Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧIΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Του Βασιλείου Δημ. Γεωργιόπουλου*
Στην πανέμορφη ακριτική Κω είθισται να εορτάζεται κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου η εορτή της Συνάξεως των Αγίων εν Δωδεκανήσου σε μια όμορφη ορεινή τοποθεσία στο Μονάγρι, σε ένα καταπράσινο τοπίο, υπάρχει ένα μικρό και πανέμορφο εκκλησάκι, τό Ἱερό Κάθισμα τῶν ἐν Δωδεκανήσῳ Ἁγίων καί τῶν ἐν τῇ Ἱερᾷ Μητροπόλει Κώου καί Νισύρου διαλαμψάντων, που προκαλεί τον επισκέπτη για ταπείνωση, μετάνοια, αναγέννηση και ξεκούραση από τα σκληρά και καθημερινά προβλήματα.
Κατά την διάρκεια του πολυήμερου ταξιδιού μας στην πόλη, σε μια από τις επισκέψεις μας στο πρωτόθρονο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι είδαμε με ιδιαίτερη χαρά κρεμασμένη σε περίοπτη θέση, την πανέμορφη και ιερά εικόνα των Αγίων της Δωδεκανήσου (όπως βλέπεται στις σχετικές φωτογραφίες) και αμέσως, θυμηθήκαμε τα λόγια του Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κω και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, όπου μας είχε μιλήσει γι’ αυτήν την εικόνα, για το πώς φτιάχτηκε και προσφέρθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη μας κατά την επίσκεψή τους στην Κάρπαθο, το 1994.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έπειτα από εισήγηση του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, και αποδεχόμενο την πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπάθου και Κάσου, όρισε να τιμούν τα Δωδεκάνησα όλους τους Δωδεκανησίους Αγίους, Αποστόλους, Οσίους, Μάρτυρες και Νεομάρτυρες. Στις 7 Μαρτίου, καθώς πανηγυρίζουν τα Δωδεκάνησα την ενσωμάτωσή τους με τη Μητέρα Ελλάδα, μετά από σκλαβιά και αγώνες αρκετών αιώνων.
Η ιερά και σεπτή εικόνα φιλοτεχνήθηκε από τον Αγιογράφο Βίκτωρα Στούπκα, η οποία και προσφέρθηκε στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, όταν το 1994 επισκέφθηκε τα Δωδεκάνησα. Με εντολή της Α.Θ.Π. συνέταξε και ειδική ακολουθία ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Πανοσ. Αρχιμ. π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης.
Oι εν Δωδεκανήσω διαλαμψάντες Άγιοι είναι:
- Ο Απόστολος Παύλος
- Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος
- Ο Όσιος Χριστόδουλος (11ος αιώνας)
- Ο Όσιος Γεράσιμος ο Βυζάντιος (+1770)
- Ο Νεομάρτυρας Ιωάννης ο Ναύκληρος (+1669)
- Η Όσια Ξένη
- Ο Άγιος Χρήστος ο εκ Πρεβέζης (+1668)
- Ο Όσιος Σάββας ο εν Καλύμνω (+1948)
- Ο Άγιος Άνθιμος ο εν Αστυπάλαια (+ 1782)
- Ο Άγιος Νικήτας ο Νισύριος (+1732)
- Ο Άγιος Φανούριος ο Νεοφανής (13ος αιώνας)
- Ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος (+1800)
- Η Οσία Κασσιανή
- Ο Όσιος Ιωάννης ο Καρπάθιος (7ος αιώνας)
- Ο Όσιος Λεόντιος (+1175)
- Ο Όσιος Μελέτιος ο εν Λάρδω της Ρόδου (19ος αιώνας).
- Ο Άγιος Οσιομάρτυς Μαλαχίας ο Λίνδιος (+1580)
- Ο Όσιος Νίκανδρος ο Σιναΐτης ο εκ Καστελορίζου
- Ο Άγιος Πρόχορος
- Ο Άγιος Μακάριος ο Καλογεράς, ο εθνοδιδάσκαλος (+1737).
- Ο Άγιος Παρθένιος ο Νεομάρτυς, εν Διδυμοτείχω αθλήσας (+1805)
- Ο Όσιος Γρηγόριος Γραβανός ο Νισύριος (19ος αιώνας)
- Ο Άγιος Πλάτων Αϊβαζίδης, ο Πάτμιος (+1921)
- Ο Πατριάρχης Κων/πόλεως και εθνομάρτυρας Γρηγόριος ο Ε’.
- Οι πέντε Οσιομάρτυρες στη νήσο Λειψώ της Δωδεκανήσου, ο Νεόφυτος ο Αμοργινός, Ιωνάς ο Λέριος, Παρθένιος ο αναχωρητής, Νεόφυτος ο Φαζός, Ιωνάς ο Γαρμπής ο Νισύριος.
- Ο Άγιος Ιερεμίας ο εν Κρήτη μαρτυρήσας (+1821)
- Ο Άγιος Δωρόθεος ο Πρώιος (+1821)
- Ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς, Αρχιεπίσκοπος Κορίνθου (+1805)
- Ο Ιερομάρτυς Ευθύμιος Μητροπολίτης Ρόδου (+1525)
- Ο Ιερομάρτυς Κύριλλος ο Λούκαρις, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως 1572–1637
- Οι Μάρτυρες Κλήμης, Επίσκοπος Αγκύρας, και Αγαθάγγελος.
ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΤΩΝ ΕΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩ ΑΓΙΩΝ
Ἦχος α΄ Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Δωδεκάνησος χαῖρε ὥσπερ μήτηρ καλλίτεκνος, ἔχουσα Σιών ἐν τῇ ἄνω, συγγενεῖς τούς Ἁγίους σου, οὕς Πνεῦμα τό πανάγιον φαιδράς, ἀνέδειξε λαμπάδας τοῦ Χριστοῦ, Ἀποστόλους ἀσκητάς τε τούς θαυμαστούς καί μάρτυρας θεόφρονας. Δόξαζε ὅθεν τόν Θεόν, βόησον καί ἱκέτευε, ὅπως τήν Χάριν δαψιλῶς, ἡμῖν παρέχῃ πάντοτε.
ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΟΝ
Δεῦτε εὐφημήσωμεν εὐλαβῶς, Δωδεκανησίων, τούς φωστῆρας τούς θεαυγεῖς, Ἀποστόλους θείους, Ὁσίους Μάρτυράς τε, ἐν ὕμνοις ἐτησίοις, τούτους γεραίροντες.
*Βιογραφικό:
Ο Βασίλειος Γεωργιόπουλος του Δημητρίου και της Θεώνης, το γένος Πράσινου, γεννήθηκε στο Πλατύ Καλαμάτας Μεσσηνίας στις 30 Μαρτίου 1977. Είναι παντρεμένος με τη διαπρεπή Φιλόλογο Μαριάννα Γκρόγκου του Αδάμ και μαζί έχουν μια ευτυχισμένη οικογένεια και διαμένουν στο Πλατύ Καλαμάτας Μεσσηνίας, που είναι και τόπος της καταγωγής του.
Είναι στρατιωτικός και έχει υπηρετήσει σε επιχειρησιακές Μονάδες σε ειρηνευτικές αποστολές και σε ιδιαίτερα απαιτητικές και υψηλές θέσεις, που του έχουν ανατεθεί. Με υψηλό φρόνημα και επαγγελματισμό και πάντα ανταποκρινόμενος με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και γι’ αυτό έχει τιμηθεί με εύθυμες μνείες και μετάλλια.
Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται με τη συγγραφή δοκιμίων και ιστορικών και επιστημονικών βιβλίων, με την αρθρογραφία σε ενημερωτικές σελίδες και διάφορα έντυπα, τόσο στον ηλεκτρονικό, όσο και στον έντυπο τύπο.
Ιδιαίτερη αγάπη έχει για την ιστορία, τα έθιμα και την λαογραφία, για τη θρησκευτική ζωή και ιστορία, αλλά και για την βυζαντινή και εκκλησιαστική μουσική, όπως και με τη συγγραφή διάφορων επιστημονικών κειμένων, που δημοσιεύονται και αναδημοσιεύονται σε πλήθος μέσων στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.
Προσπαθεί μέσα από την πένα του, τον πρωτοποριακό λόγο του και με τις διαχρονικές και καινοτόμες ρηξικέλευθες ιδέες του, να αποτυπώσει και να δώσει ουσιαστικά και πολύπλευρα μηνύματα για σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες, όπως η ισότητα, η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η ανεξιθρησκία και η δημοκρατία.
Έχει λάβει πάρα πολλές βραβεύσεις, πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων, συνεδρίων, διαλέξεων, προγραμμάτων, πιστοποιήσεων και επαγγελματικών καταρτίσεων της Ελλάδας και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ασχολείται με την Φωτογραφία και συμμετέχει ενεργά σε επιστημονικά συνέδρια και σε πολύπλευρες εκδηλώσεις.
Ιδιαίτερη αγάπη και έντονο προβληματισμό έχει για το μέλλον της ιδιαίτερης πατρίδας του, το ιστορικό Πλατύ Καλαμάτας Μεσσηνίας, και όχι μόνο, λόγω τον συσσωρευμένων προβλημάτων, που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια και γι’ αυτό δίνει καθημερινό άοκνο αγώνα, προβάλλοντας τα προβλήματα, αλλά και δίνοντας λύσεις που για πολλούς φαντάζουν επίπονες, αλλά είναι οι μοναδικές και ουσιώδεις, αλλά όπως χαρακτηριστικά λέει «αν δεν σπάσεις αυγά ομελέτα δεν τρως».
Πηγή: http://www.platy-kalamatas-messinias.gr/2022/07/i.html