Γιατί ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται καβαλάρης σε κόκκινο άλογο ενώ ο Άγιος Γεώργιος σε άσπρο άλογο;

2
4973

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: Γιατί ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται καβαλάρης σε κόκκινο άλογο ενώ ο Άγιος Γεώργιος σε άσπρο άλογο; Ο Άγιος Δημήτριος έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων της Ρώμης Διοκλητιανού (284-304) και Μαξιμιανού (286-305). Καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη. Από τους γονείς του πήρε την ευσέβεια και ο ίδιος υπήρξε διδάσκαλος της χριστιανικής πίστης.

Ο Άγιος Δημήτριος σύντομα ανελίχθηκε στις βαθμίδες του Ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του ανθυπάτου και αυθέντη της Ελλάδος, φορώντας του την κατάλληλη στρατιωτική στολή, το δακτυλίδι στο χέρι, καθώς τον επίσημο ωρατίωνα (τήβεννο) του υπάτου και το κόκκινο άλογο.

Ο ύπατος αναλάμβανε τη διακυβέρνηση των πόλεων εκτός Ιταλίας, τις αποκαλούμενες επαρχίες. Στον πόλεμο ήταν οι αρχηγοί του στρατού και αυτοί που ερμήνευαν τους θεϊκούς οιωνούς πριν ξεκινήσει η μάχη. Σε καιρό ειρήνης ασκούσαν συγκεκριμένα θρησκευτικά καθήκοντα που απαιτούσαν υψηλόβαθμο κρατικό στέλεχος. Επίσης είχαν διευρυμένες αρμοδιότητες στους τομείς της διοίκησης, της νομοθεσίας και της δικαιοσύνης.

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης 26 Οκτωβρίου

Ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος και Μεγαλομάρτυρας γεννήθηκε το 275 μ.Χ. στην Καππαδοκία, από γονείς χριστιανούς. Ο πατέρας του, μάλιστα, πέθανε μαρτυρικά για το Χριστό όταν ο Γεώργιος ήταν δέκα χρονών. Η μητέρα του τότε τον πήρε μαζί της στην πατρίδα της την Λύδδα, όπου είχε και τα κτήματα της.

Όταν έγινε 18 χρονών, στρατεύθηκε στο ρωμαϊκό στρατό. Αν και νέος στην ηλικία, διεκπεραίωνε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις τέλεια. Όλοι τον θαύμαζαν για το παράστημα του. Διακρίθηκε για την τόλμη και τον ηρωισμό του.

Ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός τον προήγαγε στο αξίωμα του χιλιάρχου (τριβούνος των στρατιωτών) με τον τίτλο του Κόμητος (συνταγματάρχη) στο τάγμα τον Ανικιώρων της αυτοκρατορικής φρουράς.

Ο χιλίαρχος, ήταν αξιωματικός κάτω από το λεγάτο και πάνω από τον εκατόνταρχο. Νέοι άντρες της τάξης των Ιππέων συχνά υπηρετούσαν ως χιλίαρχοι, ως σκαλοπάτι στην πορεία τους για τη Σύγκλητο.

Στο Ρωμαϊκό στρατό ο χιλίαρχος που διοικεί 1000 στρατιώτες έχει λευκό άλογο.

Άγιος Γεώργιος σύννεφα

Διαβάστε επίσης ποιον σκοτώνει ο Άγιος Δημήτριος και γιατί ένας Άγιος σκοτώνει;

ekklisiaonline.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μεγάλη η χάρη τους. Είναι η παρηγοριά μας. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ