ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με λαμπρότητα και πολύ κόσμο η εορτή της Υπαπαντής στο παλιό Πυλί και η τράπεζα που προσφέρθηκε

1
2479

Με μεγάλο αριθμό προσκυνητών και σήμερα Κυριακή  εψάλη το πρωί ο Όρθρος Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου ο οποίος στην συνέχεια τέλεσε τη Θεία Ευχαριστία μαζί με τον π. Αναστάσιο, στο ιστορικό καθολικό της Ιεράς Μονής της Υπαπαντής (Παναγία των Καστριανών) στο παλιό Πυλί.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο μήνυμα της ημέρας που είναι η συνάντηση της ψυχής με την αγάπη προσπερνώντας τα εμπόδια της κακίας των ανθρώπων.

Πρόκειται για Δεσποτική εορτή (και όχι Θεομητορική όπως ήθελε η λαϊκή ευσέβεια), σε ανάμνηση της προσαγωγής του μικρού Χριστού από τους γονείς του (τη Θεοτόκο και τον Ιωσήφ) στο ναό των Ιεροσολύμων και της υποδοχής του από τον πρεσβύτη ιερέα Συμεών.

Το εκκλησιαστικό γεγονός της Υπαπαντής του Κυρίου, που εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς (β, 22-38), συνέβη σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού.

Επειδή, σύμφωνα με το μωσαϊκό νόμο, ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας, και μάλιστα αγόρι, έπρεπε να αφιερωθεί στο Θεό και συγχρόνως οι γονείς να προσφέρουν σε Αυτόν μια μικρή θυσία από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια.

Το ζευγάρι του Ιωσήφ και της Μαρίας προϋπάντησε στο ναό ο υπερήλικας Συμεών, ο οποίος δέχτηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του, η οποία φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα.

Ο πρεσβύτης ιερέας είχε λάβει υπόσχεση από το Θεό ότι δε θα πεθάνει, προτού δει τον Χριστό και Τον ευχαρίστησε με τα λόγια:

Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα κατά το ρήμα σου εν ειρήνη,
ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου,
ό ητοίμασας κατά το πρόσωπον πάντων των λαών,
φως εις αποκάλυψιν εθνών και δόξαν λαού σου Ισραήλ.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης στον πυνκοκατοικημένο κάστρο της περιοχής όπου οι άνθρωποι πια δεν χώραγαν. Έτσι λόγω των λοιμών οι άνθρωποι  αναγκάστηκαν να πάνε  στο Αμανιού οι πιο τολμηροί κι άλλοι πιο μακριά.

Ο Όσιος Σκηνούριος ζούσε στην απέναντι ακτή στη μονή του Στροβίλου κι ερχόταν στην Κω στα ασκητήρια όπου έκτισε στην ιερά μονή Σωτήρος Χριστού στο Δίκαιο και στον Άγιο Θεολόγο πίσω από το Δίκαιο (όπως και στον Προφήτη Ηλία στο Σύμπετρο στην Κω).

Όταν είδε να έρχεται κατατρομαγμένος ο Όσιος Χριστόδουλος με αρκετούς μοναχούς κυνηγημένοι καθώς οι Σελτζούκοι Τούρκοι και οι Πέρσες είχαν σφαγιάσει τους περισσότερους μοναχούς στην μονή όπου βρίσκονταν στα βάθη της Ασίας, πρότεινε να τους φιλοξενήσει.

Επειδή, όμως φοβήθηκαν μην τους κυνηγήσουν μέχρι τη μονή του Στροβίλου του ζήτησαν να τους περάσει απέναντι στην Κω, βλέποντας τα ασκητήρια του Οσίου Σκηνουρίου ο Όσιος Χριστόδουλος δέχτηκε να μείνουν στο παλιό Πυλί, κτίζοντας τη μονή των Καστριανών που εόρταζε την ημέρα της Υπαπαντής.

Βλέποντας όμως ότι ο πληθυσμός της περιοχής αυξανόταν ο Όσιος Χριστόδουλος πήρε όλα τα έγγραφα από τα κτήματα που του παραχώρησε ο Όσιος Σκηνούριος πήγε στον Αυτοκράτορα και του ζήτησε να γίνει ανταλλαγή με τη νήσο Πάτμο που ήταν τότε έρημη από κόσμο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μας ξενάγησε στους χώρους όπου ήταν παλιά τα κελιά, η τράπεζα της μονής, η είσοδός της προς το κάστρο του παλιού Πυλιού και όλοι γύρω ναοί (όπως ο γκρεμισμένος δισυπόστατος Ναός του Αγίου Νικολάου και πιο κάτω του Αγίου Θεολόγου).

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ιδιαίτερα την ομάδα των Μαύρων Λύκων και όλων των εθελοντών που βοηθούν στον ευπρεπισμό και τη διατήρηση του χώρου, όπως και όλες τις κυρίες της αδελφότητας της ενορίας του Αγ. Γεωργίου Πυλίου που μαγείρεψαν για όλους τους προσκυνητές (φέτος προσφέρθηκε παραδοσιακός τραχανάς αλλά και λουκουμάδες).

*Ευχαριστούμε για τις πρόσθετες φωτο τους καλούς φίλους Ανδρέα Χατζημιχαήλ και Γιάννη Σταματιάδη (ο οποίος έδωσε και τη συνταγή για τον παραδοσιακό τραχανά).

ΒΙΝΤΕΟ από Δημοτική τηλεόραση Κω

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΙΛΙΩΝ ΕΤΩΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΝΑΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ