Ελιά των Βουβών: Η αρχαιότερη ελιά του κόσμου που ξεπερνάει σε ηλικία τα 3.000 χρόνια! (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

1
1735

Στο χωριό άνω Βούβες υπάρχει το αρχαιότερο ελαιόδεντρο του κόσμου, όπως εκτιμάται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα που ξεπερνάει σε ηλικία τα 3.000 χρόνια. Η ελιά Βουβών, όπως είναι ευρέως γνωστή, αποτελεί σήμερα Ολυμπιακό σύμβολο.

«Από τις Βούβες ο Ιδαίος Ηρακλής μεταλαμπάδευσε και μεταφύτευσε την πρώτη ελιά για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία Ολυμπία. Σήμερα, κότινος από την Ελιά των βουβών ταξιδεύει στους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες για το στεφάνωμα των Νικητών».

Η ελιά των Βουβών, η αρχαιότερη ελιά του κόσμου

Στο χωριό Άνω Βούβες Κισσάμου στα Χανιά στέκει αγέρωχο το αρχαιότερο ελαιόδεντρο του κόσμου, όπως εκτιμάται κατά γενική ομολογία από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η ελιά Βουβών όπως είναι ευρέως γνωστή ξεπερνάει σε ηλικία τα 3.000 χρόνια, έχει περίμετρο κορμού 12,5 μέτρα, διάμετρο 4,6 μέτρα και ανήκει στην ντόπια ποικιλία τσουνάτη εμβολιασμένη σε ύψος 3 μέτρων πάνω σε αγριελιά. Εξαιτίας αυτού του εμβολιασμού, ο κορμός της είναι τόσο όμορφα σμιλεμένος από τη φύση που θυμίζει γλυπτό.

Το 1990 σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Χανίων η ελιά των Βουβών κηρύχθηκε ως Μνημείο Εξαιρετικής Σημασίας της Φύσης.

Η υπεραιωνόβια ελιά δε φύεται καθόλου τυχαία στο συγκεκριμένο μέρος καθώς εκεί βγαίνουν τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου, είναι ουσιαστικά η κοιτίδα της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη. Ο κορμός του δέντρου είναι κούφιος καθώς δεν υπάρχει καρδιόξυλο, οπότε η ελιά ανανεώνεται προς τα έξω και το καρδιόξυλο σταδιακά σαπίζει, αλλά επειδή η ελιά είναι αθάνατο δέντρο συνεχώς ανανεώνει το ξύλο της, είναι ουσιαστικά το σύμβολο της αθανασίας.

Πάρα πολλοί τουρίστες είτε οργανωμένα, είτε μεμονωμένα επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι το εντυπωσιακό αυτό δέντρο για να το θαυμάσουν από κοντά και να μάθουν την ιστορία του. Κυρίως μένουν εντυπωσιασμένοι από το τεράστιο σχήμα του και τον επιβλητικό όγκο του κορμού , αλλά και από το γεγονός ότι παραμένει ζωντανό και καρποφόρο εδώ και 3000 χρόνια δίχως παύση. Η τοποθεσία που βρίσκεται η ελιά καθώς και όλη η πλαγιά που φιλοξενεί κάμποσα χωριά είναι κατάφυτη από χιλιάδες ελιές και πραγματικά παράγεται το καλύτερο λάδι στον κόσμο, ενώ κάθε μέρα το καλοκαίρι βλέπω αμέτρητους τουρίστες να περνάνε από το χωριό μου που βρίσκεται κοντά στις Βούβες για να επισκεφθούν την αρχαιότερη ελιά του κόσμου. Ο χώρος που βρίσκεται η ελιά Βουβών έχει περιφραχτεί με υλικό από πέτρα σιδεριάς και βρίσκεται στην αυλή ενός σπιτιού…

Από τις Βούβες ο Ιδαίος Ηρακλής μεταλαμπάδευσε και μεταφύτευσε την πρώτη ελιά για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία Ολυμπία.

Δικαίως η ελιά Βουβών αποτελεί ένα θαύμα της κρητικής φύσης προκαλώντας δέος και θαυμασμό με το που την αντικρύσεις. Η Ελιά των Βουβών έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως μνημείο της φύσης. Εκεί καταλαβαίνει ο άνθρωπος το μεγαλείο και τη δύναμη της φύσης.

Η αρχαιότερη ελιά του κόσμου
Η αρχαιότερη ελιά του κόσμου βρίσκεται στο χωριό Βούβες του Δήμου Κολυμπαρίου, στα Χανιά. Έχει περίμετρο κορμού 12,5 μέτρα, διάμετρο 3,64 μέτρα και το εμβαδόν της είναι 11,45 μ2 . Χρονολογείται ότι είναι περίπου 2500- 5000 ετών.
Η σημασία της επισημάνθηκε το 1922 από το νομαρχιακό σύμβουλο Πολυχρόνη Πολυχρονίδη και η ελιά ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης με αρ. απ.105497/6459/1986 (656/ΤΒ/1986). Η ελιά βρίσκεται στην αυλή της οικίας Καραπατάκη και είναι ένα μνημείο που επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
Η ηλικία του δέντρου δε μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς γιατί δε μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος ραδιενεργών ισοτόπων, αφού λόγω της μεγάλης ηλικίας του δέντρου δεν υπάρχει καρδιόξυλο. Μπορεί όμως να προσδιοριστεί από την περίμετρο του κορμού. Δεν υπάρχει κανένα άλλο καταγεγραμμένο δέντρο με τέτοια περίμετρο οπότε μπορεί η ελιά αυτή να ανακηρυχθεί ως η αρχαιότερη του πλανήτη μας.
Στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί δυο νεκροταφεία του 700 π.Χ. που υποδηλώνουν την ύπαρξη πολιτισμών εκεί, οι οποίοι σχετίζονται με την ελιά αυτή. Υπάρχουν επίσης και άλλες αρχαίες ελιές που φανερώνουν την ύπαρξη αρχαίου ελαιώνα. Το δέντρο είναι μέχρι και σήμερα θαλερό και καρποφόρο. Η συγκεκριμένη ελιά συνδέθηκε και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο πρώτος Μαραθωνοδρόμος στέφθηκε με στεφάνι (κότινο) φτιαγμένο από αυτή την ελιά.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ