ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Χαρίκλεια Χριστοφή
Το προσκυνητάρι του Αγίου Νικολάου του Πολιούχου της Κω που «πήρε πάνω του τον σεισμό» της 21ης Ιουλίου 2017 ήταν για άλλη μια χρονιά στημένο μπροστά στην κλειστή πόρτα του αυλόγυρού του για προσκύνηση στους πιστούς.
Ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Πολιούχου της Κω εψάλη απόψε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αγκύρας κ. Ιερεμία τον οποίο πλαισίωναν: ο Γενικός Αρχιερατικός Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης, οι Αρχιμανδρίτες π. Ιωακείμ και π. Νεκτάριος και οι ιερείς:. π. Αναστάσιος Γιώτης, π. Περικλής Κιάρης, π. Αναστάσιος Τσουκνιάς και ο εφημέριος του ΙΝ π. Κωνσταντίνος Καματερός.
Έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη – καθηγητή Γεώργιο Σακέλλη: Αρχιμανδρίτης π. Σοφρώνιος, Κωνσταντίνος Χατζηάμαλλος, Νικόλαος Παπαθωμάς, Γιώργος Σανιδάς και Γιάννης Βαμβακάς.
Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: Ο Έπαρχος, ο Δήμαρχος Κω, η Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου, ο Ταξίαρχος Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, ο Λιμενάρχης, ο Διοικητής του ΝΑΣ Κωβ, αξιωματικοί και αρκετοί προσκυνητές.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον πολιούχο Άγιο του Νησιού μας και τα πολλά θαύματά του, με την ευχή του χρόνου να γίνει πανηγυρικά και μεγαλόπρεπα ο εσπερινός στον επιδιορθωμένο Μητροπολιτικό ΙΝ του Αγίου Νικολάου.
Οι Άγιοι είναι οι σύντροφοι και οδηγοί της ζωής μας για να μας οδηγήσουν στον Θεό.
Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη
Ο Άγιος Νικόλαος, γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 270μΧ, στα Πάταρα της Λυκίας, στην Μικρά Ασία. Κοιμήθηκε ως επίσκοπος Μύρων της Λυκίας, στις 6 Δεκεμβρίου του 343μΧ. Αυτή η ημέρα είναι η καθιερωμένη γιορτή του προστάτη των ναυτικών μας, Αγίου Νικολάου. Το δικό μας νησί, η Κως τον έχει ανακηρύξει ως Πολιούχο και Προστάτη του και τον τιμάει με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ως τον Άγιο των θαλασσών. Έχει δε καθιερώσει, επίσημη αργία για τα Σχολεία, τις Δημόσιες Υπηρεσίες, καθώς και για όλα τα καταστήματα που είναι κλειστά.
Ως κατεξοχήν νησιωτική χώρα η Ελλάδα, μπορεί να υπερηφανεύεται για τις αμέτρητες Εκκλησιές και τα Εξωκλήσια, που βρίσκονται διάσπαρτα παντού, σε μικρά και σε μεγάλα νησιά και τιμούν τον Άγιο Νικόλαο.
Οι νησιώτες, είναι κυρίως ναυτικοί και ψαράδες και έχουν για φύλακα Άγγελο τους τον Επίσκοπο, από την Μικρά Ασία. Μπροστά στην γέφυρα του καπετάνιου, πάντα η εικόνα του Αγίου Νικολάου, ευλογεί το τιμόνι και συντροφεύει τα πλοία με τους βουτηχτάδες της Καλύμνου ή με τους ψαράδες της Κω και των άλλων νησιών, στα δύσκολα ταξίδια τους.
Σαν φάρος φωτεινός, η μορφή του ταπεινού Ιεράρχη, καθοδηγεί τα πλοία μικρά και μεγάλα, τα περνά με ασφάλεια μέσα από τα πελώρια κύματα στις φουρτουνιασμένες θάλασσες και τα σώζει μέσα από τις ξαφνικές και άγριες καταιγίδες.
Η γειτονική Κάλυμνος, έχει επίσης περικαλλή Ιερό Ναό, αφιερωμένο στον προστάτη των ναυτικών, των σφουγγαράδων και των ψαράδων της.
Η Κως διαθέτει περίλαμπρο Μητροπολιτικό, Ιερό Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, την Βυζαντινή Εκκλησιά, που δεσπόζει στο κέντρο της νησιωτικής πόλης μας. Ο Άγιος Νικόλαος, δίνει δύναμη στο Εμπορικό μας ναυτικό, εμψυχώνει τα πληρώματα των Πολεμικών μας πλοίων και ταξιδεύει όλα τα Επιβατικά και Αλιευτικά σκάφη, με την δική του προστατευτική ομπρέλα. Στην πόλη της Κω κάθε χρόνο, τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, η γιορτή του Αγίου Νικολάου. Την παραμονή γίνεται Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του εκάστοτε Μητροπολίτου και με την συμμετοχή, σύσσωμου του Ιερού κλήρου και του λαού. Την κυριώνυμον ημέρα, ο Δεσπότης, μαζί με πλήθος συλλειτουργών Ιερέων, τελεί την Θεία Αρχιερατική Λειτουργία και ακολουθεί η Δοξολογία. Τον πανηγυρικό της ημέρας, απαγγέλει ο εκάστοτε Διοικητής του Ναυτικού κλιμακίου της Κω. Στην λιτάνευση της Ιεράς εικόνος, του Αγίου Νικολάου, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής, συμμετέχει σύσσωμο το Ναυτικό μας, ο κλήρος και πλήθος κόσμου. Παράλληλα τα πλοία από το λιμάνι, σφυρίζουν χαρούμενα, για να τιμήσουν τον πολιούχο τους, Άγιο Νικόλαο. Συνηθίζεται δε το μεσημέρι ο Δήμος Κω, να παραθέτει δεξίωση, στην φιλόξενη αίθουσα της Μαρίνας, την οποία τιμούν ο Δεσπότης το Λιμενικό σώμα, και οι λοιπές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού μας.
Άλλος ένα Ιερός Ναός στο χωριό Πυλί, γιορτάζει την πανηγυρική ημέρα του Αγίου Νικόλαου, στις 6 Δεκεμβρίου. Την παραμονή το απόγευμα, γίνεται ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, με την παρουσία πλήθους ευλαβών προσκυνητών. Ακολουθεί το παραδοσιακό πανηγύρι, με Δημοτικούς χορούς και τραγούδια, που αποδίδουν οι ντόπιοι οργανοπαίκτες.
Την επομένη, την κυριώνυμον ημέρα, τελείται από τον εκάστοτε Μητροπολίτη, η Θεία Αρχιερατική Λειτουργία και η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικόλαου, προστάτη των ναυτικών.
Ξανθίππη Αγρέλλη
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΕ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ.ΑΠΟ ΕΞΩ ΚΟΛΛΑΝΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΣΚΑΦΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΕΠΑΘΕ ΖΗΜΙΑ Κ ΜΙΑ ΚΟΛΩΝΑ ΜΕΣΑ.ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΟΤΑΝ ΛΕΝΕ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ.ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΑΣ
Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και κάλεσε γιορτές.