Συγκινητικό: Η τελευταία δήλωση του θανατοποινίτη Αριζόνας, Αντώνιου που θα εκτελεστεί στις 8 Ιουνίου | Μια συγκλονιστική, αληθινή ιστορία

1
6772
Ο Φρανκ, μοναδικός γιος ενός επιφανούς στρατιωτικού, ένα ευαίσθητο και γελαστό παιδί, καταλήγει σε μία ακραία παραβατική ζωή που φθάνει ως την θανατική του καταδίκη από τα δικαστήρια της Αριζόνας έχοντας σχεδόν γεράσει σε φυλακές απομόνωσης για 37χρόνια.
Η ζωή του στις φυλακές είναι πολύ σκληρή παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει για αναθεώρηση της ποινής του, ενώ σπουδάζει από το κελλί του. Η Ραχήλ, μια νέα αθλήτρια που παροπλίζεται μετά από ένα ατύχημα και παρακολουθεί την δίκη του Φρανκ από την τηλεόραση, αποφασίζει να τον συναντήσει στην φυλακή για να τον βοηθήσει να σώσει την ψυχή του. Γύρω τους μία κοινωνία δυστοπική, ψυχρή και καταδικαστική, δεν αφήνει καμμία ελπίδα σωτηρίας για έναν άνθρωπο σαν τον Φρανκ. Ευτυχώς υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Κάποιοι άνθρωποι, λιγοστοί, τους παραστέκονται. Όταν όλα φαίνονται χαμένα, ο Φρανκ ανακαλύπτει, μέσα από το κελλί του, έναν ορθόδοξο αρχιερέα από το μακρινό νησί της Κύπρου, τον Μητροπολίτη Λεμεσού, με τον οποίον αλληλογραφεί. Αυτός τον φέρνει σε επαφή με το μοναστήρι του γέροντος Εφραίμ στην έρημο της Αριζόνας. Από τότε ο ηγούμενος του μοναστηριού επισκέπτεται τακτικά τον κατάδικο και τον βοηθάει να ακολουθήσει την ζωή ενός εγκλείστου ασκητού, ενώ παράλληλα τον βαπτίζει και του δίνει το όνομα Αντώνιος. Όμως δεν είναι μόνον ο Φρανκ που αλλάζει, αλλά και η ίδια η Ραχήλ, ερχόμενη να σώσει, σώζεται και καταλήγει να βαπτιστεί και να λάβει το όνομα Σάρρα. Στην συνέχεια ο αγαθός πατέρας της γίνεται και αυτός μέλος της Εκκλησίας του Χριστού, που περιχωρεί όλα της τα παιδιά με πατρική αγάπη. Ο Αντώνιος και η Σάρρα συνεχίζουν τον αγώνα τους μέχρι την μέρα που ο π. Επιφάνιος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά, τους επισκέπτεται και τους ζητάει να γράψουν την αυτοβιογραφία τους. Μία επίπονη και λυτρωτική διαδικασία που θα κρατήσει δέκα σχεδόν χρόνια, ξεκινάει. Εν τω μεταξύ, στην πολιτεία της Αριζόνας οι θανατικές ποινές, μετά από αρκετά χρόνια σιωπηλής παύσης, ξαναρχίζουν.

Συγκινητικό: Η τελευταία δήλωση του θανατοποινίτη Αριζόνας, Αντώνιου

Λεμεσού Αθανάσιος στην offsite: Είμαι πεπεισμένος ότι είναι αθώος – Δεν υπάρχουν ελπίδες να αλλάξει η θανατική ποινή

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Στις 08 Ιουνιου οριστικά  θα εκτελεστεί ο θανατοποινίτης  Αντώνιος (Frank Jarvis Atwood) στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Ο Frank J. Atwood καταδικάστηκε σε θάνατο για  απαγωγή, βιασμό και δολοφονία ενός 8χρονου κοριτσιού) το 1985 και κρατείται σε Φυλακές Υψίστης Ασφαλεάς στις ΗΠΑ. “Σας λέω από τα βάθη της καρδιάς μου ότι είμαι αθώος του εγκλήματος” διατρανώνει ο ίδιος.

Ο Αντώνιος μετράει αντίστροφα για το προδιαγεγραμμένο τέλος της ζωής του και κλήθηκε να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο της θανάτωσης του, είτε με θανατηφόρο ένεση είτε με κυάνιο σε θάλαμο αερίων.

γ

Η γνωριμία με Αθανάσιο

Σημειώνουμε ότι ο Αντώνιος (Frank Jarvis Atwood) γνωρίστηκε πριν από 25 χρόνια με τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο με τον οποίο η Offsite επικοινώνησε. Ο Πανιερώτατος μάς ανέφερε ότι γνωρίστηκε με τον Frank πριν από 25 περίπου χρόνια οπότε ήταν Ηγούμενος Μαχαιρά. Όπως ανέφερε ο Πανιερώτατος, « ο Αντώνιος είχε διαβάσει για μένα μέσα από ένα βιβλίο που έγραψε ο καθηγητής Πανεπιστημίου του Mein Κυριάκος Μαρκίδης. Στη συνέχεια έλαβα ένα γράμμα και αρχίσαμε αλληλογραφία.  Παράλληλα, τού έστειλα βιβλία Χριστιανικά,ενώ μου έστειλε πνευματικές ερωτήσεις».

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού μάς ανέφερε οτι το 2001 ο Frank ο οποίος ήταν άθεος, βαφτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος  στο Μοναστήρι του Αγ. Αντωνίου της Αριζόνα και έλαβε το όνομα  Αντώνιος. Χριστιανή Ορθόδοξη βαφτίστηκε επίσης και η σύζυγος του Αντωνίου Sarah.

 «Τον συνάντησα 2 φορές – Την 3η δεν με άφησαν»

Εξιστορώντας τα όσα βίωσε με τον Αντώνιο ο Άγιος Λεμεσού ανέφερε ότι «πήγα στην Αριζόνα και τον συνάντησα δυο φορές, αλλά την τρίτη κάπου το 2007 και 2008 πήγα στην Αριζόνα, αλλά δεν με άφησαν να τον δω κατόπιν απόφασης του Κυβερνήτη της Αριζόνα, αφού είχε τελεσιδικήσει η καταδίκη του, αλλά συνάντησα τη γυναίκα τoυ τη Sarah και ρώτησα για αυτόν».

ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

«Είμαι πεπεισμένος ότι δεν το έκανε»

Ρωτήσαμε τον Μητροπολίτη Λεμεσού εάν είναι πεπεισμένος ότι ο Αντώνιος διέπραξε το φρικτό έγκλημα που κατηγορείται λέγοντας ότι «δεν διέπραξε αυτό το έγκλημα δηλαδή την απαγωγή, βιασμό και δολοφονία ενός 8χρονου κοριτσιού. Διέπραξε άλλα αδικήματα, όχι όμως το συγκεκριμένο που τον οδήγησε στην καταδίκη του θανάτου».

 

Όσον αφορά τι του είπε όταν συναντήθηκαν την τελευταία φορά ο Μητροπολίτης Λεμεσού ανέφερε «ότι συζητήσαμε για το Χριστό, την Ορθοδοξία και πνευματικά θέματα».

Ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις και εάν θα εκτελεστεί η θανατική ποινή στις 08 Ιουνίου ο Πανιερώτατος είπε ότι «η ποινή θα εκτελεστεί εκτός εάν δεν υπογράψει ο Κυβερνήτης της Αριζόνα, κάτι που θα γίνει. Ο Μητροπολίτης Λεμεσού είπε ότι δεν υπάρχουν ελπίδες να αλλάξει η θανατική ποινή γι’αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο παρά να προσευχόμαστε για τον Αντώνιο».

φΠρόσφατη φωτογραφία του Αντώνιου (Frank Jarvis Atwood)

Τα γεγονότα – Όλο το στόρι (Πληροφορίες από ΕΡΤ)

Τον Σεπτέμβριο του 1984, ο Φρανκ Τζάρβις Ατγουντ βρισκόταν σε μια γειτονιά του Τούσον όταν ένα μικρό κορίτσι εξαφανίστηκε καθώς πήγαινε με το ποδηλατάκι της για να ταχυδρομήσει μια κάρτα γενεθλίων. Στις 11 Απριλίου του 1985 σχεδόν εφτά μήνες από την εξαφάνιση, ο σκελετός της μικρής βρέθηκε σε έρημο έξω από την πόλη της Τουσόν. Τότε οι εισαγγελείς με βάση κάποια στοιχεία και χρώμα από το ροζ ποδήλατο της μικρής Βίκι στο αυτοκίνητο του Ατγουντ, προχώρησαν στη σύλληψή του με τις κατηγορίες της απαγωγής και δολοφονίας.

Το βεβαρημένο ποινικό του μητρώο για υποθέσεις παιδοφιλίας και απαγωγής ανηλίκου τον έκανε εύκολο στόχο για τις αρχές, αν και υπήρχε ένας άλλος ύποπτος που εθεάθη με το θύμα σύμφωνα με πολλούς μάρτυρες, ώρες αφότου ο Φρανκ υποτίθεται ότι είχε απαγάγει το μικρό κορίτσι.

Ο πρότερος βίος

Τα προηγούμενα εγκλήματα του Φρανκ για τα οποία είχε φυλακιστεί τον έφερναν στις Αρχές ως τον πιο πιθανό ύποπτο και οι ενδείξεις τον έκαναν εύκολο στόχο.

Η μοίρα του είχε ήδη προδιαγραφεί και ο Φρανκ Ατγουντ που δεν έπαψε ποτέ να δηλώνει αθώος για αυτό το έγκλημα, καταδικάστηκε σε θάνατο και μπήκε από τότε στη λίστα των υπό εκτέλεση καταδίκων. Έχοντας ήδη 35 χρόνια στη φυλακή μετράει πλέον αντίστροφα τα λίγα εικοσιτετράωρα που του μένουν μέχρι την 8η Ιουνίου. Την προδιαγεγραμμένη από την ανθρώπινη δικαιοσύνη τελευταία ημέρα της ζωής του.

Όλα αυτά τα χρόνια στη φυλακή ο Φρανκ σπούδασε  νομική και θεολογία, ώσπου μια μέρα μέσα από τα βιβλία που διάβαζε ανακάλυψε τυχαία την ύπαρξη του σημερινού Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου, ο οποίος τότε ήταν ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά στην Κύπρο.

Μεταξύ τους αναπτύχθηκε πνευματική σχέση με τον Κύπριο ιεράρχη να έχει επισκεφθεί δυο φορές τον αμερικανό κατάδικο, ενώ όπως ο ίδιος αφηγείται, σε ένα ακόμη ταξίδι του πέρυσι στην Αμερική δεν του επέτρεψαν να δει τον Ατγουντ για 3η φορά.

Ο Φράνκ Ατγουντ βαφτίστηκε χριστιανός και έλαβε το όνομα Αντώνιος. Με τη βοήθεια και του γέροντος Εφραίμ στην έρημο της Αριζόνας βρήκε «το φως στην ψυχή του» όπως γράφει και στο βιβλίο για την προσωπική του ιστορία που προλογίζει ο Μητροπολίτης Λεμεσού «Φως μέσα από τα κάγκελα» (Εκδόσεις Πολιτεία). Το ίδιο συνέβη και στη Ραχήλ, μια άγνωστη κοπέλα που συγκινημένη από την ιστορία του, θέλησε να τον στηρίξει. Βαφτίστηκε και εκείνη ορθόδοξη χριστιανή, ονομάστηκε Σάρα και παντρεύτηκε τον μελλοθάνατο Αντώνιο -Φρανκ Ατγουντ.

 

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Άτγουντ, Τζόζεφ Πέρκοβιτς, είπε ότι οι Σωφρονιστικές Αρχές παρουσιάζουν «ψεύτικες επιλογές» στον κατάδικο.

Ο Πέρκοβιτς είπε ότι το δέσιμο του Άτγουντ σε ένα τραπέζι σε ύπτια θέση για τη θανατηφόρα ένεση θα του προκαλούσε «μέγιστη ένταση του πόνου» λόγω μιας σοβαρής πάθησης της σπονδυλικής στήλης (λόγω της οποίας μετακινείται με αναπηρικό καροτσάκι) ενώ το αέριο  κυανίου που το Τμήμα Σωφρονισμού θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στο θάλαμο αερίων θα  προσέθετε οδύνη στον ήδη βασανιστικό πόνο και την ταλαιπωρία του.

«Υποδεικνύοντας το κυανιούχο αέριο, ως τρόπο εκτέλεσης το Τμήμα Σωφρονισμού  αναγκάζει κυνικά τον κ. Άτγουντ να αποδεχθεί το βασανιστήριο μιας θανατηφόρας ένεσης, παίζοντας με την εκδοχή της ζοφερής μοίρας που είχε ο τελευταίος κατάδικος  που υποβλήθηκε σε αυτή τη μέθοδο στην Αριζόνα», είπε ο Πέρκοβιτς. «Εάν η αρμόδια αρχή   αποτυγχάνει να αναθεωρήσει τις διαδικασίες της για την παροχή μιας συνταγματικής μορφής θανατηφόρου αερίου, τότε ο νόμος της Αριζόνα θα πρέπει να αναθεωρηθεί για να επιτρέψει την εκτέλεση με εκτελεστικό απόσπασμα, μια απλή και φθηνή μέθοδος που χρησιμοποιείται από την εφεύρεση των πυροβόλων όπλων».

Η τελευταία εκτέλεση που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτεία της Αριζόνα ήταν το 2014 όταν εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση ο Τζόσεφ Γουντ. Η συγκεκριμένη εκτέλεση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων δεδομένου ότι η φρικτή διαδικασία διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες με τον κατάδικο να υποφέρει πριν καταλήξει βασανιστικά με σπασμούς. Από τότε σταμάτησαν οι εκτελέσεις των μελλοθανάτων που βρίσκονται στη λίστα.

Ο Άτγουντ θα είναι ο δεύτερος θανατοποινίτης που θα εκτελεστεί στην Αριζόνα μέσα σε δύο μήνες. Προηγήθηκε η εκτέλεση του Κλάρενς Ντίξον στις 11 Μαΐου, το αίτημά για επιείκεια του οποίου απορρίφθηκε .

Ο 65χρονος Ντίξον καταδικάστηκε το 2008 μετά από τεστ DNA για τη δολοφονία το 1978  της Ντιάνα Μπόουντιαν μιας 21χρονης φοιτήτριας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ