Το «ύστατο χαίρε» στον Μητροπολίτη Κιλκισίου Εμμανουήλ (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

0
952

Για την Romfea.gr – Χρήστος Καναρόπουλος


Το γεγονός της κοίμησης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κυρού Εμμανουήλ «πάγωσε» το χρόνο και βύθισε σε θλίψη το χριστεπώνυμο πλήρωμα της ακριτικής και ιστορικής Μητροπόλεως του Κιλκίς.

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, τηρουμένων των μέτρων προστασίας λόγω του Covid-19, προεπέμφθη στην αιωνιότητα ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Εμμανουήλ (Σιγάλας) με το ιστορικό ωρολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως να σταματά και πάλι μετά από δώδεκα χρόνια από την τελευταία φορά, στις 1 Μαρτίου 2021.

Το πρωί της Τετάρτης, 3 Μαρτίου ε.έ., τελέσθηκε εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου, Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού Μητροπολίτου Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου με την συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Σύρου κ. Δωροθέου (από την Σύρο ήλκε την καταγωγή του ο εκλιπών), Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου (γειτονικές Μητροπόλεις), Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ (φίλος του μακαριστού) και Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου (στην οποία υπηρέτησε επί 26 έτη).

Νωρίτερα τελέστηκε Θεία Λειτουργία από τον Τοποτηρητή, με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου Αρχ. Επιφανίου Θεοδωρίδη, του Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου Πρωτ. π. Γεωργίου Παντελίδη, του Ιερομονάχου Αρτεμίου Γρηγοριάτη και του Πρωτ. π. Δημητρίου Παπαγεωργίου καθώς και των Διακόνων.

Της Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο καθώς και τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, ο οποίος και μετέφερε τα συλλυπητήρια τους προς τον ευσεβή κλήρο και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Μητροπόλεως.

Καθόλη τη διάρκεια πιστοί προσήλθαν στον Μητροπολιτικό Ναό για να αποτίσουν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον σεβάσμιο Μητροπολίτη, κληρικοί και λαϊκοί που καθοδηγούσε και νουθετούσε, να του φιλήσουν για τελευταία φορά το χέρι και να λάβουν την ευχή του.

Ιεράρχης φιλάγιος, φιλακόλουθος, απλός, παρεξηγημένος αρκετές φορές από το ζάχαρο που αντιμετώπιζε, εργατικός και περιεκτικός στους λόγους του, αγάπησε το ποίμνιο του στις εσχατιές της πατρίδος και προσπάθησε να προσθέσει ένα ακόμα λιθαράκι στην ιστορική Μητρόπολη, αγωνιζόμενος για τα δίκαια και τα ιδανικά του.

Λόγω των μέτρων εντός Ναού παρέστησαν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών του Νομού, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, οι Βουλευτές του Νομού Ειρήνη κα Αγαθοπούλου και κ. Γεώργιος Φραγγίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης και Παιονίας κ. Κωνσταντίνος Σιωνίδης και εκπρόσωποι Δημοσίων Φορέων και Πολιτιστικών Συλλόγων.

Ανάμεσά τους ο αδελφός του μακαριστού κ. Ιωάννης Σιγάλας, εμφανώς συντετριμμένος από την απώλεια του αγαπημένου του αδελφού.

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Πάπαρης, A’ Γραμματεύς Αυτής, ο οποίος και μίλησε για την ζωή, το έργο και την προσφορά του μακαριστού Ιεράρχου στην Εκκλησία.

Χαρακτηριστικά είπε ανάμεσα στα άλλα: “Ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Εμμανουήλ υποσχέθηκε στον ενθρονιστήριο λόγο του πριν 11 χρόνια ότι θα σταθεί δίπλα στα παιδιά και στους νέους με την τόση πείρα από τη μακρά εκπαιδευτική του ανάλωση. Πραγματικά έδειξε μια μεγάλη ευαισθησία στη φιλανθρωπία και μάλιστα για νέους με προβλήματα υγείας που η νοσηλεία τους εξωτερικό απαιτούσε δυσεύρετους πόρους. Κι στάθηκε ο μακαριστός Μητροπολίτης Εμμανουήλ ευεργέτης τους, με ό,τι σήμαινε αυτό για την οικογένειά τους και το περιβάλλον τους σαν δίδαγμα εκκλησιαστικής προσφοράς”.

Λόγους καρδιάς για το πρόσωπο του κεκοιμημένου Ιεράρχου και αδελφού τους εξέφρασαν και οι Σεβ. Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεος και Θηβών κ. Γεώργιος.

Εκ μέρους του Ιερού Κλήρου επικήδειο εκφώνησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Επιφάνιος Θεοδωρίδης, ο οποίος φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στην δωδεκαετή ποιμαντορία του μακαριστού Ιεράρχου και την μεγάλη του προσφορά στην τοπική μας Εκκλησία, αποχαιρετώντας τον πνευματικό πατέρα όλων των Ιερέων.

Για την ζωή, το έργο και την κατά πάντα άψογη συνεργία μίλησε εκ μέρους όλων των τοπικών αρχών ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης.

Μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας πραγματοποιήθηκε ο ενταφιασμός του αειμνήστου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κυρού Εμμανουήλ, στον αύλειο χώρο της Ιεράς ανδρώας Μονής Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς, δίπλα στον προκάτοχό του μακαριστό Απόστολο (Παπακωνσταντίνου).

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

πηγή: romfea.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ