Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή
Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα το πρωί στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής Κω η Αρχιερατική Θεία λειτουργία της εορτής προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Κώου & Νισύρου κ. Ναθαναήλ παρουσία πολλών προσκυνητών.
Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο Γενικός Αρχιερατικός Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης, οι δύο Αρχιμανδρίτες π. Νεκτάριος και π. Ιωακείμ, ο Ιεροκήρυκας της ΙΜ, και οι ιερείς: π. Περικλής Κιάρης, π. Κωνσταντίνος Καματερός και π. Αναστάσιος Τσουκνιάς.
Έψαλλε χορός ιεροψαλτών υπό τους Πρωτοψάλτες Ηλία Καματερό και Δημήτρη Διακονικολή, Μιχάλης Γκινής, Νίκος Ιτσινές και Γ. Κιάρης.
Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: Η εκπρόσωπος της Περιφέρειας -Περιφερειακή σύμβουλος Ευρυδίκη Νάκη, ο στρατηγός ε.α. πρώην Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Στέλιος Σεργεντάνης, ο πρώην Δήμαρχος και Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Θεοδόσης Βαρκάς, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου παλαιών πολεμιστών και απογόνων Ματθαίος Καζαμίας κ.α.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πλούσιο ιστορικό του μεγαλύτερου ενοριακού ναού της πόλης μας ο οποίος καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι έτοιμος να επαναλειτουργήσει μέσα στους επόμενους μήνες.
Βιογραφία
Θεῷ παρεσκεύασας ἁγνὸν ὡς δόμον,
Σαυτὴν ἄγουσα, Σεμνή, εἰς κατοικίαν.
Παρασκευὴν ἔκτανεν εἰκάδι χαλκὸς ἐν ἕκτῃ.
Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138 – 160 μ.Χ.). Ήταν κόρη των ευσεβών Χριστιανών, Αγάθωνα και Πολιτείας, οι οποίοι φρόντισαν για την χριστιανική αγωγή της, όπως είχαν υποσχεθεί στο Θεό στην περίπτωση που θα τους έδινε ένα παιδί. Επειδή το παιδί γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή έλαβε αυτό το όνομα.
Μετά το θάνατο των γονέων της, η Παρασκευή μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και ανέπτυξε ιεραποστολική δραστηριότητα στην Ρώμη και στα περίχωρα της πόλης, κηρύσσοντας το λόγο του Χριστού. Η δράση της προκάλεσε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο, ο οποίος την συνέλαβε και της υποσχέθηκε υλικά αγαθά στην περίπτωση που θα θυσίαζε στα είδωλα. Βλέποντας όμως πως η Αγία παρέμενε σταθερή στην πίστη της, την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας, το οποίο υπέμεινε με καρτερικότητα. Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα – καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη – για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε. Η Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό ή κατ’ άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους. Ελευθέρωσε πάντως την Αγία Παρασκευή, η οποία συνέχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα.
Στα Τέμπη ένας ειδωλολάτρης άρχοντας την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε καρτερικά, για να τελειωθεί με δια αποκεφαλισμού θάνατο.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’.
Τὴν σπουδήν σου τῇ κλήσει κατάλληλον, ἐργασαμένη φερώνυμε, τὴν ὁμώνυμόν σου πίστιν εἰς κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευὴ ἀθλοφόρε· ὅθεν προχέεις ἰάματα, καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.
Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Τὸν ναόν σου πάνσεμνε, ὡς ἱατρεῖον ψυχικὸν εὑράμενοι, ἐν τούτῳ πάντες οἱ πιστοί, μεγαλοφώνως τιμῶμέν σε, Ὁσιομάρτυς Παρασκευὴ ἀοίδιμε.