Θεοφάνεια στην Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους με προεξάρχουσα την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Πορταΐτισσας

0
7547

(Ευχαριστούμε για τις πρόσθετες φωτο και το βίντεο τον καλό φίλο Νίκο Αρβανιτάκη)

Πρόκειται για το πιο σημαντικό κειμήλιο του Αγίου Όρους μαζί με την εικόνα του «Άξιον Εστίν». Η Παναγία η Πορταΐτισσα των Ιβήρων και η ιστορία της έχει κάνει πολλούς να δακρύσουν αλλά και να πιστέψουν.

Η ιστορία της εικόνας

Σύμφωνα με την παράδοση αλλά και μαρτυρίες, η εικόνα ανήκε σε μια οικογένεια που ζούσε στη Νίκαια της Μικράς Ασίας τον 8ο αιώνα. Το 829 μεσούσης της «εικονομαχίας» η γυναίκα πουν την είχε αναγκάστηκε να την ρίξει στην θάλασσα για να μην καταστραφεί από τους εικονομάχους.

Επί 170 χρόνια η εικόνα ήταν χαμένη. Μέχρι το 1004. Τότε καλόγεροι της Μονής Ιβήρων είδαν στην θάλασσα ένα φως. Το φως αυτό ήταν ορατό κι από άλλες Μονές.

Τετραήμερο προσκύνημα στο Άγιον Ορός
(08.01-12.01.2023)

Κάνοντας χρήση της εορταστικής μου αδείας προσκύνημα στο Άγιο Όρος που είναι ένας ολόδροσος πνευματικός τόπος όπου στο παραδεισένιο περιβάλλον του γαληνεύει και ειρηνεύει και ο πιο ταραγμένος άνθρωπος. Οι αγιορείτικες μονές αποτελούν κέντρα πνευματικής αναψυχής και ανάτασης, χώρους παραμυθίας και ενίσχυσης του ανθρώπου που ζει στη βουή του κόσμου.

Ο Προϊστάμενος του Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ηλιούπολη Αθηνών Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Κατραμάδος και Υπεύθυνος του Γραφείου Προσκυνηματικών περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος οργάνωσε με μοναδικό τρόπο τετραήμερο προσκύνημα στο περιβόλι της Παναγίας με μέλη κυρίως της ενορίας του.

Προσκύνημα στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στο σιμωνοπετρίτικο κελλί στις Καρυές.

Συζήτηση και νουθεσίες με τον Γέροντα του κελιού Ιερομ. Πρόδρομο σύμφωνα με την αγιορειτική τάξη και παράδοση.
Μετα προσκύνημα στο Κελλίον Αγίου Γεωργίου στίς Καρυές όπου ο Γέρων Μελίτων μας φιλοξένησε με πολύ αγάπη. Γευματίσαμε και επισκεφθήκαμε τις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Κελλίου όπως και το Εργαστήριο κηραλοιφών και σαπωνοποιίας του Γέροντα!

Μετα συντομο προσκυνημα στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Το βασικό όνομα Βατοπαιδίου ή Βατοπεδίου εμφανίζεται ήδη στις πρώτες ιστορικές μαρτυρίες που αφορούν το Αγιώνυμον Όρος και έχει διπλή ετυμολογία και αντιστοίχως διπλή ορθογραφία α) ερμηνευόμενο ως παιδίον των βάτων στηρίζεται σε μία παράδοση.

Σύμφωνα με αυτήν η Μονή ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα από τον Μέγα Θεοδόσιο, του οποίου ο γιός Αρκάδιος διασώθηκε με θαύμα από ένα ναυάγιο και βρέθηκε στην γεμάτη βάτα περιοχή της, (ανασκαφές που έγιναν το 2000 γύρω από το σημερινό καθολικό, έφεραν στο φως τον παλαιοχριστιανικό ναό, την μεγάλη βασιλική που είχε χτίσει ο Μέγας Θεοδόσιος, στα ερείπια του αρχικού αυτού ναού χτίστηκε το σημερινό καθολικό τον 10 αιώνα)

β) ερμηνευόμενο ως πεδίον βάτων υποδηλώνει απλώς το γεγονός ότι στην τοποθεσία γύρω από την Μονή υπάρχουν πολλά βάτα. Σε παλαιότερες εποχές η Μονή χαρακτηριζόταν ως Βασιλική. Τον χαρακτηρισμό αυτό απέκτησαν κάποια εποχή όλες οι μονές του Αγίου Ορους, λόγω των σχέσεών τους με τους βυζαντινούς αυτοκράτορες. Επίσης ονομαζόταν Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή, προνομιακοί χαρακτηρισμοί που δόθηκαν από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ