Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου, μας υπενθυμίζουν πως επιστρέψαμε στον μεσαίωνα!

1
3846

Όλοι έχουν δικαίωμα να έχουν τη δική τους γνώμη, αλλά όχι τα δικά τους δεδομένα. ~ Bernard Baruch

Στις περισσότερες δημοσιογραφικές ιστοσελίδες της χώρας, και όχι μόνο, διαβάσαμε την είδηση για το σάλο που προκάλεσε η ομιλία του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου περί της ομοφυλοφιλίας η οποία σχετίζεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά των γονέων.

Η είδηση έγινε viral στα εγχώρια κοινωνικά δίκτυα και όχι μόνο. Σατίρισαν και τρόλαραν ανελέητα τον Μητροπολίτη Νεόφυτο, και  τότε αντιληφθήκαμε πως μετά από τόσους αιώνας, η μαύρη περίοδος του μεσαίωνα ακόμη ζει μέσα μας ή επιστρέψαμε εκεί.

Δεν θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε τον Μητροπολίτη Μόρφου σε αυτό το άρθρο, αλλά να προβάλουμε την γνώμη και την άποψη της επιστημονικής κοινότητας.

Σε αυστηρά επιστημονικό επίπεδο, είναι γνωστό πλέον ότι η συμπεριφορά μας και η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον επηρεάζει/τροποποιεί την έκφραση των γονιδίων μας (χωρίς γενετική αλλαγή), ενώ μπορεί να περάσει και σε επόμενες γενιές. Δηλαδή σαν να έχει το DNA «μνήμη» από γενιά σε γενιά σχετιζόμενη με το περιβάλλον. Η Επιγενετική μελετά αυτόν τον τομέα της Επιστήμης.

Αυτό που λέει ο Σεβασμιώτατος, δηλαδή η δυνατότητα μετάδοσης σε απογόνους, μιας συμπεριφοράς ή μιας ασθένειας μη γενετικώς, το μελετά η Επιγενετική, συγκεκριμένα λέγεται Διαγενεακή Επιγενετική Κληρονομικότητα (transgenerational epigenetic inheritance).

Έχει αποδειχθεί λοιπόν ότι κληρονομούνται χαρακτηριστικά, όχι μόνο με το DNA, αλλά και με την επίδραση του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, περιβαλλοντικά ερεθίσματα επιδρούν στην έκφραση ή μη γονιδίων του DNA, χωρίς να τροποποιούν τον γενετικό κώδικα.

Αν παρομοιάζαμε το γονιδίωμα με τα πλήκτρα ενός πιάνου (κάθε πλήκτρο αντιστοιχεί σε ένα γονίδιο), τότε το «επιγονιδίωμα» (ό,τι δηλαδή προκύπτει από την αλληλεπίδραση των γονιδίων με το περιβάλλον) είναι η μουσική που ένας πιανίστας δημιουργεί πατώντας αυτά τα πλήκτρα. Μολονότι πρόκειται για το ίδιο μουσικό όργανο, άλλη μουσική θα έπαιζε σε αυτό ο Σοπέν και άλλη ο Κιθ Τζάρετ.

Το εκπληκτικό είναι πως όπως φαίνεται, αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν και στα σπερματοζωάρια (ενδεχομένως και στα ωάρια), επομένως μεταφέρεται η «μνήμη» των περιβαλλοντικών επιδράσεων και στους απογόνους, και μάλιστα σε πολλές γενιές.

Με άλλα λόγια, το «γενετικό βιβλίο» μας μπορεί να διαβαστεί με πολλούς τρόπους, άρα και η εμφάνιση ασθενειών, «συμπεριφορών» κλπ εξαρτάται από το πώς ζούμε, όχι μόνο από το DNA! Και αυτά κληρονομούνται.

Περισσότερα για την Διαγενεακή Επιγενετική Κληρονομικότητα ΕΔΩ, ΕΔΩ

Επίσης για επιστημονικά άρθρα για transgenerational epigenetic inheritance ΕΔΩ

Ο Μεσαίωνας μέσα μας

Μετά το πρώτο κύμα δημοσιεύσεων και πριν προλάβει να κοπάσει ο θόρυβος ήρθαν νέες δημοσιεύσεις: Αμετανόητος φαίνεται πως είναι ο Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος για τον σάλο που προκάλεσε….

Δηλαδή ζητάνε από τον Μητροπολίτη Μόρφου να παραδεχτεί ότι η γη είναι επίπεδη.

Επίσης διαβάσαμε πως η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει σκέψεις για παρέμβαση στα πλαίσια του ρατσισμού. Θα θέλαμε να προτείνουμε να προσέξει τις κινήσεις της διότι μπορεί η ιστορία να την καταγράψει όχι απλά ως εργαλείο της νέας εποχής του Μεσαίωνα αλλά σαν μία διώκτης ενός ομολογητού της εκκλησίας μας.

Κανένας δεν θα ήθελε να αφήσει κληροδότημα στα παιδιά του έναν τέτοιο τίτλο, οπότε με πολύ αγάπη της συμβουλεύουμε να σκεφτεί τις κινήσεις της, πρώτα με βάση τα επιστημονικά ευρήματα και έπειτα της πνευματικής πτώσης.

Καλό θα ήταν να μη βιαζόμαστε να χλευάσουμε τις απόψεις ανθρώπων που οι γνώσεις τους μας ξεπερνούν… ας κάνουμε κάτι για την άγνοιά μας πρώτα.

Πηγές:
– «Advances in epigenerics link genetics to the environment and disease». Nature, vol 571, 25 July 2019
-«Effects on offspring of epigenetic inheritance via sperm». Univ. of California, 29 March 2019

Για το elRomio.gr

Πηγή: https://www.elromio.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΔΊΚΙΟ ΈΧΕΙ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΕΊΝΑΙ ΑΠΑΡΆΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΔΗΛΏΣΕΙ ΑΥΤΈΣ, ΠΟΛΎ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΈΣ, ΤΙ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΕΔΩ ΠΈΡΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝ ΜΠΑΡ;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ