ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια ο Εσπερινός της Αγίας Άννας στην Κω | κ.Ναθαναήλ: Η «αντιπελάργηση» τόσο επίκαιρη στις μέρες μας

2
3930

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής της Αγίας Άννας στο φερώνυμο ιερό παρεκκλήσιο στην πόλη της Κω, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Ο Σεβασμιώτατος ήταν πλαισιωμένος από το γενικό Αρχιερατικό π. Ιωάννη, τον Ιεροκήρυκα της ΙΜ Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ, τον π. Περικλή, τον π. Κωνσταντίνο και τον π. Αναστάσιο.

Τους ύμνους απέδωσε χορός ιεροψαλτών υπό τους Πρωτοψάλτες Ηλία Καματερό και Γιώργο Σακέλλη.

Μεγάλος αριθμός προσκυνητών συνέρρευσε για άλλη μια χρονιά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον εσπερινό.

Τον Δήμαρχο Κω εκπροσώπησε ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μ. Γιωργαλλής και τον Διοικητή της 80 ΑΔΤΕ ο Συνταγματάρχης κ. Σιακαντάρης.

Το Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Άννας βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης της Κω (Μεγ. Αλεξάνδρου και 25ης Μαρτίου) μέσα σε ένα μεγάλο αρχαιολογικό χώρο. Η ανέγερσή του εκτιμάται ότι έγινε ανάμεσα στο 13ο και 14ο αιώνα μ.Χ.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην κοίμηση της Αγίας Άννας που τιμά η εκκλησία μας. Της γιαγιάς όλων μας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιας και μητέρα όλων μας θεωρείται η Παναγία.

Διδάσκοντάς μας πως με την υπομονή, τις θερμές προσευχές και την πίστη στο Θεό γίνεται το θαύμα όπως η πρόνοια του Θεού εισάκουσε τις προσευχές της στα βαθειά της γεράματα για να φέρει υπερφυσικά στον κόσμο την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ακόμη ο Σεβασμιώτατος με αφορμή την παράσταση με τον πελαργό πάνω στο ναό αναφέρθηκε στον όρο «αντιπελάργηση» που περιγράφει ο Μέγας Βασίλειος. Ο  όρος αφορά την φροντίδα των νέων πελαργών στους ηλικιωμένους γονείς τους και περιγράφεται από τον Μ. Βασίλειο ως εξής:
«Οι πελαργοί, όταν ο γονιός τους γυμνωθεί τελείως από τα φτερά, επειδή όταν γεράσει, αρχίζουν και πέφτουν, τον βάζουν ανάμεσά τους και τον ζεσταίνουν με τα δικά τους φτερά. Και του ετοιμάζουν άφθονο φαγητό, και τον βοηθούν όσο είναι δυνατόν όταν πρέπει να πετάξει, σηκώνοντάς τον απαλά, με τη φτερούγα τους, πότε ο ένας εκ δεξιών και πότε ο άλλος εξ αριστερών. Και τούτο είναι πασίγνωστο, ώστε μερικοί και την ανταπόδοση των ευεργεσιών να την ονομάζουν «αντιπελάργηση».  Καταλήγοντας με το μήνυμα για αγάπη και φροντίδα στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες το οποίο είναι τόσο επίκαιρο στις μέρες μας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η μητέρα της Θεοτόκου. Αν και δεν αναφέρεται σε κανένα βιβλίο της Καινής Διαθήκης, η Αγία Άννα κατέχει περίοπτη θέση στην ευσέβεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι όποιες πληροφορίες για την Άννα αντλούνται από τα Απόκρυφα Ευαγγέλια, ιδίως το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου και το Περί Νηπιότητας του Σωτήρος. Το όνομά της είναι ο εξελληνισμένος τύπος της εβραϊκής λέξης «Hannah», που σημαίνει εύνοια, χάρη.

Σύμφωνα με το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου, η Άννα ήταν σύζυγος του Ιωακείμ. Το ζευγάρι δεν είχε παιδιά και παρακαλούσε τον Θεό να του χαρίσει ένα. Το αίτημά τους δεν έμεινε αναπάντητο από τον Θεό, ο οποίος απέστειλε άγγελο να τους γνωστοποιήσει ότι όχι μόνο θα αποκτούσαν τέκνο, αλλά ότι αυτό θα γινόταν διάσημο σε όλο τον κόσμο («λαληθήσεται το σπέρμα σου εν όλη τη οικουμένη»).

Πράγματι, η γηραιά Άννα απέκτησε ένα κοριτσάκι «εξ επαγγελίας, αλλά και κατά τους νόμους της φύσεως», σύμφωνα με την Ορθόδοξη θεολογία. Το ονόμασε Μαριάμ και ήταν προορισμένη να γίνει η μητέρα του Χριστού. Η Καθολική Εκκλησία προχώρησε περισσότερο και δέχθηκε την Άσπιλο Σύλληψη της Θεοτόκου (Immaculata Conceptio).

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τρεις φορές την Αγία Άννα κατά τη διάρκεια του εορταστικού κύκλου: Στις 9 Δεκεμβρίου, τη Σύλληψή της, στις 25 Ιουλίου την Κοίμησή της και στις 9 Σεπτεμβρίου, μαζί με τον σύζυγό της Ιωακείμ. Η Καθολική Εκκλησία τιμά την Αγία Άννα στις 26 Ιουλίου.

Κατά τον 5ο αιώνα η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ευδοξία ανήγειρε ναό προς τιμήν της στα Ιεροσόλυμα, όπου, κατά την παράδοση, γεννήθηκε η Άννα. Το 550 ο Ιουστινιανός ίδρυσε ναό στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν της Αγίας Άννας.

Η Αγία Άννα (Hannah στα Αραβικά) τιμάται και από τη Μουσουλμανική Θρησκεία. Στο Κοράνι, η Άννα αναφέρεται ως σεβάσμια και πνευματική γυναίκα, μητέρα της Παναγίας.

Λείψανα της Αγίας Άννας υπάρχουν στην αγιορείτικη σκήτη της Αγίας Άννας (Μονή Μεγίστης Λαύρας), στον Ιερό Ναό της Αγίας Άννας Κατερίνης, καθώς και σε πολλά ιερά προσκυνήματα του κόσμου.

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτό με την αντιπελάργηση.Μεγαλη ευλογία όταν φροντίζεις ηλικιωμένους Εξαργύρωση αμαρτιών.Ενα δεύτερο είναι η μοιχεία στο γάμο.Άλλο ένα είναι η επίσκεψη σε ασθενή ή σε κρατούμενο φυλακών. Δύο τρίτα πραγματακια απλά είναι.Αν τα κάνεις σε συνδυασμό με την μετάνοια και την ευχή έχεις κάποιες πιθανότητες να μην καείς πολύ στο καζάνι και να το περάσεις ελαφρά. Χρόνια πολλά.

  2. Αντιπελάργηση!Αξίζει να μάθουμε τη σημασία της έννοιας αυτής!(Θα την βρούμε μπροστά μας...)

    Όταν ένας Λάκωνας πατέρας γέρασε και δεν μπορούσε πια να αυτοεξυπηρετηθεί, ο γιος του, ένας κλασικός πολεμιστής Σπαρτιάτης, πήρε μια κουβέρτα, τον έβαλε μέσα και πήγε να τον αφήσει στον Καιάδα, για να πεθάνει από πείνα και δίψα, όπως γινόταν μέχρι τότε.
    Καθώς απομακρυνόταν, του φώναξε ο πατέρας:
    – Γιε μου, πάρε την κουβέρτα! Θα την χρειαστεί ο γιος σου για να κουβαλήσει εσένα, όταν έρθει η ώρα σου.
    O γιος, μόλις άκουσε εκείνα τα λόγια, γύρισε, σοφότερος πλέον, και ξαναπήρε τον πατέρα του πίσω στην πόλη, μπροστά στα μάτια των έκπληκτων συμπολιτών του.
    Λένε πως έτσι καταργήθηκε η απάνθρωπη θανάτωση των ηλικιωμένων Σπαρτιατών στον Καιάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ