ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με λαμπρότητα η εορτή της Απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κω | Το ιστορικό του ΙΝ της Παναγίας Φανερωμένης (Παναγίτσας)

0
1299

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

ΤΑ ΕΝΝΙΑΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

(Γραφεί η Ξανθίππη Αγρέλλη)   -23/8/2022-

Το Ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίτσας της Φανερωμένης, γιόρτασε  και φέτος στις 23  Αυγούστου, την Απόδοση της Κοιμήσεως  της Παναγίας.

Το απόγευμα της παραμονής εψάλει Μέγας πανηγυρικός, Αρχιερατικός Εσπερινός, με τον Μητροπολίτη Αγκύρας κ .κ.  Ιερεμία και με τη συμμέτοχη   πολλών ιερέων.

Την επομένη, εψάλη πανηγυρικά ο Όρθρος και τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που παρακολούθησε πλήθος πιστών, υπό τον Μητροπολίτη  κ. κ. Ιερεμία συμπαραστατούμενος από τον Γεν. Αρχιερατικό Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη, τον Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο, Ιερατικό Προϊστάμενο του ΙΝ της Παναγίας, τον π. Περικλή Κιάρη, τον π. Κωνσταντίνο Καματερό και τον π. Αναστάσιο Τσουκνιά.

Έψαλλε καλλικέλαδος χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη – καθηγητή Γεώργιο Σακέλλη , Ιωάννης Κωνσταντόπουλος (από τη Θεσσαλονίκη) Τρύφων Γεωργίου, Ιωάννης Βαμβακάς και Νικόλαος Παπαθωμάς, τους οποίους ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε λέγοντας ότι του θύμισαν τα χρόνια που άκουγε στο Πατριαρχείο τους μεγάλους Πρωτοψάλτες Πρίγγο και Στανίτσα.

 

Το  παρεκκλήσιο της Παναγίας της Φανερωμένης, ξεκίνησε να κτίζεται το 1966, σε οικόπεδο που ανήκει στον Ιερό Ναό Άγιοι Παύλου. Ανηγέρθη  με την αμέριστη φροντίδα του  μακαριστού Μητροπολίτου Ναθαναήλ  Α’    Δικαίου,  καθώς και με το ενδιαφέρον του δραστήριου τότε Αρχιμανδρίτη Αμβροσίου και νυν Επισκόπου Καρπάθου και Κάσου. Οι τότε εφημέριοι του Ιερού Ναού Αγίου Παύλου, ο  μακαριστός Αρχιμανδρίτης  παπά Γιωργής Σαρρής και ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης παπά Δημήτρης  Γρύλλης ,μαζί με τον μακαριστό αεικίνητο ιερέα, παπά Κωνσταντίνο Πίκουλα, εργάζονταν νυχθημερόν ώσπου αποπερατώθηκε ο Ιερός Ναός της Παναγιάς το 1982. Την Εκκλησία της Παναγίτσας, διακόνησε ο  μακαριστός Αρχιμανδρίτης παπά Δημήτρης Γρύλλης, για πάρα πολλά χρόνια μέχρι που την ανέλαβε ο επίσης σεβάσμιος και δραστήριος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Χάσικος.

Σύμφωνα με τις Ιερές Γραφές, η Παναγία όταν επρόκειτο να κοιμηθεί κάλεσε όλους τους Αποστόλους κοντά της, για αυτό και το εξαποστειλάριο της εορτής λέγει.

Ἀπόστολοι ἐκ περάτων, συναθροισθέντες ἐνθάδε, Γεθσημανῆ τῷ χωρίῳ, κηδεύσατέ μου τὸ σῶμα, καὶ σύ, Υἱὲ καὶ Θεέ μου, παράλαβέ μου τὸ πνεῦμα

Αφού  ετάφη η  σεπτή σορός της Παναγίας και σφραγίστηκε σύμφωνα με το έθιμο, ο λαξευτός τάφος Της, ο Απόστολος Θωμάς άργησε να έλθει και δεν πρόλαβε την Ιερά Ταφή. Όταν  ήρθε μετά από εννέα ημέρες, ζήτησε να δει το Άγιο Σώμα της Παναγίας της Μητέρας του Χριστού. Ανοίγοντας τον Τάφο εξεπλάγησαν όλοι, όταν είδαν μόνο την Αγία Ζώνη, στη θέση της Πανάγιας. Η Αγιά Ζώνη, σήμερα φυλάσσεται στο Άγιο Όρος, ενώ υπάρχει και Ιερός Ναός στην Αθήνα, αφιερωμένος στην Αγία Ζώνη της Παναγίας . Το Άγιο Σώμα της Παναγίας, μετοίκησε στα Ουράνια. Για  την ιστορία γνωρίζουμε ότι η Ορθόδοξος Γραφή, είναι η πιο σωστή που φέρει την Παναγία, να τελειώνει τον επίγειο βίο της, στην περιοχή του χωριού Γεσθημανή.

Αντίθετα σύμφωνα με τις δοξασίες των Καθολικών, της παπικής  Εκκλησίας, η Παναγία φέρεται να ακολούθησε  τον αγαπημένο μαθητή του Χριστού, Ευαγγελιστή Ιωάννη, ως την  Έφεσο της Μικράς Ασίας, που την φρόντιζε μέχρι τα γεράματα της. Εκεί πιστεύουν ότι βρίσκεται, το τελευταίο σπίτι της Παναγιάς και ο Ιερός τύφος της.  Αποτελεί  Ιερό προσκύνημα και πλήθος κόσμου συρρέουν στην Έφεσο της Τουρκιάς, όπου υπάρχει  το επιβλητικό άγαλμα της Παναγίας ,καθώς και το πέτρινο Σπίτι της. (Είχα την ευλογία να το επισκεφτώ). Την  όλη διαχείριση του Ιερού προσκυνήματος της Εφέσου, την έχουν Καθολικές καλόγριες, που μονάζουν στα γύρω κελιά και φροντίζουν το Σπίτι της Παναγιάς.

Όμως  αυτή την εκδοχή η Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν την συμμερίζεται, γιατί πως θα μπορούσε η Παναγία σε βαθύ γήρας να ακολουθήσει τον Ευαγγελιστή Ιωάννη από την Ιερουσαλήμ, μέχρι την Έφεσο, σε μια μακρινή διαδρομή. Άλλωστε  ο αγαπητός μαθητής Άγιος Ιωάννης, έφυγε ταξιδεύοντας μέχρι την Ιερά νήσο Πάτμο, όπου στο ομώνυμο Ιερό Σπήλαιο, έγραψε εκτός από το Ιερό Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη.

Πολλές Εκκλησίες γιορτάζουν την Απόδοση της Κοιμήσεως της Παναγιάς ή αλλιώς τα ‘Εννιάμερα,’  που κάνουν και το εθιμοτυπικό κόλλυβο.

Στην  Μινιέρα το Εξωκλήσι της Παναγιάς της Αχούσας,   συγκεντρώνει πλήθος πιστών.  Ξεχωριστό  είναι και το πανηγύρι, που γίνεται κάθε χρόνο από την φιλόξενη Αδελφότητα της Εκκλησίας.

Ξανθίππη Αγρέλλη



ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ