τις τολμηρές αποφάσεις και τους τιτάνιους  αγώνες των προγόνων μας,  σήμερα χαιρόμαστε όλοι  την ελευθερία μας. Μια ελευθερία, που την έθεσαν πάλι σε κίνδυνο, υποθηκεύοντας  παράλληλα και την Εθνική μας κυριαρχία, οι κακοί οικονομικοί και κυβερνητικοί χειρισμοί,  μερικών  ακατάλληλων  και άπληστων, υπερφίαλων πολιτικών.

Και εφέτος, το χαρμόσυνο μήνυμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ προς την Παναγία, πως θα γίνει η  Μητέρα του Χριστού, γιορτάστηκε  παράλληλα με το χαρμόσυνο μήνυμα της  Επανάστασης  για την λευτεριά, σε όλη την Ελλάδα.

Σε όλες τις φερώνυμες Εκκλησίες  και τα Εξωκλήσια του νησιού μας,   γιορτάζεται η ημέρα του Ευαγγελισμού, με ιδιαίτερη   λαμπρότητα.

Στην  φερώνυμη Εκκλησία της Ευαγγελιστρίας, στο παραλιακό Μαστιχάρι,   πολλοί   πιστοί  παρακολουθούν με ιδιαίτερη ευλάβεια,  τον κατανυκτικό Εσπερινό και την επομένη την πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Την παραμονή το Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του   Ευαγγελισμού, στη πόλη,   πλημμυρίζει από πιστούς, που παρακολουθήσαν τον  Μέγα  πανηγυρικό, Αρχιερατικό  Εσπερινό και  την επομένη  την Θεία  Λειτουργία. Το Ιερό Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού, αποτελούσε Καθολικό Ιερό Ναό, αφιερωμένο στην Παναγία, κατά την ζοφερή  Ιταλοκρατία. Μετά την Ενσωμάτωση, προστέθηκε το Ιερό ξυλόγλυπτο  τέμπλο και ο Ιερός Ναός, λειτουργεί  πλέον  ως Ορθόδοξος.

Επίσης η  Βυζαντινού ρυθμού  ανακαινισμένη Εκκλησία, της Παναγίας της  Ευαγγελίστριας, στο χωριό Ασφενδιού, γεμίζει κάθε χρόνο  ασφυκτικά από πιστούς, που παρακολουθούν  τον κατανυκτικό  Εσπερινό και   την επομένη  την  Αρχιερατική Θεία  Λειτουργιά. Ακολουθεί μετά την Θεία Λειτουργία, παρουσία πλήθους κόσμου,   η κατάθεσης στεφάνων στο παρακείμενο ηρώο και η καθιερωμένη παρέλαση των μαθητών,  του ορεινού χωριού.

Η  25 Μαρτίου, η ημέρα της Εθνικής μας παλιγγενεσίας, γιορτάζεται με τις δέουσες τιμές  σε όλα τα χωριά  και στην πόλη, με Αρχιερατική Δοξολογία, στον  Μητροπολιτικό, Ιερό  Ναό του Αγίου Νικολάου και με καταθέσεις στεφάνων στο ηρώο. Ακολουθούν  η καθιερωμένη παρέλαση και οι Δημοτικοί χοροί, από τα διαφορά Σχολεία και  Γυμνάσια, καθώς και από το Λύκειο Ελληνίδων της Κω.

Ξανθίππη Αγρέλλη

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. 13 Μαίου ξεκίνησε η πολιορκία και η κατάκτηση ολοκληρώθηκε στις 29 Μαίου του 1453.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ