Συνεχίζεται με μεγάλο ενδιαφέρον η 7ήμερη πολύ επιτυχημένη προσκυνηματική εκδρομή του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Ασφενδιού Κω, με επικεφαλής τον π. Ευτύχιο Παπαγεωργίου – Προσκύνημα -ξενάγηση στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης και νυχτερινή διασκέδαση.
Στο κέντρο της νύφης του Θερμαϊκού, βρίσκεται ο περικαλλής ναός του πολιούχου της πόλης,του Αγίου Δημητρίου, του Μυροβλήτου. Μεγαλοπρεπής ναός, σε ρυθμό Βασιλικής, με υπέροχες αγιογραφίες. Μπροστά από το ιερό, βρίσκεται το ιερό λείψανο του Μυροβλήτη και Θαυματουργού Μεγαλομάρτυρος. Κάτω από το ναό υπάρχουν οι κατακόμβες. Δέος και κατάνυξη… Προστάτης της ιστορικής Θεσσαλονίκης μας και όλων των Ορθοδόξων, ο Άγιος Δημήτριος ο Ένδοξος.
Το μύρο του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου, Πολιούχου Θεσσαλονίκης
Ο Άγιος Δημήτριος στις πηγές αποκαλείται μεγαλομάρτυς φιλόπολις, σωσίπολις και μυροβλύτης. Μυροβλύτης γιατί ανέβλυζε μύρο από τον τάφο του, το οποίο ελάμβαναν οι πιστοί μέσα σε φιαλίδια που ήταν κατασκευασμένα από γυαλί, πηλό ή μολύβι, τα λεγόμενα κουτρούβια. Το μύρο του Αγίου είναι το θαύμα του Θεού και η μεγάλη ευλογία του Μεγαλομάρτυρος προς τους πιστούς Χριστιανούς που επικαλούνται τις ακοίμητες πρεσβείες του.
Υπάρχουν πολλές αυθεντικές μαρτυρίες για το Μύρο του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου. Παραθέτουμε ενδεικτικά τις ακόλουθες:
1)Δημήτριος Χρυσολωράς (τέλος 14ου – αρχές 15ου), σημειώνει ότι «το μύρο του Αγίου Δημητρίου δεν είναι νερό, διότι είναι παχύτερο από αυτό, ούτε ομοιάζει με τα υγρά που πηγάζουν από τη γη ή με παρασκευαζόμενα αρώματα, ούτε συγκρίνεται με αυτά. Είναι θαυμασιώτερο και από τα φυσικά και από τα παρασκευαζόμενα αρώματα».
2)Ιωάννης Καμενιάτης, εξιστορεί την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Σαρακηνούς (904 μ.Χ.) και αποκαλεί Μυροβλύτη τον Άγιο Δημήτριο.
3)Κωνσταντίνος Ακροπολίτης (Μέγας Λογοθέτης, συναξαριστής, ρήτωρ και επιστολογράφος) 1321 μ.Χ., αναφερόμενος σε θαύμα του Αγίου (θεραπεία οφθαλμών) τον χαρακτηρίζει Μυροβλύτη.
4) Ισίδωρος (1342-1396) και Γαβριήλ (1397-1416), Αρχιεπίσκοποι Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος ονομάζει τον Άγιο «Μυρορρόα» και ο δεύτερος «Μυροβλύτη».
5)Επιγραφή του 1284 μ.Χ. Βρέθηκε στο τέμενος Εσκί Σεράϊ και λέγει γιά το Ναό του Αγίου Δημητρίου «έχει εντός του μέγαν Μυροβλύτην».
6)Η λειτουργική παράδοση και ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά το 10ο αιώνα με θαυμασμό και ευλάβεια αναφέρεται στον Μυροβλύτη Άγιο Δημήτριο.
Οι μαρτυρίες για το μύρο του Αγίου Δημητρίου είναι πολλές, μεγάλη όμως είναι και η χάρη που ελάμβαναν και λαμβάνουν μέχρι σήμερα όσοι γίνονται αποδέκτες της ευλογίας του Μύρου. Τα θαύματα που επιτελεί ο Άγιος (παλαιά και σύγχρονα) είναι πολλά και βαθύτατη η ευγνωμοσύνη των πιστών που θεραπεύονται ή βοηθούνται ποικιλοτρόπως.
Ο Μυροβλύτης και θαυματουργός Άγιος Δημήτριος, ανήκει όχι μόνον στη θεοφρούρητη πόλη,τη Θεσσαλονίκη,όπου διασώζεται ο πάνσεπτος Ναός του, κτίσμα του 5ου αιώνα, αλλά και στην Οικουμένη, η οποία τον τιμά και τον ευλαβείται με συγκινητικές εκδηλώσεις εδώ και δέκα επτά αιώνες.
«Χαίροις των Μαρτύρων η καλλονή και Θεσσαλονίκης,
Πολιούχος ο ευκλεής. Χαίροις Μυροβλύτα, Δημήτριε παμμάκαρ,
ημών προς τον Σωτήρα, πρέσβυς θερμότατος.»
Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης
Διανυκτέρευση με διασκέδαση στην Θεσσαλονίκη (ΒΙΝΤΕΟ)
Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω το εξής: πως γίνεται στην Κω να φοράνε μάσκες μέσα στην εκκλησία, ενώ Θεσσαλονίκη στον Άγιο Δημήτριο,στην ταβέρνα και στο λεωφορείο να μην φοράνε; Δεν είναι εντυπωσιακό; Όπως και να έχει βοήθειά σας και καλή σαρακοστή.
Καλό ταξίδι να έχετεκαι καλά να περάσετε!! Αλλά καλό είναι αφού θέλετε να ενισχύσετε την ενορία και τον τόπο να επιλέγετε και ταξιδιωτικά γραφεία από το νησί της Κω! τόσα ταξιδιωτικά γραφεία έχει στο Τιγκάκι και ασφενδιανούς μάλιστα και σε όλο το νησί της Κω άλλα 50 περίπου Είναι πιο αξιόπιστα τα γραφεία της Ρόδου ;;;
Αυτά να τα λέτε με όνομα και όχι με ψευδώνυμα.