Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας με Ναθαναήλ Ιβήρων στην πανήγυρη της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα Αγίου Όρους | Επίσκεψη και του Σύμης Χρυσόστομου

0
2272

Στην πανήγυρη της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα του Αγίου Ορούς παρέστη και προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, επί τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού.

Ο Σεβασμιώτατος, που τις προηγούμενες ημέρες ευρίσκετο στο Άγιον Όρος, έγινε δεκτός σύμφωνα με το αγιορειτικό τυπικό στην είσοδο της Μονής, κατά την παραμονή της εορτής. Ακολούθησε Αγρυπνία και πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στο τέλος η πανηγυρική τράπεζα, ενώ το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας, μετά το πέρας του μεθέορτου Εσπερινού, τελέστηκε και το μνημόσυνο των κτητόρων της Ιεράς Μονής.

Κατά την επίσημη υποδοχή, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Πανοσιολογιώτατο Ηγούμενο της Μονής, Αρχιμανδρίτη Τύχωνα, και την αδελφότητα, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Δόξα και αίνον αναπέμπω προς τον εν Τριάδι Θεόν ημών, διότι αξιώνει την ελαχιστότητά μου να ευρίσκεται για πρώτη φορά στην Ιερά αυτή και σπουδαιοτέρα πάσης άλλης Κιβωτό του Ορθοδόξου Μοναχισμού, είμαι δε βαθύτατα ευγνώμων, προσφιλέστατε μοι άγιε Καθηγούμενε, για την λίαν τιμητική πρόσκληση, τη θερμή υπάντηση, τις πολλές τιμές και τις περιποιήσεις, και, κυριώτατα, για την υπερβάλλουσα αγάπη σας προς το ταπεινό μου πρόσωπο, η οποία αντιπροσφέρεται ως αντίδωρο προς τον ευαγή κλήρο και τον φιλόχριστο λαό της καθ᾽ ημάς Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας».

Ο Ηγούμενος, από την πλευρά του, καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο και τόνισε τους στενούς πνευματικούς δεσμούς που έχει η Ιερά Μονή με την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, δεδομένου ότι ο μακαριστός Αυστραλίας Θεοφύλακτος ήταν αδελφός της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα, καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός που διακονεί στη Μελβούρνη είναι επίσης Σταυρονικητιανός Μοναχός.

Κατά την επίσημη και εόρτιο τράπεζα, ο Ηγούμενος ομίλησε για τον εορτάζοντα Άγιο και τόνισε τη ζωντανή παρουσία του στην Ιερά Μονή, ενώ και πάλι ευχαρίστησε και καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο, για τον κόπο του να ταξιδέψει υπερπόντιο ταξίδι και να προεξάρχει της πανηγύρεως. Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ευχαρίστησε για άλλη μία φορά την αδελφότητα, τονίζοντας ότι: «Όντως επιθυμητό και εράσμιο, κατά τον Προφήτη και Βασιλέα Δαβίδ, το συνείναι μετά των αδελφών και δη στη δοξολογία του Θεού και στην αίνεση των αγίων Του. Και λέω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι είμαι πλήρης πνευματικής χαράς και ευφροσύνης, διότι ευρίσκομαι εδώ, εν μέσω αδελφών αγαπημένων και τιμιωτάτων, και διότι είμεθα συνηγμένοι “ὁμοθυμαδὸν ἐπὶ τὸ αὐτό” (Πρ. 2, 1), μετά την επιτέλεση της αναιμάκτου Δεσποτικής Θυσίας, στην αβραμιαία αυτή πανηγυρική Τράπεζα, αποδίδοντες ευχαριστία στον Δημιουργό πάσης Κτίσεως, “ὁρωμένης καὶ οὐχ ὁρωμένης”, για τα πνευματικά και τα υλικά, για τα παρελθόντα και τα μέλλοντα, για τα λυπηρά και τα θυμηδή και για εκείνα περί “ὧν ἴσμεν καὶ ὧν οὐκ ἴσμεν”».

Δεν παρέλειψε στη συνέχεια να αναφερθεί στο ευχαριστιακό και δοξολογικό ήθος το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζει τη ζωή των μοναχών, αλλά και όλων των χριστιανών. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτή η εσχατολογική προοπτική συνιστά, κατά την ταπεινή μου σκέψη, το ευχαριστιακό ήθος, το οποίο χαρακτηρίζει τον Μοναχό σε όλες τις εκφάνσεις και πτυχές του βίου Του και το οποίο, ασφαλώς, πηγάζει από τη θεία Ευχαριστία, ως το κατ᾽ εξοχήν εσχατολογικό Μυστήριο. Ευχαριστιακό ήθος, δηλαδή, δεν σημαίνει μόνο να δοξολογώ τον Θεό σε κάθε περίσταση της ζωής μου, αλλά να μετακενώνω τα δωρήματα του Μυστηρίου της Ευχαριστίας πέραν και έξω των τοίχων της Εκκλησίας, ήτοι να μεταποιώ, κατά το μέτρον της δυνάμεώς μου, όλον τον κόσμο σε Εκκλησία. Διότι η Εκκλησία με την Ευχαριστία συνέχει και ενώνει τον διεσπασμένο και κατακερματισμένο κόσμο και πλουτίζει την Κτίση με τον αδαπάνητο θησαυρό του Πνεύματος».

Να σημειωθεί ότι κατά την εορτή του Αγίου Νικολάου παρέστησαν ηγούμενοι ή αντιπρόσωποι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και προσκυνητές, ενώ διήλθε της Μονής και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος σχετίζεται πνευματικά με τον Ηγούμενο και την αδελφότητα. Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, αφού τέλεσε τη Θεία Λειτουργία για την ανάπαυση των κτητόρων και μετά από την συνάντηση που είχε με την αδελφότητα, κατά την οποία μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ανεχώρησε για την Αυστραλία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ