ΒΙΝΤΕΟ Συνέντευξη Μητροπολίτου Αντινόης Παντελεήμονα (Λαμπαδάριος, ο εκ Καλύμνου)

0
631

Ο Μητροπολίτης Αντινόης Παντελεήμων (Λαμπαδάριος, ο εκ Καλύμνου) παραχώρησε μία ενδιαφέρουσα,συγκινητική συνέντευξη στο kalymnos-news.gr
Πριν δείτε το video με τα όσα μας είπε, παραθέτουμε το βιογραφικό του σεβάσμιου Γέροντα με την ζωή και την πορεία του στην Ορθόδοξη εκκλησία μας.

Βιογραφικό

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αντινόης κ.κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ (κατά κόσμον Γεώργιος Λαμπαδάριος) γεννήθηκε στη νήσο Κάλυμνο της Δωδεκανήσου στις 14 Μαϊου 1955. Με τους γονείς του, Παντελή και Καλλιόπη, μετανάστευσε το 1958 στις Η.Π.Α., όπου έμεινε ως το 1968. Έλαβε την Αμερικανική ιθαγένεια το 1966. Τον Σεπτέμβριο του 1968 επέστρεψε στην Ελλάδα και παρηκολούθησε το Νικηφόρειο Γυμνάσιο Αρρένων Καλύμνου, απ’ όπου και έλαβε το απολυτήριο του εξαταξίου Γυμνασίου το 1974. Τον ίδιο χρόνο εισάγεται στο Ανώτερο Φροντιστήριο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, απ’ όπου απεφοίτησε το 1976.

Το 1975 χειροθετήθηκε μοναχός στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος Καλύμνου από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αμφιλόχιο Τσούκο (σημερινό Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας) και μετονομάζεται Ευθύμιος. Στις 20 Μαϊου 1980, γιορτή του Αγίου Πνεύματος, χειροτονείται Διάκονος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ισίδωρο Αηδονόπουλο και στις 6 Δεκεμβρίου 1983 προχειρίζεται στο βαθμό του Πρεσβυτέρου λαβών και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ. Νεκτάριο Χατζημιχάλη.

Μεταξύ των ετών 1984-1985 αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας. Σήμερα, παρά τα προβλήματα υγείας του, συνεχίζει να διακονεί με ζήλο την Εκκλησία του Χριστού.

Παρακολούθησε με επιτυχία Θεολογικές σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο των Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε 1986 με βαθμό «Λίαν Καλώς». Μεταπτυχιακές σπουδές πραγματοποίησε στο RAND AFRICANS UNIVERSITY στο Γιοχάννεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, απ’ όπου αποφοίτησε με βαθμόν «Άριστα μετ’ επαίνων» το 1992. Έλαβε Δίπλωμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών από την ΑΝΚΩ το 1995.

Υπηρέτησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις εξής θέσεις:

1975-1980, ως Μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Καλύμνου.

1980-1983, ως Διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλύμνου.

1983-1987, ως Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Προδρόμου, Χώρας Καλύμνου.

Υπηρέτησε στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας από το 1987 και συγκεκριμένα:

1987-1992. Στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και ως Ιερατικώς Προϊστάμενος της ενορίας Παντανάσσης. Υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως κ. Παύλου έλαβε το οφφίκιο του Πνευματικού και του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου. Ίδρυσε την Ομάδα Νέων της Ενορίας Παντανάσσης και τους Κύκλους Μελέτης Αγίας Γραφής στην Αγγλική και Ελληνική.

1992-1993. Υπηρέτησεν ως ιεροκήρυξ της κοινότητος Κέηπ-Τάουν της Ιεράς Μητροπόλεως Καλής Ελπίδος.

1993-1995. Επιστρέφει από Νότιο Αφρική στην Ελλάδα και διορίζεται Ιεροκήρυξ και Πρόεδρος των Ορθοδόξων Νέων Καλύμνου. Κατά την επίσκεψη της Α. Θ. Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου τιμήθηκε με τον Πατριαρχικό Σταυρό του Οικουμενικού Θρόνου για τις υπηρεσίες του στον τομέα της νεότητος.

1995-1996. Τον Σεπτέμβριο του 1995 διορίζεται ως αναπληρωτής Καθηγητής στο Ιπποκράτειο Γενικό Λύκειο Κω. Και ζητεί την μεταγραφή από την Ιερά Μητρόπολη Καλύμνου και εγγράφεται στην δύναμη του ιερού κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κώς. Στις 16 Οκτωβρίου του ιδίου έτους διορίζεται υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου κ. Αιμιλιανού Προϊστάμενος της ενορίας του Αγίου Παύλου, Λινοπότι και εξυπηρετεί τις πνευματικές και θρησκευτικές ανάγκες του Στρατοπέδου του 282 ΤΕΘ. Την 1η Νοεμβρίου του ανατίθεται η επιστασία του ιστορικού Ναού του Αγίου Δημητρίου στη περιοχή Χαϊκούτες – Ασφενδιού.

1996-1997. Διορίσθηκε Ιερ. Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου, Κέηπ Τάουν, και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλής Ελπίδος από την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρο τον Ζ΄. Ιδρύει την Ομάδα Νέων του Κέηπ Τάουν.

1997-1999. Ανέλαβε τα καθήκοντα του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας και Διευθυντή του Πατριαρχικού Γραφείου Τύπου. Ως Πατριαρχικός Επίτροπος εκπροσώπησε την Α.Θ.Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας σε διάφορες εκδηλώσεις και διεθνή συνέδρια.

1999, 24 Νοεμβρίου. Εξελέγη, παμψηφεί, πρώτος Επίσκοπος της Ιεράς Επισκοπής Γκάνας. Ως Επίσκοπος χειροτονήθηκε στις 30 Νοεμβρίου. Στις 18 Ιανουαρίου 2000, φθάνει στην Γκάνα και αναλαμβάνει τα επισκοπικά του καθήκοντα. Κατά την πενταετή Αρχιερατική του διακονία στην Ιερά Επισκοπή Γκάνας έκτισε και ανακαίνισε συνολικά 19 Ναούς, 5 Σχολεία, 2 Κλινικές-Επισκοπές (μία στην Ακκρά της Γκάνας και μία στη Γκάμπια). Πρόσφερε υποτροφίες και προστάτευσε πολλά ορφανά και φτωχούς και είναι ο πρώτος που θεμελίωσε την Ελληνορθόδοξο Εκκλησία στην Ακτή Ελεφαντοστούν και έκτισε το Ιεραποστολικό Κέντρο στη Γκάμπια. Και στις τρεις χώρες ανέπτυξε μεγάλη φιλανθρωπική δράση με την συνεργό στο ιεραποστολικό έργο του Χριστού, Δ/ίδα Ευαγγελία Νύκταρη, η οποία από τον Φεβρουάριο του 2001 αφιερώθηκε στο έργο της ιεραποστολής και ήταν υπεύθυνη για την φαρμακο-ιατρική περίθαλψη των φτωχών.

2004, 27 Οκτωβρίου. Εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Μητροπολίτης Πηλουσίου και μετατίθεται στην Ιερά Μητρόπολη Πηλουσίου. Η ενθρόνισή του έγινε από τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο τον Β΄, και έλαβε χώρα στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πορτ Σάϊδ στις 9 Ιανουαρίου 2005.

2005, 10 Ιανουαρίου. Ιδρύει το «Κέντρο Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Πηλουσίου», όπου διδάσκεται η Ελληνική γλώσσα και ο Ελληνορθόδοξος Πολιτισμός σε Άραβες (Χριστιανούς και Μουσουλμάνους).

2006, 27 Μαϊου. Αρχίζει τις εργασίες για την ανακαίνιση του ιστορικού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος της ανατολικής Καντάρας. Δυστυχώς οι εργασίες εμποδίστηκαν από τον Αιγυπτιακό Στρατό.

2006, 2 Οκτωβρίου. Υποβάλλει την παραίτησή του και την 1 Νοεμβρίου 2006 γίνεται αποδεκτή και λαμβάνει τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Μητροπόλεως Αντινόης. Στις 27 του ιδίου μηνός αναχωρεί μόνιμα από την Αίγυπτο και επιστρέφει στην Ελλάδα.

2007, 10 Φεβρουαρίου. Εγκαταβιώνει στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Γεωργίου και Παναγίας Παραμυθίας Ανύδρου, Πενταπλάτανο της περιφέρειας Γουμενίσσης του Νομού Πέλλας.

Συνέγραψε μελέτες αρχαιολογικού, ιστορικού, θεολογικού και λειτουργικού περιεχομένου στην Ελληνική και Αγγλική, ως και λειτουργικά στην Αγγλική, Γαλλική και Τσούϊ (διάλεκτο της Γκάνα), που δημοσίευσε στην Ελλάδα, Νότιο Αφρική, Γκάνα και Αίγυπτο. Τελευταίως εξέδοσε την Ιερά Κατήχηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αραβική και στην Ελληνική.

Είναι γνώστης της Βυζαντινής Αγιογραφίας και συντηρητής παλαιών έργων τέχνης. Εργάσθηκε στη συντήρηση και αποκατάσταση των ιστορικών Ιερών Ναών:

1. Παναγίας του Κάστρου στη Λέρο. 2. Παναγίας Κεχαριτωμένης στη χώρα Καλύμνου. 3. Ασωμάτων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ-Ασφενδιού, Κως. 4. Αγίου Δημητρίου-Χαϊκούτες, Κως και 5. Εισοδίων της Θεοτόκου Αμανιού, Κως

Δείτε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του στο video που ετοίμασε ο Μάμας Χαραμαντάς.

πηγή: https://kalymnos-news.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ