Νίσυρος – Έθιμο Ευχής: Η Παναγία Σπηλιανή ευλογεί όλα τα σπίτια της Νισύρου

0
2589

Την  Παρασκευή της Διακαινησίμου ή Λαμπρή Παρασεκυή,  εδώ και χρόνια η Παναγιά η Σπηλιανή γυρνάει με πομπή όλα τα σπίτια του νησιού διατηρώντας ένας έθιμο που χάνεται στο χρόνο.

Στις 7.30 το πρωί ξεκινάει η λιτανεία από την εκκλησία και με πομπή από μηχανάκια και αυτοκίνητα  κατευθύνονται στον  Εμπορειό όπου τελείται δέηση στην εκκλησία και η εικόνα γυρνάει σε όλα τα σπίτια.. Στη συνέχεια η πομπή κατευθύνεται στα Νικιά της Νισύρου όπου επίσης τελείται δέηση και η Παναγία περνάει απ’ όλα τα σπίτια. Της πομπής προπορεύονται τα μηχανάκια, ακολουθεί το λεωφορείο με την εικόνα της Παναγίας και τα αυτοκίνητα.

Τέλος, η Εικόνα της Παναγιάς της Σπηλιανής επιστρέφει στο Μαντράκι όπου ευλογεί κάθε σπίτι και μετά ο Δεσπότης ή ο Αρχιερατικός Επίτροπος διαβάζει την ευχή. Την ώρα που διαβάζεται η ευχή και η Εικόνα ετοιμάζεται να επιτρέψει στο μοναστήρι, ο ουρανός φωταγωγείται με πυροτεχνήματα. Το έθιμο κλείνει με  κέρασμα μακαρονάδας για όλο τον κόσμο.

Η Λαμπρή Παρασκευή για τους Νισύριους είναι πολύ σημαντική ημέρα και άνθρωποι κάθε ηλικίας, ειδικά οι νέοι λιτανεύουν την Εικόνα της Παναγιάς της Σπηλιανής





ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ