Αύριο (8/6) θα ολοκληρωθεί η θανατική ποινή του Φρανκ Άτγουντ (Αντώνιος) ο οποίος καταδικάστηκε το 1987 από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνας για την απαγωγή και την δολοφονία της 8χρονης Βίκι Λιν Χόσκινσον στο Τούσον.
Ο Μητροπολίτης Λεμεσού μίλησε στο Ράδιο Πρώτο για τον Φρανκ Άτγουντ, καθώς αποτελεί τον διαφωτιστή του. Ο Αθανάσιος μίλησε για την γνωριμία τους και για τις επισκέψεις που έκανε στις φυλακές της Αριζόνας για να τον δει.
Διαβάστε ακόμη: Η τελευταία δήλωση του θανατοποινίτη που βαφτίστηκε ορθόδοξος Χριστιανός (vid)
Αρχικά ανέφερε ότι το 1995 έλαβε ένα γράμμα από τις κεντρικές φυλακές της Αριζόνας από κάποιον άγνωστο που ήταν ο Φρανκ Άτγουντ και του ζητούσε πνευματική επικοινωνία. «Τον συνέδεσα με το μοναστήρι του Άγιου Εφραίμ στην Αριζόνα και συνέχισε την επικοινωνία μαζί μου και με τους πατέρες στο μοναστήρι μέχρι που βαφτίστηκε Ορθόδοξος Χριστιανός.
Συμπλήρωσε ότι πήγε στην Αριζόνα τρεις φορές και τις δύο του επέτρεψαν να τον δει. «Δεν έχει καθόλου απλοϊκή σκέψη, ήταν ένας φιλόσοφος άνθρωπος και είχε μεγάλη επιθυμία να ζήσει με τον Χριστιανισμό. Σημείωσε ότι έχει γραφτεί ένα βιβλίο με τα απομνημονεύματα του Αντωνίου και έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά.
Μιλώντας για την αυριανή μέρα όπου και θα εκτελεστεί, ο Μητροπολίτης Λεμεσού ανέφερε ότι έκαναν τα πάντα έτσι ώστε να ανατραπεί η απόφαση. «Μας έχει γράψει ότι δεν έχει κάνει το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται».
Τόνισε ότι ο Αντώνιος διάβαζε πάρα πολύ τα συγγράμματα του Αγίου Παϊσιου. «Ήτα ένας άνθρωπος ο οποίος διάβαζε πάρα πολύ», είπε.
Ο Μητροπολίτης Αθανάσιος εξέφρασε την άποψη ότι και να έκανε το συγκεκριμένο έγκλημα, δεν θα έπρεπε να του επιβληθεί η θανατική ποινή. «Είναι στη φυλακή 40 χρόνια. Έχουμε δικαίωμα να σκοτώνουμε ο ένας το άλλον για ένα έγκλημα;»
Διερωτήθηκε «αν έκανε αυτό το κακό, τότε εμείς πρέπει να το κάνουμε άλλο κακό;» Συμπλήρωσε ότι είναι συγκλονιστικό το γράμμα του και φαίνεται η ωριμότητα της ψυχής του. «Παντρεύτηκε μέσα στη φυλακή και έλεγε ότι αν ελευθερωθεί θα πάει στα Ιεροσόλυμα, στο Άγιο Όρος και στην Κύπρο.
Μιλώντας για το θάνατο της Ζέτας Αιμιλιανίδου, ανέφερε ότι τη γνώριζε και συνεργάστηκαν σε κάποια θέματα της Εκκλησίας στη Λεμεσό. «Εύχομαι να την αναπαύσει ο Κύριος και να παρηγορήσει τους οικείους της».