Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χώρας Σάμου τελέστηκε σήμερα η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων κυρού Ειρηναίου ο οποίος εκοιμήθη χθες, Τρίτη 10 Ιανουαρίου, σε ηλικία 84 ετών.
Της Εξοδίου Ακολουθίας προεξήρχε ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός. Συγχοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, Εκπρόσωπος του Παπά και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου και ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιος ο οποίος εκπροσώπησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η σορός του μακαριστού Πατριάρχη έφτασε στο αεροδρόμιο του νησιού λίγο μετά τις 10:30 σήμερα το πρωί με C130 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Δείτε βίντεο από την άφιξη της σορού ΕΔΩ
Στην Εξόδιο Ακολουθία παρέστησαν οι τοπικές αρχές του νησιού με τον Δήμο Ανατολικής Σάμου να αποφασίζει με ψήφισμά του όπως παραμείνουν μεσίστιες οι σημαίες την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας σε όλα τα δημοτικά καταστήματα και κτήρια του Δήμου.
Ο μακαριστός Ειρηναίος ετάφη στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Σάμου.
Όπως υπενθυμίζει η Ιερά Μητρόπολη στην ανακοίνωση της ο μακαριστός είναι ο τέταρτος Πατριάρχης Ιεροσολύμων που αναδείχθηκε από τη συγκεκριμένη Μονή. Είχαν προηγηθεί οι Σάμιοι Πατριάρχες Κύριλλος Β’, Ιερόθεος και Τιμόθεος.
Κλήρος και λαός “αποχαιρέτησε” τον Πατριάρχη στην Αθήνα
Η σορός του εκλιπόντος Πατριάρχη τέθηκε χθες το απόγευμα σε λαϊκό προσκύνημα στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ελευθερίου όπου τελέστηκε Τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.
Το βράδυ τελέστηκε ιερά αγρυπνία ενώπιον του σκηνώματος με πιστούς να προσέρχονται να προσκυνήσουν και να λάβουν για τελευταία φορά την ευχή του μακαριστού πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίου.
Φωτογραφία: Eurokinissi/ Χρήστος Μπόνης
Επιμνημόσυνη δέηση σε Αλεξάνδρεια και Ιεροσόλυμα
Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ παρέστη συμπροσευχόμενος σήμερα κατά τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, μετά το πέρας της οποίας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων κυρού Ειρηναίου.
Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου είναι ιδιαιτέρως συγκινημένος από την προς Κύριον εκδημία του αοιδίμου Πατριάρχη, με τον οποίο συνεδέετο από τα χρόνια της παράλληλης διακονίας τους στην Αθήνα ως αρχιερείς-έξαρχοι των δύο Πρεσβυγενών Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, αντιστοίχως. Επίσης, φιλαδέλφως εκφράζει συλλυπητήριες ευχές προς την παλαίφατη Εκκλησία των Ιεροσολύμων.
Φωτογραφία: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
Διαβάστε αναλυτικά: Συγκίνηση και τρισάγιο από τον Πατριάρχη Θεόδωρο στη μνήμη του Μακαριστού Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων
Σημειώνεται ότι ο Μακαριώτατος είχε επισκεφθεί τον αοίδιμο Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων κυρό Ειρηναίο στην Αθήνα και είχε πολύωρη κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του, στο ευαγές καθίδρυμα όπου νοσηλευόταν μερίμνη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, προς τον οποίον εκφράζει τον δίκαιον έπαινο για τα εμπράκτως εκδηλωθέντα φιλόστοργα αισθήματά του προς τον κοιμηθέντα Πρωθιεράρχη.
Ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού προκατόχου του κυρού Ειρηναίου τέλεσε σήμερα το πρωί ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος.
Φωτογραφία: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
Διαβάστε επίσης:
Επιμνημόσυνη δέηση για τον πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίο από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας
Έφτασε στη Σάμο η σορός του μακαριστού Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίου
Μνημόσυνο από τον Πατριάρχη Θεόφιλο για τον μακαριστό πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίο
Ο μακαριστός Πατριάρχης Ειρηναίος Α’ (κατά κόσμον Εμμανουήλ Σκοπελίτης) Γεννήθηκε στις 17 Απριλίου του 1939 στη Σάμο. Το 1953 πήγε στα Ιεροσόλυμα. Το 1959 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1966 και την ίδια χρονιά του δόθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Στις 29 Μαρτίου 1981 χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως. Διετέλεσε Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα από το 1979 μέχρι το 2001. Το 1994 προήχθη σε Μητροπολίτη.
Ύστερα από τον θάνατο του Πατριάρχη Διόδωρου ακολούθησε ένα κενό οκτώ μηνών με έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, με την ισραηλινή κυβέρνηση να απορρίπτει πέντε από τους υποψήφιους, κάποιοι εκ των οποίων ήταν από τους επικρατέστερους. Στις 13 Αυγούστου 2001 εξελέγη τελικά Πατριάρχης Ιεροσολύμων ο Ειρηναίος, με 7 ψήφους σε σύνολο 17.
Λόγω των κατηγοριών κακής διαχείρισης, η πλειοψηφία της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας τον αποκήρυξε στις 6 Μαΐου 2005, ενώ στις 24 Μαΐου 2005 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συγκάλεσε Σύνοδο των Προκαθημένων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, η οποία διέγραψε το όνομα του Πατριάρχη Ειρηναίου από τα Δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και κήρυξε τον θρόνο σε χηρεία.
Καθώς όμως ο Ειρηναίος εξακολουθούσε να δηλώνει ότι είναι Πατριάρχης και να προσπαθεί να λειτουργεί σε διάφορους ναούς φρουρούμενος από την Ισραηλινή Αστυνομία, καθώς το κράτος του Ισραήλ εξακολουθούσε να τον θεωρεί Πατριάρχη, η Σύνοδος τον καθαίρεσε από κάθε βαθμό ιεροσύνης και τον επανέφερε στις τάξεις των απλών Μοναχών. Κατόπιν αυτού καλούταν «μοναχός Ειρηναίος».
Στις 25 Ιουλίου 2019, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ήρε ομοφώνως την καθαίρεση του από τις τάξεις των μοναχών και τον αποκατέστησε στο Αρχιερατικό του αξίωμα, με τον τίτλο του Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων.
Μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και παρεμβάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος ταξίδεψε στις 29 Αυγούστου 2019 στην Ελλάδα και νοσηλεύτηκε μέχρι τον θάνατό του.
Ο Θεός να τον αναπαύσει, πολύ μαρτύριο τράβηξε ο Πατριάρχης, ούτε οι μεγαλύτεροι εγκληματίες έτσι! Και για να τα λέμε όλα μπράβο στον Ιερώνυμο Αθηνών που τον φρόντιζε στα στερνά. Πάντως για τα ίδια θέματα που τον κατηγόρησαν ολόκληρο Πατριάρχη, τον καθαίρεσαν σε χρόνο ντε τε και δικαιώθηκε στα δικαστήρια αλλά το μαρτύριο μαρτύριο, κατηγορήθηκε και ο νυν Ιεροσολύμων, αλλά δεν έπραξε τα ίδια το σύστημα….. εννοώ ντε τε καθαίρεση και σε αυτόν. Σύσσωμη η Βουλή και η κυβέρνηση της Ιορδανίας διαμαρτυρήθηκαν έντονα για κάτι συναλλαγές που έκανε ο Θεόφιλος αλλά λίγο από δω λίγο από κει αποδείχθηκε ότι ήταν νόμιμες οι συναλλαγές.