Η Κυριακή του Θωμά στην Ι.Μ. Ταξιάρχου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτου με τον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο

0
827

Στην Σταυροπηγιακή Ι. Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτου σήμερα 9η Μαΐου 2021, Κυριακή του Θωμά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο, λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο, με συλλειτουργούς του τον Ιεροεπιστάτη της Μονής Πρωτοπρ. π. Στέφανο Μακρή, τον π. Αντώνιο Μανιά και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό.

Στην λειτουργική αυτή σύναξη, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, συμμετείχε ο προβλεπόμενος αριθμός πιστών, που είχαν την ευλογία να αναχθούν στα δυσθεώρητα πνευματικά ύψη της ορθοδόξου λατρείας, καθ’ ότι το αναλόγιο της Ι. Μονής διακόνησαν μελιρρύτως οι καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες κ. Αγαπητός Μιχελής και κ. Εμμανουήλ Κυπριώτης, μεθ’ ετέρων.

Ο θεματικός πυρήνας της σημερινής εορτής σχετίζεται με την Ανάσταση του Κυρίου και με την αυθημερόν εμφάνισή Του στην οικία, όπου οι Μαθητές ήταν συγκεντρωμένοι το ευλογημένο εκείνο βράδυ της «μιάς των σαββάτων». Εκεί ανάμεσά τους, κι ενώ οι θύρες ήσαν κλειστές «διά τον φόβον των Ιουδαίων», ήλθε ο αναστημένος Ιησούς, στάθηκε στη μέση και τους είπε: «Ειρήνη υμίν», δεικνύοντας τας χείρας και την πλευρά Του, για να δούν τις πληγές του Σταυρού και να πεισθούν για την ταυτότητά Του.

Εκείνο το βράδυ, απουσίαζε ο Θωμάς. Του είπαν αργότερα οι άλλοι μαθητές ότι είδαν τον Κύριο, αλλά εκείνος δεν μπορούσε να το πιστέψει. Ώσπου μετά από οκτώ μέρες ακριβώς, κι ενώ ήταν συγκεντρωμένοι οι μαθητές – μαζί κι ο Θωμάς – εμφανίστηκε πάλι ο Κύριος και τον κάλεσε με πολλή στοργή και αγάπη να Τον ψηλαφήσει, για να βεβαιωθεί και ο ίδιος προσωπικά για την Ανάστασή Του.

Δεν άφησε έτσι ο Χριστός τον δύσπιστο μαθητή να παλεύει μόνος του με τους λογισμούς της απιστίας και της αμφιβολίας, αλλά συγκαταβαίνοντας στην ανθρώπινη αδυναμία, του έδωσε προσωπικά την ευκαιρία να διαπιστώσει μόνος του την αλήθεια και συγκλονισμένος να ομολογήσει: «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου»!

Ο Θωμάς εκπροσωπεί με τη στάση του τους ανθρώπους εκείνους που θέλουν να στηρίξουν την πίστη τους στην βεβαιότητα των απτών αποδείξεων, στην ιστορική εξακρίβωση, στο πείραμα, στην αυτοψία. Πρόκειται για μία πολύ ανθρώπινη στάση και δικαιολογημένη απαίτηση, αποδεκτή από τον Χριστό, ο οποίος παρέχει ευκαιρίες προσωπικής βιωματικής εμπειρίας, αρκεί ο άνθρωπος να είναι ανοικτός στο θαύμα.

Ο Αναστημένος Χριστός που σε οκτώ μέρες, την επομένη δηλ. Κυριακή, ξαναεμφανίζεται στους μαθητές, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο Θωμάς, τον καλεί μεν να διαπιστώσει ιδιοχείρως και αυτοπροσώπως την ταυτότητα του αναστημένου σώματός Του, μακαρίζει όμως τις επερχόμενες γενεές που θα πιστεύσουν χωρίς να ιδούν: «Πείστηκες επειδή με είδες με τα μάτια σου. Μακάριοι εκείνοι που πιστεύουν χωρίς να μ’ έχουν δεί!»

«Ω καλή απιστία του Θωμά. Των πιστών τας καρδίας εις επίγνωσιν ήξε», αναφέρεται σ’ ένα από τα στιχηρά ιδιόμελα του Εσπερινού. Ο Υμνωδός χαρακτηρίζει καλή και ωφέλιμη την δυσπιστία του Θωμά, διότι οδήγησε τις καρδιές των πιστών στην επίγνωση της αληθείας. Οι αδιάψευστες αποδείξεις που δόθηκαν σ’ αυτόν στερέωσαν όλους τους μαθητές στην πίστη προς τον αναστάντα Λυτρωτή! Κι όταν αργότερα εκείνοι θα κήρυτταν το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως σ’ όλον τον κόσμο, βεβαιώνουν τους ακροατές: Τον είδαμε! Τον ακούσαμε! Τον ψηλαφήσαμε! Κι έτσι η απιστία του Θωμά κατέληξε να γίνει στερεά βάση πίστεως και ομολογίας ότι ο Χριστός είναι πράγματι ο Κύριος και Θεός μας!

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ