ΒΙΝΤΕΟ «Τα μυστικά της Αγιορείτικης κουζίνας» από τον μ. Νικήτα στην εκπομπή Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση

17
1728

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ «Τα μυστικά της Αγιορείτικης κουζίνας» από τον μ. Νικήτα στην εκπομπή Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση

https://www.alphatv.gr/show/sabbatokyriako-me-ton-manesi/?vtype=player&vid=52086&showId=99&year=2022

Στην 1 ώρα και 32 λεπτά

17 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η νηστεία η ακτιμοσυνη η ταπείνωση δηλ η μη προβολή ο ασκητισμός η αγνότητα η εγκράτεια η προσευχή η εγκατάλειψη των κοσμικών είναι οι κανόνες του μοναχισμού.

  2. Ο άνθρωπος φαγητά της Σαρακοστής που τρώνε Σαββατοκύριακο έδειξε. τι ζόρι τραβάνε κάποιοι/ες.ντροπη να φθονούν ένα νέο παιδί που αφιέρωσε τη ζωή του στην προσφορά

  3. Αγαπητή Ελένα επισκεφτείτε ένα Μοναστήρι να σας εξηγήσουν τους αυστηρούς κανόνες του μοναχισμού. Εμείς που τα επισκεπτόμαστε συχνά δεν επιτρέπουν ούτε τηλεόραση. Υπάρχουν αυστηρότατοι κανόνες στα ανάλογα βιβλία για νηστεία προσευχή και ταπείνωση. τα γκουρμέ είναι για τους κοσμικούς. Γι’αυτό λένε βαριά η καλογηρικη. Ευχαριστώ.

  4. Για όσους θέλουν να πληροφορηθούν το 24 ωρο του μοναχου η της μοναχής . Μεταμεσονύχτια προσευχή πρωινή ακολουθία με όρθρο η λειτουργία στην Εκκλησία της ιεράς Μονής. πρωινό λιτό με τσάι γάλα ψωμί βραστό αυγό και φρούτα. Μεσημέρι προσευχή. Φαγητό λιτό απαγορεύεται το κρέας εφόρου ζωής μόνο ψάρι . Απαγορεύεται το λάδι μόνο Σάββατο Κυριακή. Απογευματινή προσευχή απόδειπνο η εσπερινός. Βραδυνό λιτό με παξιμάδι και φρούτα . Αυστηρότατη νηστεία την Μεγάλη Σαρακοστή και την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα..ολοημερος νηστεία αγρυπνία και Προσευχή. Επίσης Προσευχή ομαδική μετά το δείπνο .Ξανά προσευχή προ μεσονυχτια. Ενδυμασία μαύρη ομοιόμορφη. Αποχή από κοινωνικές η φιλικές επαφές. Καθορισμένη ώρα επισκεπτηρίου και λειτουργία τηλεφώνου και ώρα εργασίας μοιρασμένη εξ ίσου σε όλους η όλες. Απαγορεύεται η έξοδος εκ της Μονής χωρίς άδεια και σοβαρό λόγο.. Εργασία με εργόχειρα ράψιμο κλπ και διάβασμα για την ξεκούραση Αυτά τα λίγα όπως τα βίωσα ως επισκέπτρια και φιλοξενούμενη σε Ιερά γυναικεία Μονή στην Πάτμο. Σας ευχαριστώ.

  5. Κύρια ξανθίππη.αν ξέρετε ο άγιος παισιος είχε πάει Αυστραλία.ο Αμφιλοχίας δεν έμενε στο μοναστήρι του που θα έπρεπε . αφού τα ξέρετε όλα.επισης ο πατέρας Νικήτας μεγαλώνει σπουδάζει ορφανά

  6. Είμαι υπερήφανος για τους 4 Κώους που είναι τώρα μοναχοί στο Άγιο Όρος.
    Όποιος πάει στο Άγιο Όρος μονο,θα καταλάβει τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι μοναχοί εκεί.
    Εμείς μόνο μερικές ημέρες αντέχουμε στο πρόγραμμα τους.Ο Πατήρ Νικήτας κρυφά αλλά με πολλή αγάπη μεγαλώνει ορφανά σε όλη την Ελλάδα.
    Αναλαμβάνει από μικρή ηλικία μέχρι να σταδιοδρομησουν επαγγελματικά να τα βοηθάει οικονομικά και να τα επισκεφθεται οποτε έχει χρόνο.
    Αυτό απαιτεί να βγαίνει από το Άγιο Όρος για να δουλεύει σαν μάγειρας αλλά και επειδή είναι Αρχιμαγειρας επίσημα του Αγίου Όρους να βγαίνει και σε εκπομπές οποτε τον καλουνε.
    Δεν πρέπει λοιπόν να κρίνουμε Εμείς τους γέροντες για το τι έργο επιτελεί ο καθένας τους.
    Άλλοι είναι ασκητες και είναι αφιερωμένοι στην προσευχή και άλλοι είναι πιο δραστήριοι και κάνουν κάτι άλλο.
    Εμείς οφείλουμε να τους αγαπάμε και να τους στηρίζουμε.
    Πατηρ Νικήτα σε ευχαριστούμε από την καρδιά μας που είσαι στη ζωή μας.
    Φίλοι Αγίου Όρους

  7. Κανείς δεν αγνόησε κανένα . Απλά στον Μοναχισμό υπάρχει εγκράτεια και ταπείνωση. Ούτε αμφιβάλλουμε για τους μοναχούς που αναφέρεστε και για το έργο τους. Απλά η κοσμική συμπεριφορά όπως τότε το γκρουπ των μουσικών Μοναχών ροκαδων δεν αρμόζει με τον μοναχισμό και τους αυστηρούς κανόνες του. Άλλο το να γράψει ένα βιβλίο Αγιορητικων συνταγών και άλλο να εκτίθεται στα κανάλια και μετά τους σχολιάζουν στα κουτσομπολιά των μεσημεριανων και πρωινών εκπομπών.
    Όσο για την νηστεία την έζησα. είναι αυστηρότατη με όσπρια χωρίς λάδι και με χόρτα χωρίς λάδι τις Άγιες Ημέρες.χωρις νηστίσιμες συνταγές και νοστιμιές.
    Καλό Πάσχα

  8. Κύρια Έλενα. Ναι δένει να επισκεφθώ την Ιερά Μονή της Πάτμου όπου είχα δύο θείες μοναχές. Και να ταξιδέψω μετά με τον σύζυγό μου σε 22 χώρες μεταξύ αυτών και στο Ντουμπάι. Φυσικά έχω επισκευθεί όλη την Ελλάδα και τα νησιά μας .Τι να κάνουμε μας αρέσουν τα ταξίδια παντού σε όλο τον κοσμο. Καλή σας Ανάσταση .

  9. Δεν θα σχολιάσω μέρες που είναι κάτι μου θυμίζει…………….καλό Πάσχα να έχουμε και άξιος ο πατηρ Νικήτας

  10. Ας γράφετε ότι θέλετε. Ο Νικήτας είναι μάγκας και ωραίος σας συγχωρεί. Μακάρι να τον φτάσω σε μία τρίχα απ’τα γένια του. Άντε αλάνια μου καλή Ανάσταση σε όλους.

  11. Η κυρία Ξανθίππη αφού δεν γνωρίζει ασ μάθει αυτό που είπε ο πατέρας Νικήτας πως μόνο Σαββατοκύριακο τρώνε λαδερα μαλακια και σαλιγκάρια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ