Αικατερίνη Σώκιαλη: Μετανόησε τελικά ο Ιούδας;

31
1478

ΜΕΤΑΝΟΗΣΕ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΙΟΥΔΑΣ;

 

Δυστυχώς  Απόδειπνα,   Προηγιασμένες, Χαιρετισμούς, Κυριακές της Ορθοδοξίας, της Σταυροπροσκυνήσεως, των Βαΐων, την Μεγάλη εβδομάδα και μετά το Πάσχα , τα ζούμε κλεισμένοι στα σπίτια μας για τον φόβο του Κορωναϊού, όπως και τότε οι δέκα  μαθητές του Χριστού  μετά την σταύρωση  Του , κλείστηκαν στο υπερώο τους δια τον φόβων των Ιουδαίων.

¨Όμως τα λειτουργικά αναγνώσματα και φέτος θα μας προβληματίσουν. Πολλά τα γιατί και πολλά τα μυστήρια, πολλές οι απορίες μας. Ας ζητήσουμε τις απαντήσεις στην Αγία Γραφή και Ιερά Παράδοση. Και ας αποφεύγουμε να δίνουμε δικές μας αυθαίρετες ερμηνείες.

Τι μας λέει λοιπόν η Αγία Γραφή για το Ιούδα;  Μετανόησε τελικά ο Ιούδας;  «Μεταμελήθη» μας λέει το Ευαγγέλιο. Άλλο μεταμέλεια και άλλο μετάνοια. Η μεταμέλεια του ήταν αποτέλεσμα του φόβου του, της αγωνίας του, του πανικού που τον κατέλαβε. Δεν λυπάται για τον Θείο διδάσκαλο του, λυπάται για τον εαυτό του. Φοβάται την κατάρα, τα χρήματα της προδοσίας. Γι αυτό πανικόβλητος πετάει τα αργύρια στον ναό, για να απαλλαγεί από αυτά και τρέχει στην συκιά να κρεμαστεί , να αυτοκτονήσει. Και η τραγική συνέχεια:  «Ανεχώρησε, και απελθών απήγξατο»(Ματθ. κζ΄5). Αναχώρησε όχι για να καταφύγει στον Κύριο, έστω και την τελευταία ώρα, αλλά για να καταλήξει στην κρεμάλα. Ο ίδιος επεδίωξε την πλήρη έκπτωση του και την αλλοτρίωση του. Η μεταμέλεια του ήταν ψεύτικη, αρρωστημένη, δεν ήταν αληθινή μετάνοια. Ο Χριστός  στον κακούργο ληστή άνοιξε την πόρτα του Παραδείσου γιατί είδε αληθινή μετάνοια , ενώ τον Ιούδα τον χαρακτήρισε «υιόν απωλείας» (Ιωαν.  ιζ 12) .

Γιατί δεν τον εμπόδισε ο καλός και δίκαιος Χριστός; Γιατί επέτρεψε το κακό; Παρακολουθούσε Απαθής την όλη πορεία του Ιούδα;

Όχι φυσικά. Περίσσευε η αγάπη Του προς τον μαθητή Του, γιατί ο Χριστός «Πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν»(Επιστολή Αποστόλου Παύλου προς Τιμόθεόν Α κεφ. 2 στιχ. 4) . Όμως πάντα σέβεται το δώρο που ο Ίδιος μας χάρισε, την ελευθερία: «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν»(Μάρκ. Η΄34). Τον παίρνει στο στενό  κύκλο των μαθητών του, τιμητικά  του αναθέτει το ταμείο, σκύβει και πλένει τα πόδια του, μιλάει στον μυστικό δείπνο για το πάθος του, αναφέρει διακριτικά τον προδότη του που ήταν τόσο καιρό μαζί τους και που πάντα έβλεπε τα θαύματα του και άκουγε την διδασκαλία του Κυρίου του.

Δυστυχώς η πέτρινη καρδιά του Ιούδα έμεινε ασυγκίνητη. Ποιος επομένως φταίει για την απώλεια του;

Και για το σημερινό παγκόσμιο κακό ποιος ευθύνεται; Ο Θεός ή ο άνθρωπος; Και ποιος ιός προκαλεί την πανδημία;

Οι επιστήμονές κλεισμένοι στα εργαστήρια τους ψάχνουν, να βρουν αυτόν τον ιό. Και όλοι εμείς  με μάσκες, γάντια αντισηπτικά κτλ  χρησιμοποιούμε,  στην προσπάθεια μας να τον αποφύγουμε. Μήπως όμως το πιο αποτελεσματικό φάρμακο είναι η αυτογνωσία; Ένα πείραμα να δοκιμάσουμε: μήπως είναι ο ιός της παγκόσμιας μεταμέλειας μας;

Παντού εθελοντικές, κυβερνητικές και μη οργανώσεις τάχα να δείξουν τα φιλάνθρωπα αισθήματα τους προς το περιβάλλον, τα ζώα και τους ανήμπορους συνανθρώπους μας. Όλοι εμείς τους χειροκροτούμε για το ενδιαφέρον τους; Αλλά σιωπηλά μόνο αγανακτούμε π.χ. για τα χιλιάδες έμβρυα που κάθε χρόνο σφαγιάζονται μόνο στην χώρα μας, για τους τόσους άθεους νόμους που ψηφίζονται, για τις τόσες Ανορθόδοξες και Ανθελληνικές ιδέες που σπέρνονται ανάμεσα μας , για τις διαλύσεις των οικογενειών , τώρα και των σχολείων, για το γκρέμισμα και βανδαλισμό των εκκλησιών  μας (το 2016 από τα 215 περιστατικά βανδαλισμών ιερών ναών που καταγράφηκαν , τα 208 έγιναν εις βάρος της Ορθόδοξης εκκλησίας). Και σαν να μην φθάνουν όλα αυτά, μελετάται και το «σφράγισμα» μας με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες χωρίς να ψάξουμε να δούμε τι κρύβει αυτό το «σφράγισμα»!!! . Όλα σχεδόν απαθέστατα τα δεχόμαστε,  αρκεί εμείς να περνάμε καλά;

Δεν αποκλείεται ο Κορονοϊός επίτηδες να διάλεξε αυτή την Άγια Περίοδο, μήπως τα Αγιογραφικά Αναγνώσματα ξυπνήσουν τις κοιμισμένες ψυχές.  Γιατί ποιος πραγματικά μένει αδιάφορος στο άκουσμα των τροπαρίων της Μεγάλης Εβδομάδας: α) «τι ραθυμείς,  αθλία  ψυχή μου; …» β) «ψυχή μου, ψυχή μου , ανάστα τι καθεύδεις; Το τέλος εγγίζει και μέλλει θορυβείσθαι…»  γ) «Γρηγορείτε και προσεύχεσθε ίνα μη εισέλθετε εις πειρασμόν» , και όλων των άλλων κατανυκτικών ύμνων.

Καλή και Αγία Μεγάλη Εβδομάδα – Καλή Ανάσταση

Με εκτίμηση

Αικατερίνη Σώκιαλη

31 ΣΧΟΛΙΑ

    • Έχετε σκεφτη ότι ο Ιούδας έπαιξε «αναγκαστικά» τον ρόλο που είχε εκπορευθη από τον ίδιο τον ΘΕΟ ώστε να ολοκληρωθη το ΘΕΙΟΝ ΔΡΑΜΑ? Μήπως ο ΙΗΣΟΥΣ τον έχει τώρα δίπλα του γνωρίζοντας τον πόνο του παίζοντας τον ρόλο αυτόν? Μήπως?

      • Κάτσε κάτσε να σου πω ένα καλύτερο!!! Έχετε σκεφτεί ότι ο Εφιάλτης «αναγκαστικά» έπαιξε το ρόλο του, ώστε να μείνει στην ιστορία η θυσία των Σπαρτιατών στις Θερμοπύλες???? Και να το διδασκόμαστε έως σήμερα??? Μήπως τώρα πίνουν μπύρες, τσιπούρα και καλό κόκκινο κρασί οι 300 με τον Εφιάλτη??? Μήπως???

        • Και ο Θεμιστοκλής έμεινε στην Ιστορία, όπως κι άλλοι, χωρίς να χρειάζεται κάποιος να προδώσει !!!

        • Δυστυχώς σύγκρινεις ΑΝΟΜΟΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. Ούτε για ΑΡΤΕΜΗ ΜΑΤΣΑ μίλησα ούτε για ΣΤΑΡΕΝΙΟ. Εδώ παίχθηκε ΘΕΙΟ ΔΡΑΜΑ. Διάβασε λίγο ΚΑΖΑΤΖΑΚΗ…

        • Σου έχω καλύτερο!! Μήπως τελικά ο Χίτλερ, αναγκάστηκε να παίξει τον ρόλο του, ώστε όλοι να μισήσουν την Άρια Φυλή και τα σανδάλια με κάλτσα;; Και αυτήν την στιγμή πίνει μπύρες με τον Τσώρτσιλ και Αιζενχάουερ;;

  1. Πάντα τόχαμε τιμή μας
    που διδαχθήκαμε σωστή Ορθόδοξη πορεία
    πρός την ηθική μας τελείωση
    απο σάς.

  2. Τεράστια σύγχυση. Άστοχοι παραλληλισμοί. Επικίνδυνοι αναχρονισμοί. Για το ‘εκτός τόπου’ δεν ξέρω, αλλά ‘εκτός χρόνου’ σίγουρα.

    • Παραλληλισμοί η διαπίστωση μιας καθηγήτριας ; Δεν νομίζω εδώ που φτάσαμε σας φαίνεται παράξενο όταν ένας άνθρωπος προβληματίζεται για το κλείσιμο των εκκλησιών ; Σε τι κόσμο ζείτε εσείς; Η μάλλον σε τιβλιθαργο ; Γιατί δεν λειτούργησαν οι εκκλησίες όπως τα σούπερ μάρκετ ; εκεί να δείτε συνωστισμός ειδικά αυτές τις μέρες.

      • Αν ο κόσμος δεν τηρεί τα μέτρα ασφαλείας στα σούπερ μάρκετ φταίει ο ίδιος ο κόσμος, όχι τα σκοτεινά κέντρα. Κουτοπόνηρε συνωμοσιολόγε.

      • αλλά να μην παρακινεί ανεύθυνα τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους σε περίοδο πανδημίας. Πάντως εκπαιδευτικός που αμφισβητεί την παγκόσμια ιατρική και επιστημονική κοινότητα, πιστεύει ότι φταίνε τα σκοτεινά κέντρα και σε συνωμοσίες, προτιμάει χάπια αυτογνωσίας, αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή (τους λέει να παραβλέψουν τις επίσημες οδηγίες προστασίας) και γενικότερα όταν οι ιδέες της μοιάζουν με αυτές του Παναγιώταρου, είναι ίσως μία εξήγηση γιατί υπάρχουν ανάμεσά μας ανεύθυνοι πολίτες (ευτυχώς λίγοι και οι οποίοι φοβούνται και ντρέπονται την κατακραυγή της πλειοψηφίας, δηλ. των υπεύθυνων πολιτών που έχουν σώσει μέχρι τώρα την Ελλάδα μας).

        • ΠΡΟΣ ΕΣΕΝΑ: είσαι μέσα στο παιχνίδι σίγουρα.εσύ είσαι αυτός.δείχνεις με το δάκτυλο τους Χριστιανούς όπως τότε ο Νέρων ξεκίνησε τους διωγμούς κατά των Χριστιανών με την κατηγορία ότι έκαψαν τη Ρώμη
          ενώ αυτός την έκαψε καθοτι σχιζοφρενής ,ηθελε να την βλεπει να καίγεται για να γράφει ποιήματα.Ποιος ξέρει τι μονταζ εχεις κάνει.Μπροστά στην εικόνα του Εσταυρωμένου και Αναστάντος Θεού μόνο σεβασμός.Και αν είναι για να καταγγείλεις καντο σαν άντρας .Οτίτλος είναι το πραγματικό σου πρόσωπο.

        • Μπορείς και συ λίγο να προβληματίζεσαι,όσο θέλεις. Η Αθήνα στα μπαλκόνια,η Θεσσαλονίκη το ίδιο.το δειξαν τα κανάλια.όσο για την ΚΩ σε κάθε γειτονιά έγινε Ανάσταση πολιτισμένα.Λίγη αυτογνωσία θα σου έκανε καλό.Λίγος σεβασμός επίσης.Μία εξήγηση υπάρχει.Η ανευθυνότητα και η υποκρισία υπάρχει όταν εσύ δε μπορείς να κάνεις τον κόπο να διαβάσεις και να καταλάβεις αυτό που έγραψε ο συνάνθρωπος σου με εντιμότητα και ειλικρίνεια.αν είσαι και εκπαιδευτικός λυπάμαι τα παιδιά που τους κάνεις μάθημα….

        • Ο καθένας μπορεί να προβληματίζεται.Και μετά να υπογράφει τον προβληματισμό του.Με ειλικρίνεια και εντιμότητα.Έτσι μας έμαθε η κυρία Σώκιαλη. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.Αυτό που δεν κάνετε εσείς.Αν είστε και εκπαιδευτικός λυπάμαι τα παιδιά που είναι στα χέρια σας…..

        • Παιδια, εσείς (οι τρεις; ο ένας; η μία;) που υποστηρίζετε την εκπαιδευτικό,

          τί τρομαχτικά παραληρήματα είναι αυτά; Μιλάμε για την ανευθυνότητα να παρακινεί κάποιος εγκληματικά να βγει στους δρόμους σε περίοδο πανδημίας (κάποιος που «αμφισβητεί την παγκόσμια ιατρική και επιστημονική κοινότητα, πιστεύει ότι φταίνε τα σκοτεινά κέντρα και σε συνωμοσίες, προτιμάει χάπια αυτογνωσίας, αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή»), και εσείς μιλάτε για ασέβεια, για Νέρωνα, για άξια χαρακτηριστικά εκπαιδευτικού. Μάθετε να σέβεστε και να αναγνωρίζετε την αξία της ζωής του άλλου, και καταλήξτε σε ό,τι παραληρήματα σας φωτίσει ο θεός. Δε μίλησε κανείς για κατάκριση προβληματισμών (αν και επειδή ταιριάζουν πολύ με αυτούς του Παναγιώταρου, ίσως θα έπρεπε να προβληματιστεί λίγο περισσότερο), αλλά συγκεκριμένα για την ανευθυνότητα που παρακινεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους σε περίοδο πανδημίας.

  3. Καλή Ανάσταση & καλό Πάσχα, φίλοι μου !!! Καλό θα ήταν, όταν δημοσιεύεται επώνυμα, μια άποψη ή ένα άρθρο, ο κάθε σχολιασμός – απάντηση σ’ αυτό, να γίνεται επώνυμα !!! Και πάλι σας εύχομαι Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα & Χρόνια πολλά σε όλους, με ΥΓΕΙΑ !!!

  4. Ανθρωποι σαν την κ.Σώκιαλη φυλάττουν Θερμοπύλες. Ευτυχής που την είχα καθηγητριά μου. Εχω μετανιώσει γιά τις νεανικές αταξίες που της κάναμε και δυσκολεύαμε το έργο της.

    • σε περίοδο πανδημίας (με χιλιάδες νεκρούς πιστούς σε άλλες χώρες), δεν προστατεύουν απολύτως τίποτα. Απλά βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή ευπαθών Ελλήνων πολιτών. Είναι ακατανόητο πώς παρουσιάζετε αυτή την ανεύθυνη παρακίνηση σαν χριστιανική, πατριωτική ή έστω ανθρώπινη.

  5. Μακαρι σαν την κυρια Σωκιαλη να υπηρχαν και αλλοι καθηγητες στα σχολεία.Την είχα καθηγήτρια πάντα συμβούλευε τους μαθητεςμια σωστή παιδαγωγος

    • «Να βγει ο κόσμος στους δρόμος, σε περίοδο πανδημίας» είναι παράδειγμα λάθος συμβουλής.

  6. Προς ΕΛΛΗΝΑ. Ρε φιλαράκι σε δούλευα όταν έγραψα για τον Εφιάλτη. Γι’ αυτό το κείμενο μου το έγραψα όπως το δικό σου. Δηλαδή, άμα διαβάσω Καζαντζάκη θα γίνω πιο σοφός ή πιο θρήσκος ή πιο μορφωμένος ή πιο χριστιανός ή πιο καλλιεργημένος???? Για πες μας εσύ πάνσοφε (χωρίς πτυχίο φιλολογίας ή φιλοσοφίας ή θεολογίας, βέβαια) που διάβασες Καζαντζάκη και εντρύφησες στα γραπτά του, ώστε να μεταδόσεις τη βαθιά και σμιλευμένη σοφία σου και σε εμάς τους «αγράμματους»!!!!

  7. Προς Θεμιστοκλή!!! Καλά ρε τι κάνατε στο σχολείο, διακοπές?? Τι απέγινε φιλαράκι ο Θεμιστοκλής?? Δε ζήτησε τη βοήθεια του Αρταξέρξη όταν τον κυνηγούσαν οι Έλληνες να τον σκοτώσουν. Αυτό δεν είναι προδοσία?? Βέβαια στο τέλος το γύρισε!!! Αυτοκτόνησε για να μην ηγηθεί επίθεσης εναντίον των Ελλήνων. Τώρα δεν τον λες και προδότη αλλά ούτε και καμάρι των Αθηνών!!! Διάβασε και εσύ κανένα Καζαντζάκη που λέει και ο ΕΛΛΗΝΑΣ μπας και μορφωθείς χαχαχαχα!!!!!

    • Απαράδεκτο αυτό που έκανε και κατακριτέο, όμως οι υπόλοιποι Χριστιανοί δεν φταίνε σε τίποτα!! Με το ‘Χριστιανοπίθηκος’ που έγραψες, είναι σαν να τους παίρνει όλους η μπάλα! Με λίγα λόγια, ο τύπος φοράει φόρμα του ΠΑΟΚ, θα πρέπει δηλαδή να τσουβαλιάσουμε όλους τους ΠΑΟΚτσήδες; Όχι βέβαια;!!

  8. ΠΡΟΣ ΕΣΕΝΑ: είσαι μέσα στο παιχνίδι σίγουρα.εσύ είσαι αυτός.δείχνεις με το δάκτυλο τους Χριστιανούς όπως τότε ο Νέρων ξεκίνησε τους διωγμούς κατά των Χριστιανών με την κατηγορία ότι έκαψαν τη Ρώμη
    ενώ αυτός την έκαψε καθοτι σχιζοφρενής ,ηθελε να την βλεπει να καίγεται για να γράφει ποιήματα.Ποιος ξέρει τι μονταζ εχεις κάνει.Μπροστά στην εικόνα του Εσταυρωμένου και Αναστάντος Θεού μόνο σεβασμός.Και αν είναι για να καταγγείλεις καντο σαν άντρας .Οτίτλος είναι το πραγματικό σου πρόσωπο.

  9. Χριστός Ανέστη ,αγαπημένη μας κυρία Σώκιαλη!
    Η καθηγήτρια της καρδιάς μας!και του χρόνου με υγεία!χρόνια πολλά!

  10. Επώνυμε πραγματικέ άντρα "εσυ.....": ναι, δυστυχώς για εμένα, η διορατικότητα, η οξυδέρκεια και το πνεύμα σας,

    αποκάλυψαν τη σιωνιστικομασονική φύση μου, την ετήσια συνδρομή μου στην Μπίλντεμπεργκ, και γενικότερα τις σκοτεινές μου προθέσεις που κατακρίνουν ανεύθυνες προτροπές. Ευτυχώς που υπάρχετε και ξεσκεπάζετε το σκότος των πρακτόρων των σκοτεινών των κέντρων. Και που παρακινείτε τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους στην περίοδο κατασκευασμένης πανδημίας. Να κάψετε και τα βιβλία ιστορίας επίσης, με τα ψεύτικα εκ. νεκρών χριστιανών μέσα στους αιώνες, από επίσης φανταστικές πανδημίες. Να κάψετε και τα κινητά σας με τα ψεύτικα στοιχεία των πρόσφατων χιλιάδων νεκρών χριστιανών του κόβιντ, και των ρετουσαρισμένων μαζικών τάφων. Και μην αφήσετε να πουν τα σκοτεινά κέντρα ότι για πρώτη φορά ο Έλληνας, η πολιτεία και η εκκλησία έδρασαν άμεσα και υπεύθυνα και έσωσαν τη χώρα (σε αντίθεση με τον υπόλοιπο – επίπεδο – πλανήτη). Να αποκαλύψετε ότι πραγματικός λόγος είναι το πανάγιο ντι εν έι μας και μόνο. Ναι, είμαι γενικά μέσα στο παιχνίδι. Είμαι και εξωγήινος. Σας ευχαριστώ, άξιε και θαρραλέε επώνυμε άντρα Έλληνα πολίτη «εσυ…..», για το «χάπι αυτογνωσίας» που μου χορηγήσατε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ