Φωτορεπορτάζ: Αφιέρωμα στο Εκκλησιαστικό Μουσείο, Ιεράς Μητροπόλεως Κώου – Νισύρου

0
2493
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Ένα πρότυπο Μουσείο κόσμημα, απέκτησε η Κως, χάρις την επιμονή, το μεράκι και την φιλόκαλη διάθεση, του άξιου Μητροπολίτη κ.κ. Ναθαναήλ. Άλλο ένα έργο που θα μείνει αθάνατο, μέσα στην φθορά της αιωνιότητας και θα το χαίρονται οι επισκέπτες και οι κάτοικοι του νησιού μας.

Το παλιό Επισκοπικό οίκημα, χτισμένο γερά από το 1900, άντεξε σεισμούς, άντεξε και διάφορους ενοίκους, καθώς και την αδιαφορία των τελευταίων προκατόχων του.

Ο άξιος ποιμενάρχης, αφού το παρέλαβε σαν Επισκοπική κατοικία, προτίμησε όπως μας είπε, να το παραχωρήσει σε άλλη χρήση, πιο επωφελή για το νησί και για το ποίμνιο του. Αφού το ανακαίνισε πλήρως και εξασφάλισε την στεγανότητα, της καταστραμμένης οροφής, κατάφερε με την βοήθεια και την χορηγία, πολλών ατόμων και των ομογενών της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής, να δημιουργήσει και να παραδώσει, ένα τέλειο Εκκλησιαστικό Μουσείο. Αυτό που άνοιξε με τον Αγιασμό, που τέλεσε την 15/9/2016, μπροστά σε πλήθος πιστών, παρόντων σύσσωμου του κλήρου, καθώς και των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών.

Την αρχική ιδέα, που είχε ο προκάτοχος του, ο μακαριστός Μητροπολίτης Ναθαναήλ Α’, (1967-1979), την επέκτεινε και την υλοποίησε, κατά τον καλλίτερο τρόπο.

Ο μακαριστός Ναθαναήλ Α’ είχε ήδη συλλέξει αρκετό υλικό, μαζί με τον τότε Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο και νυν Μητροπολίτη, Κάσου -Κάρπαθου, με παλαιές εικόνες και Εκκλησιαστικά είδη, από διάφορα Εξωκλήσια και Εκκλησίες. Αυτά είτε βρίσκονταν στον γυναικωνίτη, είτε σε κάποια γωνιά ακουμπισμένα. Ο σημερινός Μητροπολίτης ο κ.κ. Ναθαναήλ Β’, κατάφερε και διαμόρφωσε έτσι τις οκτώ αίθουσες του Εκκλησιαστικού Μουσείου, ώστε να είναι εύκολα επισκέψιμες και παράλληλα το περιεχόμενο τους, να είναι κατανοητό στους επισκέπτες του. Οι δυο όροφοι είναι πλήρως εμπλουτισμένοι, με κάθε πολύτιμο αντικείμενο, όπως Εικόνες, Σταυρούς Αγιάσματος, Εκκλησιαστικά είδη, διάφορες στολές και Ιερά άμφια.

Επίσης υπάρχουν παραδοσιακά αντικείμενα όπως Αγιασμόκουπες, ροδοσταμόκανα κλπ.

Όπως μας ανέφερε στον σύντομο λόγο του, ο Δεσπότης, εκτός από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Υπουργείο Πολιτισμού, στάθηκε αρωγός σε αυτή την αξιοθαύμαστη προσπάθεια, ώστε στο διώροφο κτίσμα να εκτεθούν και να διασωθούν σε μια αίθουσα, παμπάλαιες Βυζαντινές εικόνες, συντηρημένες, μεγίστης Αρχαιολογικής και καλλιτεχνικής αξίας. Σε άλλη αίθουσα, εκθέτονται Ιερά άμφια και τμήματα από τις στολές Αρχιερέων και πρεσβυτέρων. Όπως, Αρχιερατικοί σάκοι, ωμοφόρια, στιχάρια, φελόνια, επιτραχήλια, οράρια, περιζώνια, επιμάνικα, επιγονάτια, Σταυροί, Εγκόλπια, Αρχιερατικές μήτρες, ποιμαντορικές ράβδοι και άλλα πολλά. Επίσης υπάρχουν, παλαιά Ιερά Ευαγγέλια και Εκκλησιαστικά βιβλία, περασμένων αιώνων. Σε άλλη αίθουσα, θαυμάζουμε χρήσιμα Εκκλησιαστικά αντικείμενα, όπως Άγια Δισκοπότηρα, κουταλάκια, λαβίδες, Ιερά Εξαπτέρυγα, μέχρι κανδήλια, θυμιατά, μανουάλια, καντηλέρια, κολυμβήθρες Αγιασμού, και άλλα.

Υπάρχουν επίσης, αντίγραφα χρυσοκέντητων Επιταφίων και τμήματα ξύλινων σκαλιστών εισόδων, που κλείνουν προστατευτικά το Ιερό Βήμα.

Μια αίθουσα είναι τιμητικά, αφιερωμένη στον προκάτοχο του αείμνηστο, μακαριστό Μητροπολίτη Ναθαναήλ Α’. Εκεί ξαναζήσαμε την αίγλη, της γαλήνιας και λιτής προσωπικότητας, του μακαριστού, αξιαγάπητου Μητροπολίτη, μέσα από προσωπικά είδη γραφείου, Αρχιερατικές στολές και διάφορα άλλα αντικείμενα, όπως Ιερά άμφια, κομποσχίνια, Σταυρούς και Εγκόλπια, παλιά και νέα βιβλία κλπ.

Άλλη μια αίθουσα, αναφέρεται, στον νυν Μητροπολίτη κ. κ. Ναθαναήλ Β’ και στα δώρα και τα αφιερώματα που του χάρισαν, κατά την χειροτονία του, συνοδευόμενα από τις ανάλογες αναμνηστικές φωτογραφίες.

Τέλος το Εκκλησιαστικό Μουσείο, διαθέτει μια κενή αίθουσα, για διάφορες καλλιτεχνικές και εικαστικές εκθέσεις, πολιτών, για όσους επιθυμούν να εκθέσουν τα έργα τους.

Τα προσεγμένα φωτιστικά, συνοδεύουν και φωτίζουν, με μεγάλη αρμονία τον χώρο του Μουσείου, καθώς και η περιποιημένη ξύλινη σκάλα, που οδηγεί στον επάνω όροφο, αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι, για το εξαιρετικά φροντισμένο κτήριο.

Φυσικά υπάρχει χώρος, για μικρή εξυπηρετική κουζίνα, διακοσμημένη με παμπάλαια πινάκια δηλ πιάτα, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το διάλειμμα του, με δροσερό νερό και κέρασμα, θαυμάζοντας τον κατάλληλα διαμορφωμένο κήπο.

Είναι τόσο μεγάλη η έφεση του Δεσπότη, για νοικοκυροσύνη, ώστε καθάρισε σχολαστικά και ανέδειξε τον απέναντι Αρχαιολογικό χώρο, που φέρει τμήμα από το Εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο καταστράφηκε από τον φοβερό σεισμό του 1933.

Γι’ αυτό είναι εμφανής η διαφορά, με τον διπλανό, εγκαταλειμμένο και χορταριασμένο, Αρχαιολογικό χώρο της παλιάς πόλης.

Κλείνοντας, θα χαρακτήριζα τον δραστήριο, τελειομανή, Ποιμενάρχη, κ. κ. Ναθαναήλ Β’, ο οποίος ξεκίνησε με ανακαινίσεις Μητροπολιτικών κτηρίων και Εκκλησιών, για να φθάσει ως το τελευταίο έργο του, το Μητροπολιτικό Εκκλησιαστικό Μουσείο, «ομορφοδούλη».

Η λέξη αυτή είναι διττή, Ελληνική, ντόπια και παραδοσιακή. Σημαίνει ο δούλος που υπηρετεί την ομορφιά ή αυτός που κάμνει όμορφες δουλείες, δηλ δουλειές.

Σίγουρα κανείς δεν θα διαφωνήσει, αλλά θα ευχηθεί στον φιλόκαλο Δεσπότη, να έχει υγεία και να αξιωθεί να κάνει ακόμα πιο πολλά γενναιόδωρα έργα, στον τόπο του.

Υ.Γ. Έχω επισκεφθεί στα διάφορα ταξίδια μου, πολλά Εκκλησιαστικά, Βυζαντινά Μουσεία.

Στο Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως μας, αναμφίβολα θα έβαζα άριστα.

Ξανθίππη Αγρέλλη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ