«ΕΥΧΉ ΤΩΝ ΚΏΩΝ»
«ΑΓΙΕ ΝΙΚΟΛΑΕ ΕΥΔΟΚΗΣΟΥ ΕΥΛΟΓΕΙΝ ΚΑΙ ΣΚΕΠΕΙΝ ΤΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΝ ΔΕΟΜΕΘΑ ΣΟΥ ΕΠΑΚΟΥΣΟΝ ΗΜΩΝ»
Η ευχή των Κώων μετά τον φονικό σεισμό του 1933 είναι γραμμένη στην μαρμάρινη επιγραφή της Πύλης του Αγ.Νικολάου της πόλης Κω. Είναι ακριβώς κάτω από τη θέση όπου είχε τοποθετηθεί το ορειχάλκινο άγαλμα του Αγ.Νικολάου το οποίο σήμερα εξακολουθεί να «φυλάσσεται» στο Παλάτι του Μέγα Μάγιστρου της Ρόδου. Ο κίονας από μάρμαρο τσιπολίνο, μάλλον της Σκύρου ίσως είχε χρησιμοποιηθεί στην Συνοικία του Λιμανιού [παλαιοβασιλική του Αγ.Γεωργίου ή Ανατολική Στοά] ενώ 4 αρχιτεκτονικά μέλη από λευκό μάρμαρο είναι πιθανόν από το ρωμαϊκό Θέατρο της πόλης. Στο βάθος ο Αγ.Γεώργιος του Αρεναγωγείου με το πανύψηλο κυπαρίσσι που ήταν εκεί από τότε που επισκευάστηκε η εκκλησία,τέλος 19ου αιώνα. Η Πύλη στην είσοδο της αρχαίας πόλης είναι φτιαγμένη από ντόπιο τραβερτίνη. Η φωτογραφία λήφθηκε κατά την περίοδο της ιταλικής κατοχής του νησιού. Η Πύλη του Αγ.Νικολάου είναι ένα σπουδαίο έργο τέχνης από όποια πλευρά την κοιτάξεις. Η ευχή είναι γραμμένη στα ελληνικά και ιταλικά. Δυστυχώς δεν φαίνεται, έχει πνιγεί από τις επιπόλαιες, αλόγιστες και συχνά στενόμυαλες τεχνικές παρεμβάσεις μας!
Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]
Το ορειχάλκινο άγαλμα του Αγίου Νικολάου με τη μορφή καρδινάλιου της καθολικής εκκλησίας τοποθετήθηκε στη θέση αυτή μετά το 1936 με απόφαση του Ιταλού Κυβερνήτη των Δωδεκανήσων Ντε Βέκκι, ύστερα από το γεγονός του ξαφνικού ανεμοστρόβιλου που διέλυσε το υδροπλάνο που τον μετέφερε στην Κω και το οποίο ναυλοχούσε στη βορεινή πλευρά του Κάστρου.
Πολύ σωστά το γράφει ο (ένας Κώος) και μάλιστα μετά όταν έγινε η ενσωμάτωση πολλοί κάτοικοι ζήτησαν να φύγει ο καθολικός καρδινάλιος.