Έφυγε τις πρώτες πρωινές ώρες ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ σε ηλικία 61 ετών

0
1594

Έφυγε από τη ζωή τις πρώτες πρωινές ώρες ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ σε ηλικία 61 ετών . Ένας απο τους πιο δραστήριους και αναλισκόμενους στην υπηρεσία του ποιμνίου τους.

Η μάχη με τον κορονοϊό ήταν σκληρή και άνιση. Προσεβλήθη από τον κορονοϊό προ 20ημέρου  και αμέσως έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο 424 Θεσσαλονίκης .Στην αρχή πήγαινε καλά και την 11η ημέρα διασωληνώθηκε μετά από την επιθετικότητα που επέδειξε η ασθένεια. Παρά τις προσπάθειες των ιατρών δεν κατέστη δυνατόν να απομακρυνθεί ο κίνδυνος . Χθες και ενώ πήγαινε καλύτερα επιχείρησαν να τον επαναφέρουν χωρίς υποστήριξη αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε. Η μάχη ήταν σκληρή μέχρι το τέλος. Περί τις 4 εξέπνευσε . Ο Καστορίας θα μείνει στην ιστορία ως ο Ιεράρχης της αγάπης και της προσφοράς στον πλησίον. Πρώτος στον αγώνα για τον συνάνθρωπο. Με υγιή φωνή που δεν την σκίαζε η φοβέρα των σύγχρονων εφιάλτων έδινε μαρτυρία πίστεως και αγάπης στην πατρίδα. Φιλακόλουθος, φιλομόναχος και φιλοΆγιος γεννήθηκε και έζησε για να αναλωθεί για το έργο του στην Εκκλησία μας. Ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ (κατά κόσμον Ιωάννης Παπακώστας) γεννήθηκε το 1959 στο Αγναντερό Καρδίτσας.  Συμπατριώτες με τον  Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ ο οποίος υπήρξε ο μεγάλος  ευεργέτης και προστάτης του από τα πρώτα έτη της διακονίας του στην Εκκλησία. Αρχικά φοίτησε  στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική όπου αποφοίτησε το 1983. Στη συνέχεια πέρασε στη Θεολογική Σχολή της Αθήνας απ´όπου  έλαβε το πτυχίο του το 1987.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1983  και Πρεσβύτερος το 1987. Υπηρέτησε ως Διάκονος, Εφημέριος- Ιεροκήρυκας και Ιερατ.Προϊστάμενος στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων. Υπηρέτησε παράλληλα Διευθυντής Νεότητος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υπεύθυνος Πρωτοκόλλου στην Ιερά Σύνοδο και το 1990  αναδείχθηκε Γραμματέας στην Ιερά Σύνοδο. Είχε πνευματικό του πατέρα και καθοδηγητή στη ζωή του τον εμπερίστατο  σήμερα π. Μητροπολίτη Κίτρους Αγαθόνικο, τον καλό Γέροντα που ευτυχώς δεν θα καταλάβει την απώλεια του παιδιού του εκτός και αν τώρα πια φύγει και αυτός.

Ο Σεραφείμ  Μητροπολίτης Καστορίας το 1996 προ 24 ετών στην ηλικία 37 ετών,   εις διαδοχή  του προώρως κοιμηθέντος  Γρηγορίου (Παπαουτσόπουλου) του Αγίου αυτού Ιεράρχου. Χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 5 Οκτωβρίου 1996 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη τότε  Πατρών Νικόδημο Βαλληνδρά,καθ´υπόδειξη του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ που ήταν πλέον με προβλήματα υγείας.

Παρέστησαν και συλλειτούργησαν  περί τους 25 Αρχιερείς, μεταξύ των οποίων και ο τότε Δημητριάδος Χριστόδουλος μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος με τον οποίο συνεδέετο. Ο Χριστόδουλος  του στάθηκε του Σεραφείμ  σε όλα τα έτη της ζωής του. Δεν είναι τυχαίο που το 2006 τον προόριζε για Μητροπολίτη Κορίνθου αλλά ο Σεραφείμ στο τέλος έκανε πίσω μη δυνάμενος να εγκαταλείψει την αγαπημένη του Καστοριά.

Εξ αρχής που ανέλαβε Μητροπολίτης Καστορίας ανέπτυξε σπουδαία πνευματική δράση.  Με μέριμνά του αναδείχθηκαν και αγιοκατατάχθηκαν πολλοί τοπικοί άγιοι της ιστορικής Μητροπόλεως. Διατηρούσε άριστες σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και συχνά επισκέπτονταν το Σεπτό Κέντρο.

Η Μητρόπολη Καστοριάς επί αρχιερατείας του οργανώθηκε κατά τρόποι υποδειγματικό  και ανέπτυξε σπουδαία φιλανθρωπική και πνευματική δράση με πολλές πτυχές όπως λειτουργία Γηροκομείου “Λαζάρου και Αθηνάς Λ. Ρίζου”, Τράπεζα Αίματος, Τράπεζα Αγάπης (τροφίμων), Ταμείο Υποτροφιών, Υπηρεσία Συμπαράστασης Ανέργων, Α.Μ.Ε.Α., Οικογένειας, Ασθενών, Σύνδεσμος Αγάπης Κυριών, συντονιστικό όργανο της φιλανθρωπικής κίνησης των ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Σεραφείμ φεύγει πρόωρα και αφήνει ένα μεγάλο κενό στην Εκκλησία. Φεύγει μηδέν έχων πλην τα πάντα κατέχων. Πρόλαβε και είδε το αγαπημένο του παιδί τον Αθανάσιο Μητροπολίτη της γειτονικής Μητροπόλεως Σισανιου και Σιατίστης τον οποίο μέχρι και τελευταία βοηθούσε να ορθοποδήσει και να στήσει σωστά την Μητρόπολή του. Και τώρα φεύγει και αφήνει ορφανούς και εκείνους  αλλά και μας Ο Θεός να τον αναπαύσει. Η απουσία του θα είναι αισθητή σε όλους μας.
Σωτήρης  Τζούμας 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ