ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Μοναδικής ομορφιάς η εορτή του Αγίου Θεολόγου πάνω στο βράχο, στο Λαγούδι

2
2918


Γιάννης Κιάρης

Σε ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο με πανοραμική θέα, πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός του Αγίου Θεολόγου στο Λαγούδι  (κτίσθηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο και τον μοναχό Αρσένιο Σκηνούρη τον 11ο αιώνα, την ίδια περίοδο με τη μονή των καστριανών στο παλιό Πυλί, την Παναγία στο Μονάγρι και το εκκλησάκι του Χριστού στο Δίκαιο, με το οποίο και μοιάζει πολύ) . 

Παρουσία αρκετών προσκυνητών εψάλη ο Όρθρος  και τελέστηκε η Θεία λειτουργία από τον εφημέριο της Παναγίας Λαγουδίου π. Κυριάκο Παρασκευαδάκη και χορό ιεροψαλτών: Μιχάλης Δανελλάκης, Μιχάλης Γκινής, Νίκος Διαμαντής, Γιώργος Μαστορόπουλος, Βαγγέλης Κίννας, Γιάννης Κιάρης)

Αμέσως μετά με το αντίδωρο και τον άρτο  αλλά προσφέρθηκαν παραδοσιακά κεράσματα και στην συνέχεια παρατέθηκε η καθιερωμένη παραδοσιακή τράπεζα από την ενορία Λαγουδίου, στο δάσος δίπλα στην πηγή «Πυργί» με το δροσερό νερό.

Οι άνθρωποι του Ασφενδιού (και όχι μόνο) ευλαβούνται ιδιαίτερα τον Άγιο Θεολόγο και τιμούν αυτή την ημέρα καθώς σύμφωνα με εξιστόρηση του αείμνηστου Γιώργου Διακογιώργη (που τιμούσε ιδιαίτερα αυτή την ημέρα και κερνούσε κάθε χρόνο το βιολογικό κρασί του): Μια χρονιά, επειδή η εορτή του Αγίου έτυχε να είναι καθημερινή ημέρα, προτίμησαν οι χωρικοί να πάνε στα αμπέλια τους για δουλειά και μέχρι το μεσημέρι έπεσαν σμήνη ακρίδας και τα κατέστρεψαν όλα.

Τότε συνειδητοποίησαν ότι ήταν η ημέρα της εορτής του Αγίου και δεν την τίμησαν γι’ αυτό και έπαθαν ότι έπαθαν. Αμέσως έκριναν ότι έπρεπε να πάει ο τότε Ιερέας π. Σεβαστός Σαρηγιάννης στην Πάτμο, στην μονή  του Αγίου Θεολόγου, για να φέρει Αγιασμό να ραντίσουν τα αμπέλια τους.

Με το που έφτασε το καΐκι που μετέφερε τον Ιερέα με τον Αγιασμό και έδεσε στη σκάλα στο Μαρμάρι, τα σμήνη των ακρίδων σηκώθηκαν σαν ένα σύννεφο και πήγαν κατευθείαν στη θάλασσα…

Για αυτό το λόγο αλλά και για άλλες πολλές προσωπικές διηγήσεις με θαυμαστά γεγονότα (ιάσεις ασθενών κλπ), οι κάτοικοι της περιοχής ευλαβούνται και τιμούν κάθε χρόνο τον Άγιο Θεολόγο.

Ο π. Κυριάκος μνημόνευσε μεταξύ άλλων στην Αγία Πρόθεση και τους προσφάτως εκλιπόντες αδελφούς Γιάννη και Θεολόγο Βαβλά που κατάγονταν από την περιοχή (από την πλευρά της μητέρας τους) και αγαπούσαν ιδιαίτερα τον Άγιο και πολλούς κεκοιμημένους «πατέρες και αδελφούς», όπως τον μακαριστό παπά Σταμάτη Τογρού (που ήταν για πολλά χρόνια Ιερέας στην Παναγία στο Λαγούδι πριν τον π. Κυριάκο) η Πρεσβυτέρα του οποίου ήταν παρούσα στη Θεία λειτουργία.

Παρών ήταν επίσης ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μιχάλης Γιωργαλλής όπως και πολλοί προσκυνητές απ’ όλο το νησί.

Και του χρόνου, χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν!

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, βοήθεια μας ο Άγιος Θεολόγος. ΑΞΙΟΣ Παπά-Κυριάκο μου,ο Άγιος να σου χαρίζει πάντα υγεία και ευλογία.Χιλια μπράβο και στην πάντα άξια κ δραστήρια Εκκλησιαστική επιτροπή της Παναγίας μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ