ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ – BINTEO Η εορτή του Αγίου Ελευθερίου στην Κω

1
2436
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Η Γιορτή του Αγίου Ελευθερίου 15/12/2016

 

Φώτο- ρεπορτάζ Ξανθίππη Αγρέλλη

 

Τον προστάτη και βοηθό των επίτοκων, τον Άγιο Ελευθέριο, τιμάει η Εκκλησία μας στα μέσα του τελευταίου μήνα του έτους. Πολύς κόσμος  παρακολούθησε τον πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστατούντος του Μητροπολίτη  κ.κ. Ναθαναήλ. Τον Εσπερινό  και την  Αρτοκλασία, τελέσαν  ο ιερέας παπά Αναστάσιος με συμπροσευχόμενο τον πατέρα του πρεσβύτερο παπά Χρήστο Τσουκνιά. Την  επομένη ημέρα, έγινε και η Θεία Λειτουργία.

Στο κατάμεστο Εκκλησάκι στην περιοχή Εξοχή Ψαλίδι, ο Δεσπότης στον σύντομο λόγο του αναφέρθηκε στον Άγιο και θαυματουργό, μεγαλομάρτυρα Ελευθέριο.

Ο Άγιος Ελευθέριος, γεννήθηκε τον δεύτερο αιώνα μ. Χ.  κατά την εποχή των Ρωμαϊκών διωγμών. Στα 15 του χρόνια αξιώθηκε να γίνει Διάκονος. Στα  17 του χρόνια Πρεσβύτερος και στα 20 χρόνια του, ανέλαβε ως Επίσκοπος την  διακονία στην περιοχή της σημερινής Αλβανίας, που ήταν υπό Ρωμαϊκή κατοχή. Στην εποχή των διωγμών, οι ειδωλολάτρες αντελήφθησαν το μεγάλο  Χριστιανικό του έργο και τον αποκεφάλισαν στην αρένα.

Μαζί  του αποκεφάλισαν και την μητέρα του Άνθεια, που έτρεξε να πάρει το σεπτό μαρτυρικό σώμα του υιού της. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, τιμάει από κοινού και τους δυο Αγίους μάρτυρες στις 15 Δεκεμβρίου. Είναι σύνηθες φαινόμενο, πολλές μητέρες όταν ελευθερωθούν,  να πηγαίνουν από ευγνωμοσύνη στο Εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου και να παίρνουν την ευχή από τον ιερέα όταν σαραντώνουν.

Ξανθίππη Αγρέλλη

===================================================================

ΒΙΝΤΕΟ από dhras.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΘΟΥΛΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ